Πόσο χρονών ήταν οι σημαντικοί ήρωες του 1821. Η Μπουμπουλίνα είχε την διπλάσια ηλικία από τη Μαντώ. Ποιος έγινε καπετάνιος στα 19 και γιατί ο Κολοκοτρώνης ήταν «γέρος» στα 51 του ... - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πόσο χρονών ήταν οι σημαντικοί ήρωες του 1821. Η Μπουμπουλίνα είχε την διπλάσια ηλικία από τη Μαντώ. Ποιος έγινε καπετάνιος στα 19 και γιατί ο Κολοκοτρώνης ήταν «γέρος» στα 51 του ...



Στον εθνικό ξεσηκωμό του ’21, ρίχτηκαν στη μάχη όλες οι ηλικίες. Γι’ αυτό και οι ήρωες είναι από 20χρονοι μέχρι μεσήλικες ή και ηλικιωμένοι. Οι γυναίκες που διακρίθηκαν στην Επανάσταση είναι λιγότερο προβεβλημένες έως καθόλου. Τα δύο ονόματα που είναι ευρέως γνωστά είναι της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και της Μαντώς Μαυρογένους.

 Το εντυπωσιακό είναι ότι η ηλικία της πρώτης ήταν διπλάσια από την ηλικία της δεύτερης το 1821.

Η Μπουμπουλίνα, γεννημένη το 1771, είχε κλείσει τα 50 όταν ξέσπασε η Επανάσταση.

 Η Μαντώ Μαυρογένους, γεννημένη το 1796, ήταν μόλις 25. Και οι δύο, διέθεσαν όλη τους την περιουσία στον Αγώνα, έφτιαξαν ισχυρούς στόλους και πολέμησαν οι ίδιες σώμα με σώμα με τους Τούρκους. 

Πιο αφανείς ηρωίδες, όπως η Δόμνα Βισβίζη και η Σεβαστή Ξάνθου -σύζυγος του Εμμανουήλ- ήταν 38 και 23 ετών αντίστοιχα....

Ο Κίτσος Τζαβέλας, καταγόμενος από τη φημισμένη οικογένεια οπλαρχηγών Σουλιωτών, είναι ένας από τους νεότερους ήρωες. Ανακηρύχτηκε καπετάνιος σε ηλικία μόλις 19 χρονών, ένα χρόνο πριν ξεσπάσει η Επανάσταση.

Ο συμπατριώτης του, Μάρκος Μπότσαρης ήταν 31, ενώ ο επίσης Σουλιώτης -και αδικημένος ιστορικά- Αθανάσιος Ραζηκότσικας ήταν 23.

 Οι Έλληνες ναύαρχοι που έμειναν στην ιστορία ήταν επίσης διαφόρων ηλικιών. Ο Υδραίος Ανδρέας Μιαούλης, από τους γηραιότερους και εμπειρότερους καραβοκύρηδες, είχε κλείσει τα 52. Ο συμπατριώτης του, Γεώργιος Κουντουριώτης ήταν 39, ενώ ο ψαριανός Κωνσταντίνος Κανάρης κέρδισε το ψευδώνυμο του μπουρλοτιέρη, ανατινάζοντας τουρκικά πλοία στα 28 του....



Ο Ανδρέας Μιαούλης ήταν 52 ετών το 1821. ...

Από τους κληρικούς που έδωσαν τη ζωή τους στον Αγώνα, ο Παπαφλέσσας -Γρηγόριος Δίκαιος- το 1821 ήταν 33 ετών. Έπεσε ηρωικά, 4 χρόνια αργότερα, στα 37 του, στη μάχη στο Μανιάκι.

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, που συνέβαλε καθοριστικά με την διπλωματική και πολιτική του δράση στην Επανάσταση, ήταν γεννημένος το 1871 -50 ετών. Παρότι πέθανε κι εκείνος στα επαναστατικά χρόνια, δεν έπεσε από τουρκικό σπαθί, αλλά από τον τύφο. 
Ο Αμβρόσιος Φραντζής, που μαζί με τον Γερμανό θεωρούνται οι πρωτεργάτες της Επανάστασης στην Αρκαδία, πήρε μέρος στην Εθνοσυνέλευση που έγινε τον Ιανουάριο του 1821 στην Βοστίτσα. Ήταν 43 ετών.

Ο Αθανάσιος Διάκος είχε ήδη ξεχωρίσει για την κλεφταρματολική του δράση από τα προεπαναστατικά χρόνια. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο στα χέρια των Τούρκων στις 24 Απριλίου του 1821, σε ηλικία μόλις 33 ετών.

 Συνομήλικός του ήταν και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ξακουστός καπετάνιος της Ηπείρου. Η διαφορά είναι ότι ο Ανδρούτσος βρήκε μαρτυρικό θάνατο στα χέρια συμπατριωτών πολιτικών του αντιπάλων. Ο σπουδαίος στρατηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης ήταν 39 όταν ξέσπασε η Επανάσταση. Ο Νικήτας Σταματελόπουλος, κατά κόσμον Νικηταράς ο Τουρκοφάγος, είχε κλείσει τα 40. Τέλος, η κορυφαία ηγετική μορφή του Αγώνα κέρδισε επάξια το προσωνύμιο που τον συνοδεύει μέχρι σήμερα. 

Ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, είχε κλείσει τα 51 το 1821.

Μετά την απελευθέρωση ο μέσος όρος ζωής στην Ελλάδα ήταν τα 36 χρόνια. Το 1920 ήταν τα 45 χρόνια. Άρα για την εποχή, η ηλικία του ήταν μεγάλη. Πολεμούσε ακούραστα και ηρωικά, φυλακίστηκε στα 63 του, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στα μετέπειτα πολιτικά πράγματα. Γλίτωσε από τους Τούρκους, τους πολιτικούς του αντιπάλους και τις κακουχίες.

Ηττήθηκε από τα γεράματα, καθώς πέθανε σε ηλικία 73 ετών από εγκεφαλικό επεισόδιο....

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ