Συμβουλές της Canon για αποτύπωση φωτογραφιών στην πόλη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Συμβουλές της Canon για αποτύπωση φωτογραφιών στην πόλη



Αποτύπωση φωτογραφιών στην πόλη

Από τη φύση τους, οι πόλεις είναι πολυάσχολα μέρη, αλλά υπάρχουν στιγμές όπου οι ρυθμοί χαλαρώνουν, όπως αργά τη νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί. Για αυτές τις ώρες της ημέρας, θα πρέπει να εξασκηθείτε στη φωτογράφιση με ασθενή φωτισμό. Αυτό σημαίνει χαμηλές ταχύτητες κλείστρου, υψηλές τιμές ISO και τεχνικές για το σταθερό κράτημα της μηχανής.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν φωτογραφίζετε με ασθενή φωτισμό είναι να απενεργοποιήσετε την αυτόματη χρήση του φλας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας την κατάσταση Απενεργοποίησης φλας ή/και την κατάσταση Νυχτερινής σκηνής χωρίς τρίπoδο.

Κατάσταση Απενεργοποίησης φλας – γυρίστε τον Επιλογέα κατάστασης της μηχανής στην κατάσταση Απενεργοποίησης φλας. Η μηχανή σας θα πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές της με διαφορετικό τρόπο για τη λήψη εικόνων χωρίς φλας. Για να γίνει αυτό, θα αυξήσει την ευαισθησία στο φως (ταχύτητα ISO), μειώνοντας την ταχύτητα κλείστρου και ανοίγοντας το διάφραγμα του φακού.

Αποφυγή ανεπιθύμητου θαμπώματος από την αστάθεια της μηχανής

Σε συνθήκες πολύ ασθενούς φωτισμού, ή στη διάρκεια της νύχτας, θα πρέπει να αποφύγετε την κίνηση της μηχανής κατά τη φωτογράφιση. Η αστάθεια της μηχανής μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητο θάμπωμα και να καταστρέψει τη λήψη σας. Γι' αυτό, τοποθετήστε τη μηχανή στο έδαφος, σε ένα σταθερό τραπέζι ή σε μια κουπαστή. Ακόμη κι αν την ακουμπήσετε στον τοίχο ενός κτηρίου, θα είναι πιο σταθερή συγκριτικά με το κράτημα στο χέρι. 

Οι φακοί με Σταθεροποιητή εικόνας θα σας βοηθήσουν επίσης.
Συμβουλή:
Η κατάσταση Απενεργοποίησης φλας είναι κατάλληλη και για τη φωτογράφιση σε μουσεία και χώρους της πόλης όπου η χρήση φλας δεν επιτρέπεται ή σε περιπτώσεις που το φλας θα επηρεάσει αρνητικά την ατμόσφαιρα της λήψης.
Κατάσταση Νυχτερινής σκηνής χωρίς τρίποδο

Με αυτήν τη χρήσιμη κατάσταση, η μηχανή καταγράφει γρήγορα μια σειρά από τέσσερις εικόνες και κατόπιν συνδυάζει τα αποτελέσματα σε ένα καρέ, που έχει βελτιστοποιηθεί για ελάχιστη αστάθεια της μηχανής. Επειδή σε πολλές πόλεις υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση τριπόδων, η κατάσταση Νυχτερινής σκηνής χωρίς τρίπoδο μπορεί να προσφέρει τη λύση για να πετύχετε ευκρινείς λήψεις στην πόλη τη νύχτα.

Χρησιμοποιήστε έναν μικρό σταθερό φακό με γρήγορο διάφραγμα

Καλή ιδέα είναι να έχετε πάντα μαζί σας έναν σταθερό φακό με μεγάλο διάφραγμα, όπως ο Canon EF 50mm f/1.8 STM, καθώς προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα για φωτογράφιση σε ασθενή φωτισμό. 

Με μικρό μέγεθος και βάρος, αυτός ο διακριτικός φακός προσφέρει ευκρίνεια και υψηλή ποιότητα εικόνας. Η μεγάλη γκάμα ρυθμίσεων διαφράγματος των σταθερών φακών εξασφαλίζει εντυπωσιακό έλεγχο του βάθους πεδίου. 

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτούς τους φακούς, χρησιμοποιήστε την κατάσταση Προτεραιότητα διαφράγματος (Av) και ελέγξτε το βάθος πεδίου, μικρό ή μεγάλο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κατάσταση Προτεραιότητα κλείστρου (Tv) για να ελέγξετε τον τρόπο που αποτυπώνεται η κίνηση. 

Άλλο ένα πλεονέκτημα της χρήσης των φακών αυτού του είδους είναι ότι πρέπει να μετακινηθείτε πιο κοντά στο θέμα, αντί να χρησιμοποιήσετε ζουμ, γεγονός που σημαίνει ότι συχνά θα βρίσκετε πιο ενδιαφέρουσες γωνίες για τις λήψεις σας. 

Για τη φωτογράφιση στην πόλη ή για πιο γενικές λήψεις, ρίξτε μια ματιά στους φακούς Canon EF 24mm f/2.8 IS USM και Canon EF 35mm f/2 IS USM.

Να είστε έτοιμοι για λήψη ανά πάσα στιγμή

Κρατήστε τη μηχανή σας σε ετοιμότητα για να φωτογραφίσετε ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζετε πώς αλλάζει ο φωτισμός γύρω σας καθώς βαδίζετε στους δρόμους της πόλης.
 Αν το φως μειωθεί, αυξήστε την τιμή ISO ή ανοίξτε το διάφραγμα. 
Αν το φως αυξηθεί, μειώστε την τιμή ISO ή κλείστε το διάφραγμα. Με αυτόν τον τρόπο, η ρύθμιση της μηχανής σας θα είναι σχεδόν ιδανική σε περίπτωση που συναντήσετε μια θεαματική σκηνή και θέλετε να την φωτογραφίσετε.

Συμβουλή: Αν σε μια πόλη υπάρχουν ψηλά κτήρια, ελέγξτε τη θέση του φωτός ανάμεσά τους και σκεφτείτε πώς το διαθέσιμο φως μπορεί να βελτιώσει την εικόνα σας. Μπορείτε επίσης να επιστρέψετε στην ίδια θέση κάποια άλλη ώρα της ημέρας, όταν το φως θα είναι όπως θέλετε.



Χρήση ασπρόμαυρης λήψης και φίλτρων

Χρησιμοποιήστε το Στυλ εικόνας Μονόχρωμη στη μηχανή σας για να δημιουργήσετε ασπρόμαυρες εικόνες στην ίδια τη μηχανή. Επειδή οι σκιές και το φως έχουν καθοριστική σημασία στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, η χρήση της κατάστασης Μονόχρωμη θα σας βοηθήσει να διακρίνετε το "παιχνίδι" της αντίθεσης. 

Στην οθόνη LCD της μηχανής οι εικόνες θα εμφανίζονται ασπρόμαυρες, αλλά αν φωτογραφίζετε σε μορφή RAW, μπορείτε να δημιουργήσετε μια έγχρωμη εικόνα με επεξεργασία μετά τη λήψη στον υπολογιστή σας.

Συχνά, η αύξηση της αντίθεσης στο Στυλ εικόνας Μονόχρωμη και η προσθήκη ενός εφέ κίτρινου φίλτρου στο έντονο φως του ήλιου θα δώσει στις εικόνες σας ακόμη πιο εντυπωσιακή αντίθεση.

Το γνωρίζατε; Οι σκιές είναι μεγαλύτερες στο τέλος της ημέρας συγκριτικά με το μεσημέρι και οι φωτεινές ημέρες με καθαρό ουρανό χωρίς σύννεφα προσφέρουν σκιές με εξαιρετικά ευκρινή περιγράμματα.

Αξιοποιήστε στο έπακρο τα εφέ βαθμιαίας παρέλευσης χρόνου (time-lapse)

Ακόμη κι αν επισκέπτεστε μια πόλη για σύντομο χρονικό διάστημα, οι λήψεις βαθμιαίας παρέλευσης χρόνου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποτυπώσετε τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής. Ορισμένες EOS διαθέτουν ενσωματωμένο ιντερβαλόμετρο που μπορείτε να ρυθμίσετε ώστε η μηχανή να τραβά μια στατική εικόνα ανά μερικά δευτερόλεπτα.

Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα σταθερό τρίποδο για τη μηχανή. Μπορείτε να δοκιμάσετε να φωτογραφίσετε έναν δρόμο από ένα δωμάτιο στους τελευταίους ορόφους ενός ξενοδοχείου για να δημιουργήσετε ένα ενδιαφέρον "πορτραίτο" μιας πόλης από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου.

Για να καταγράψετε αρκετές εικόνες για μια ταινία βαθμιαίας παρέλευσης χρόνου, μην ξεχνάτε ότι όσο πιο σύντομο είναι το μεσοδιάστημα τόσο μεγαλύτερο θα είναι το χρονικό διάστημα της λήψης. Αν μπορείτε να φωτογραφίσετε μόνο μερικές ώρες στατικών εικόνων, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μικρότερο μεσοδιάστημα, καθώς μπορείτε πάντα να επιταχύνετε το φιλμ στη διάρκεια της επεξεργασίας, εφόσον χρειάζεται.
Αλλαγή της εστίασης

Στις μεγάλες πόλεις με πλήθη ανθρώπων, η εστίαση σε απομακρυσμένα θέματα μπορεί να είναι δύσκολη. Η μηχανή συχνά θα βρίσκει κοντινά θέματα που παρεμβάλλονται και θα εστιάζει σε αυτά. Σε τοποθεσίες με πολύ κόσμο, ίσως θέλετε να επικεντρωθείτε σε κάποιο σημείο πιο μακριά στη σκηνή.

Οι μικρές λεπτομέρειες δημιουργούν δυναμικές εικόνες

Η φωτογράφιση μιας πόλης αφορά συνήθως τις μικρές λεπτομέρειες που τη χαρακτηρίζουν με μοναδικό τρόπο. Μια καλή ιδέα είναι να επισκεφθείτε τις αγορές μιας πόλης και να φωτογραφίσετε τα προϊόντα που πωλούνται (και τους ανθρώπους που τα πωλούν).

Εκτός από την αποτύπωση των πραγμάτων που διαφέρουν απ' όσα υπάρχουν στον τόπο διαμονής σας, μπορείτε επίσης να φωτογραφίσετε προϊόντα που χαρακτηρίζουν μια συγκεκριμένη πόλη – για παράδειγμα, τα πορτοκάλια της Σεβίλλης, τις μπαγκέτες στο Παρίσι ή τα λουκάνικα μπράτβουρστ στο Βερολίνο.

Συμβουλή: Για να φωτογραφίσετε μικρά αντικείμενα, χρησιμοποιήστε το κουμπί εστίασης για να επιλέξετε την κατάσταση macro ή κοντινής λήψης (είναι το κουμπί με το σύμβολο του λουλουδιού ή την ένδειξη MF) και κατόπιν φροντίστε να πλησιάσετε κοντά στο θέμα ώστε να γεμίσει το καρέ.

Στην Έξυπνη αυτόματη κατάσταση, η μηχανή θα πρέπει να μεταβεί αυτόματα στη λειτουργία Macro. Απλώς κρατήστε ακίνητη τη μηχανή για ένα δευτερόλεπτο περίπου και το σύμβολο που εμφανίζεται στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης θα αλλάξει στο εικονίδιο λουλουδιού.



Φωτογραφίστε την ίδια σκηνή διαφορετικές ώρες

Αν το επιτρέπει ο χρόνος, οι φωτογραφίες από το ίδιο μέρος της πόλης σε διαφορετικές ώρες της ημέρας θα δείχνουν τον ρυθμό της ζωής και τον τρόπο που αλλάζει.

Αν μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο στην πόλη, μπορείτε να επισκεφθείτε ξανά μια τοποθεσία σε διαφορετικές ώρες της ημέρας για να καταγράψετε τις αλλαγές στους ανθρώπους και στο φως. Τρεις ή τέσσερις μόνο εικόνες που έχουν καταγραφεί με ίση χρονική διαφορά μεταξύ τους στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να δώσουν την αίσθηση του τρόπου που αλλάζει η πόλη.

Φωτογράφιση κινούμενων θεμάτων

Όταν φωτογραφίζετε κινούμενα θέματα, όπως ανθρώπους που διασχίζουν μια γέφυρα ή μια πλατεία, είναι καλύτερο να κρατάτε τη μηχανή ακίνητη και να απενεργοποιήσετε το φλας. Με τον τρόπο αυτό, η μηχανή θα επιλέξει πιο χαμηλές ταχύτητες κλείστρου και θα ενισχυθεί η αίσθηση κίνησης του θέματος. 

Όταν προσπαθείτε να τραβήξετε φωτογραφίες αυτού του είδους, αναζητήστε επιφάνειες και μέρη όπου μπορείτε να τοποθετήσετε ή να κρατήσετε τη μηχανή για μέγιστη σταθερότητα. Δοκιμάστε να πειραματιστείτε με την κατάσταση Προτεραιότητα κλείστρου (Tv) αν η μηχανή σας έχει αυτήν τη δυνατότητα. Θα έχετε τη δυνατότητα με προσαρμόσετε την ταχύτητα κλείστρου και να εξερευνήσετε τη δημιουργικότητά σας.

Προετοιμαστείτε

Βεβαιωθείτε ότι τόσο η μηχανή όσο και εσείς είστε έτοιμοι να φωτογραφίσετε την πόλη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Ανεξάρτητα από τον τύπο ή το μοντέλο της μηχανής σας, θα πρέπει να διατηρείτε την μπαταρία σας φορτισμένη και να έχετε άφθονο χώρο στην κάρτα μνήμης, ώστε να μην χάσετε καμία πολύτιμη λήψη.

Βιντεοσκόπηση σκηνών στην πόλη με μια LEGRIA

Φανταστείτε την ταινία σας σαν ένα διαφημιστικό της πόλης που επισκέπτεστε ή δοκιμάστε να καταγράψετε μια άποψη της ζωής σε αυτήν. Αν θέσετε έναν σαφή στόχο και μια ιστορία που θέλετε να αφηγηθείτε με τη λήψη σας, μπορείτε να καταγράψετε το σωστό είδος βίντεο για να αφηγηθείτε την ιστορία της πόλης. 

Μπορείτε να επικεντρωθείτε στη μόδα, στην αρχιτεκτονική, στη μουσική ή σε έναν συγκεκριμένο δρόμο για να δημιουργήσετε ένα ενδιαφέρον οπτικό πορτραίτο της πόλης που μεταβάλλεται διαρκώς.

Στιγμιότυπα βίντεο

Χρησιμοποιήστε την κατάσταση Στιγμιότυπα βίντεο για να καταγράψετε μικρά αποσπάσματα βίντεο που αφηγούνται την ιστορία της πόλης. Αν το σημείο της πόλης που βρίσκεστε έχει ενδιαφέροντες ήχους, συχνά αξίζει να καταγράψετε ένα απόσπασμα βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε μια ενότητα με συνεχή ζωντανό ήχο σε αρκετά κλιπ βίντεο που έχετε τραβήξει ξεχωριστά. 

Η κατάσταση Επιλογή ηχητικής σκηνής θα προσαρμόσει αυτόματα τις ρυθμίσεις εγγραφής ήχου στη βιντεοκάμερα, διασφαλίζοντας την εγγραφή των ήχων του περιβάλλοντος μιας πόλης με ευκρίνεια.

Συμβουλή: Καταγράψτε την κίνηση της πόλης. Οι άνθρωποι ή τα δημόσια μέσα μεταφοράς είναι κατάλληλα θέματα για να προβάλετε τη δυναμική μιας πόλης και τον τρόπο που αλλάζει στη διάρκεια της ημέρας.



Μην ξεχνάτε το φως

Ο φωτισμός είναι ένας σημαντικός παράγοντας κατά τη βιντεοσκόπηση της πόλης. Δεν θα έχετε πάντα δυνατότητα επιλογής. Στα μουσεία και σε άλλους εσωτερικούς χώρους, η ένταση του φωτός είναι συχνά χαμηλή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προσπαθήστε να αποφύγετε τις λήψεις ενώ βαδίζετε. Τραβήξτε μια λήψη από σταθερή θέση, πατήστε το κουμπί παύσης και, στη συνέχεια, προετοιμάστε την επόμενη λήψη σας.

Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, το φως της ημέρας είναι κατάλληλο για να αναδείξετε τις λεπτομέρειες, αν και το φως του ήλιου μπορεί ορισμένες φορές να προκαλέσει τη δημιουργία έντονων σκιών. Οι συνθήκες με συννεφιά προσφέρουν συχνά πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Για τη λήψη στη διάρκεια της νύχτας θα χρειαστεί να πειραματιστείτε για να πετύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε, επειδή το φως είναι περιορισμένο. Δοκιμάστε να ξεκινήσετε τη λήψη το σούρουπο, βρείτε θέσεις με καλό φωτισμό και χρησιμοποιήστε τρίποδο, όπου είναι δυνατόν.
Παρουσιάστε τις λήψεις στην καλύτερη μορφή τους

Οι εικόνες της πόλης μπορούν να μετασχηματιστούν σε δυναμικές εκτυπώσεις που αφηγούνται μια ολόκληρη ιστορία όταν τις κρεμάσετε σε έναν τοίχο στο σπίτι σας. Εφόσον έχετε καταγράψει μια εικόνα που σας κάνει υπερήφανους, γιατί να μην την επιδείξετε σε όλο της το μεγαλείο ή να την στείλετε σε έναν φίλο;

Όταν επιστρέφετε από τη φωτογράφιση στην πόλη μπορείτε να συγκεντρώσετε και να εκτυπώσετε τις καλύτερες εικόνες για να δημιουργήσετε ένα εντυπωσιακό κολάζ. Εναλλακτικά, επιλέξτε μια σειρά εικόνων που θα εκτυπώσετε για να δημιουργήσετε τον προσωπικό σας ταξιδιωτικό οδηγό της πόλης και όσων ανακαλύψατε.



Αποστολή ταχυδρομικής κάρτας σε φίλους

Οι εκτυπώσεις μικρού μεγέθους, όπως 10x15cm ή 13x18cm, είναι ιδανικές, καθώς το μέγεθός τους είναι εξαιρετικό για να τις μοιραστείτε με τους φίλους και την οικογένειά σας. 

Μπορείτε ακόμη και να στείλετε τη φωτογραφία σας με τη μορφή ταχυδρομικής κάρτας που θα εκτυπώσετε σε εκτυπωτή PIXMA. Επιλέξτε ένα ιλουστρασιόν χαρτί, όπως το Photo Paper Plus Glossy ή Photo Paper Pro, για να δημιουργήσετε εκτυπώσεις με εξαιρετική ευκρίνεια και πολύ ζωηρά χρώματα.

canon.gr