Η πρώτη ληστεία τράπεζας στις ΗΠΑ σαν σήμερα πριν από 190 χρόνια – Ποια ήταν η πρώτη στην Ελλάδα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η πρώτη ληστεία τράπεζας στις ΗΠΑ σαν σήμερα πριν από 190 χρόνια – Ποια ήταν η πρώτη στην Ελλάδα



Ο δράστης της ληστείας στη μετέπειτα Citibank στις ΗΠΑ είχε αφαιρέσει το 1831 245.000 δολάρια - Στην Ελλάδα η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη ληστεία κατά τρέπαζας έγινε το 1926
Η τράπεζα City Bank of New York γίνεται η πρώτη τράπεζα που ληστεύεται στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο δράστης αφαίρεσε 245.000 δολάρια, από την τράπεζα που στη συνέχεια μετονομάστηκε στη γνωστή μας σήμερα Citibank.

Σύμφωνα με το Ephemeral New York, ο ληστής ήταν ένας Άγγλος μετανάστης, ο Έντουαρντ Σμιθ, ο οποίος εκτιμάται πως απέσπασε 245.000 δολάρια από το κατάστημα που βρίσκεται στον αριθμό 52 της Wall Street.


Ο ληστής δεν είχε τύχη και πιάστηκε σχεδόν αμέσως. Καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκισης στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Σινγκ Σινγκ.



Το 1926 η πρώτη μεγάλη ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα

Για την ιστορία, η πρώτη καταγεγραμμένη μεγάλη ληστεία τράπεζας επί ελληνικού εδάφους έγινε το 1926 στην περιοχή Πέτρα, μεταξύ της Πρέβεζας και των Ιωαννίνων. 

Στις 13 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, οι Έλληνες ληστές Γιάννης και Θύμιος Ρέτζος έκλεισαν με έναν κορμό δέντρου το δρόμο σε χρηματαποστολή που μετέφερε το μυθικό για την εποχή ποσό των 15 εκατομμυρίων δραχμών από την Εθνική Τράπεζα της Πρέβεζας.


Σκίτσο που απεικονίζει τους αδελφούς Ρέτζους

Όταν το αυτοκίνητο πλησίασε οι ληστές άνοιξαν πυρ και από τις δύο πλευρές και ο οδηγός προσπαθώντας να τους αποφύγει έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα να ανατραπεί το όχημα. 

Τρία χρόνια μετά οι αδελφοί Ρέτζου είχαν επικηρυχθεί με 2.000.000 δραχμές, συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη. 

Εκεί ομολόγησαν περισσότερες από σαράντα δολοφονίες και τελικά εκτελέστηκαν στην Κέρκυρα στις 5 Μαρτίου 1930.