6 φωτογράφοι με σημαντικό φωτογραφικό έργο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

6 φωτογράφοι με σημαντικό φωτογραφικό έργο


πηγή εικόνας: www.stsenzatitolo.com


Πρόσωπα με σπουδαίο φωτογραφικό έργο. Άνθρωποι που ο φωτογραφικός φακός τους αιχμαλώτισε στιγμές, πρόσωπα, καταστάσεις και τις χάραξε ανεξίτηλες στη σελίδα της ιστορίας. Άτομα που απεικόνισαν ιστορίες και προβληματίστηκαν με τεχνικές, κατακτώντας διεθνούς βεληνεκούς φήμη στην τέχνη. Αυτοί είναι 6 φωτογράφοι, από τον φακό των οποίων έχουν περάσει σημαντικά γεγονότα και θεματικά, που δε δίστασαν να καταγράψουν.


Eliot Porter

πηγή εικόνας: www.holdenluntz.com


Eliot Porter (1901-1990) ήταν Αμερικανός φωτογράφος, γνωστός για τις έγχρωμες φωτογραφίες της φύσης. Ο Porter φανέρωσε την κλήση του στο φωτογραφικό έργο σε νεαρή ηλικία, φωτογραφίζοντας το περιβάλλον στο καλοκαιρινό σπίτι της οικογένειάς του, αλλά καθυστέρησε να ασχοληθεί επαγγελματικά μαζί της. 
Οι αρχικές λήψεις του ήταν ασπρόμαυρες και απεικόνιζαν πουλιά. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1940 ξεκίνησε τις πρώτες του έγχρωμες φωτογραφίες με Kodachrome φιλμ. Έμεινε στην ιστορία για τα πλούσια χρωματικά τοπία, εικόνες με έμφαση στον τόνο και τη λεπτομέρεια. Δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και αγωνίστηκε κατά τις τότε αντίληψης, που απέκλειε τις έγχρωμες φωτογραφίες από την έννοια της τέχνης.



Ugo Mulas

πηγή εικόνας: www.aperture.org

Το φωτογραφικό έργο του Ugo Mulas (1928-1973) ήταν από τα πιο σημαντικά της Ιταλίας του 20ου αιώνα. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία το 1954, όπου του ανατέθηκε η πρώτη δουλειά ως φωτογράφος στη Μπιενάλε της Βενετίας.
Φωτογράφιζε κάθε μπιενάλε μέχρι το 1972. Ο Mulas καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του φωτογράφιζε τα πορτρέτα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών τις γενιάς του, όπως του Andy Warhol, του Lucio Fontana και του Marcel Duchamp. Επιπλέον απαθανάτισε σκηνικά, σκηνοθέτες και συνεργάστηκε με μέσα ενημέρωσης. Όπως ανέφερε ο ίδιος ”’Oλες οι στιγμές είναι φευγαλέες, είναι όλες άξιες και η λιγότερο σημαντική στιγμή μπορεί στην πραγματικότητα να είναι η πιο εξαιρετική.” Αυτή ήταν για τον Ugo Mulas η ζωή.

Franceska Woodman

πηγή εικόνας: www.tate.org.uk



Η Αμερικανίδα Franceska Woodman (1958-1981) έχει τη σκοτεινή φήμη του βασανισμένου καλλιτέχνη, καθώς αυτοκτόνησε στα 22 της μόνο χρόνια από κατάθλιψη. 
Παρά το τραγικό γεγονός της αυτοχειρίας της, πρόλαβε και τράβηξε πάνω από 800 φωτογραφίες, από τη πρώτη της λήψη, όταν ήταν μόλις δεκατριών. Το φωτογραφικό έργο της αποτελείται από γυμνές ή ημίγυμνες κυρίως αυτοπροσωπογραφίες, οι οποίες είναι θολές, κινούμενες και κρυμμένες στο χώρο. 
Διερεύνησε τη σεξουαλικότητα, το φύλο, το ανθρώπινο σώμα στο χώρο και επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την τέχνη του σουρεαλισμού. Οι εικόνες της έγιναν αντικείμενο κριτικής μελέτης μετά το θάνατό της και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς φωτογράφους.

Robert Frank


πηγή εικόνας: www.lensculture.com


Η φωτογραφική δουλειά του Robert Frank (1924-2019) αποτέλεσε ποιητικό ντοκουμέντο του περασμένου αιώνα. Κατέγραψε την αμερικανική κοινωνία, από οπτική σκοπιά αθέατη. Εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ για περιοδικά και διαφημιστικές καμπάνιες όπως το Life, το Vogue κ.α. Κουρασμένος από τη φωτογραφία μόδας ταξίδεψε σε Αμερική και Ευρώπη, εντοπίζοντας και αποτυπώνοντας σε ασπρόμαυρες εικόνες τη μοναξιά, την απλότητα της καθημερινότητας, τη μελαγχολία και τις αντιφάσεις της αμερικανικής κουλτούρας. 
Απαθανάτισε άτομα και καταστάσεις, κάνοντας το ”Αμερικάνικο Όνειρο” να πάρει διαφορετική ερμηνεία από αυτή που είχε ως τότε.


Sebastião Salgado

πηγή εικόνας: www.icp.org



Ο Sebastião Ribeiro Salgado είναι Βραζιλιάνος φωτορεπόρτερ. Γεννημένος το 1944, θεωρείται από τους σημαντικότερους εν ζωή φωτογράφους. Η δουλειά του παρουσιάζει τις σκοτεινές πλευρές της ανθρωπότητας, πρόσωπα που ζουν στο όριο της εξαθλίωσης, του υποσιτισμού και στη δίνη του πολέμου. 
Ταξιδεύοντας σε όλες τις ηπείρους, τραβά πλάνα με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των θεμάτων του, χωρίς να να αποζητούν ένα αναγκαίο οίκτο από τον θεατή. Το έργο του πέρα από ανθρωπιστικό είναι και οικολογικό, καθώς απεικονίζει τοπία άσπιλα, άγρια σε ομορφιά. Μαζί με τη γυναίκα του Lelia έχουν εστιάσει στη προστασία του περιβάλλοντος και έχουν φέρει εις πέρας δράσεις υπέρ της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη. Οι δυο τους έχουν βραβευτεί για τα επιτεύγματα τους.

Hiroshi Sugimoto

πηγή εικόνας: www.artbasel.com



Ο Ιάπωνας Hiroshi Sugimoto γεννήθηκε το 1948 και μέχρι σήμερα το φωτογραφικό του έργο επικεντρώνεται στο χρόνο, τη μνήμη και την παροδικότητα. Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες του επηρεασμένες από το ρεύμα του σουρεαλισμού και του Dada, επιχειρούν να θέσουν σε λειτουργία το βασίλειο του ασυνείδητου.
Οι αριστοτεχνικές του απεικονίσεις δημιουργούν στοχαστικές παραστάσεις παίζοντας με τα εννοιολογικά ζητήματα του συγκεκριμένου και του αφηρημένου.
Παρουσιάζει τις δυνατότητες του μέσου για τη συγκάλυψη και αλλαγή της πραγματικότητας που μπορεί να επιφέρει. Ο Sugimoto παραχωρεί στη φωτογραφία τον όρο της χρονομηχανής, καθώς ”κλέβει” την εικόνα από τον κόσμο και την αποθηκεύει στο καρέ.

MAXMAG