Μαζί με τους πάγους εξαφανίζονται πολικές αρκούδες και φάλαινες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μαζί με τους πάγους εξαφανίζονται πολικές αρκούδες και φάλαινεςΗ συρρίκνωση των θαλάσσιων πάγων υποχρεώνει αυτά τα είδη να εξαντλούνται σωματικά για να ανακαλύψουν τροφή οδηγώντας τα τελικά σε ασιτία

Η Αρκτική είναι η περιοχή του πλανήτη που βιώνει σε μεγαλύτερο βαθμό τις κλιματικές αλλαγές από οποιαδήποτε άλλη. Ο ρυθμός αύξησης των θερμοκρασιών στην Αρκτική είναι τριπλάσιος από τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη. 

Οι θαλάσσιοι πάγοι που αποτελούν βασικό κρίκο των τοπικών οικοσυστημάτων της Αρκτικής συρρικνώνονταν σε κάποιο ποσοστό στην διάρκεια του καλοκαιριού και η έκταση τους επανερχόταν στα προηγούμενα επίπεδα τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. 

Ομως οι κλιματικές αλλαγές έχουν οδηγήσει σε εξαφάνιση πολύ μεγάλου ποσοστού των θαλάσσιων πάγων σε όλη την διάρκεια του έτους. Μάλιστα αυτό επιτρέπει τα τελευταία χρόνια την διάνοιξη νέων θαλασσίων οδών για την ναυσιπλοΐα.

 Ηταν γνωστό ότι η απώλεια των θαλάσσιων πάγων έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις πολικές αρκούδες οι οποίες βασίζουν σε αυτούς την διατροφή τους. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει την κατάσταση για τις πολικές αρκούδες και βάζουν επιπλέον στο κάδρο του κινδύνου και ένα είδος φαλαινών.Οι φάλαινες μονόκεροι είναι ένα ακόμη θύμα της εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική (WORLDWILDLIFE)


Οι θερμίδες Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Experimental Biology» αναφέρει ότι η απώλεια των θαλάσσιων πάγων υποχρεώνει τις πολικές αρκούδες και οι φάλαινες μονόκεροι (νάρβαλ) να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να εντοπίσουν θηράματα με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ασιτία. 

Το πρόβλημα είναι διπλό αφού τα δύο είδη όχι μόνο δυσκολεύονται πλέον να βρουν θηράματα αλλά ακόμη και όταν κάποια στιγμή εντοπίζουν κάποιο καταπονημένα και αποκαμωμένα από την προσπάθεια εντοπισμού αποτυγχάνουν να τα εξουδετερώσουν για να τραφούν
Τόσο οι πολικές αρκούδες όσο και οι φάλαινες μονόκεροι ακολουθούν την τακτική της ενέδρας για να εξοντώσουν θηράματα έτσι ώστε να καταναλώνουν την μικρότερη δυνατή ενέργεια και να συντηρούν τα απαραίτητα για την επιβίωση τους επίπεδα του λίπους στο σώμα τους. 

Οι πολικές αρκούδες παραμονεύουν στις τρύπες που υπάρχουν στους θαλάσσιους πάγους τις οποίες χρησιμοποιούν για να πάρουν ανάσες όταν βρίσκονται μέσα στο νερό οι φώκιες και άλλα είδη με τα οποία τρέφονται τα μεγάλα θηλαστικά. Οι φάλαινες μονόκεροι μπορούν να καταδύονται σε πολύ μεγάλα βάθη για να αναζητήσουν τροφή αλλά το περιβάλλον στο οποίο έχουν μάθει να ζουν και να κινούνται είναι οι περιοχές που υπάρχουν θαλάσσιοι πάγοι και η απώλεια τους δημιουργεί μείζον ζήτημα για την ομαλή διαβίωση τους.

 Οι προβλέψεις των ειδικών αναφέρουν ότι στο τέλος του αιώνα ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων θα έχει μειωθεί κατά τα δύο τρίτα. Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί όχι μόνο στην ασιτία αλλά και σε σοβαρά προβλήματα αναπαραγωγής για τις πολικές αρκούδες γεγονός που πιθανώς να επιταχύνει τους ρυθμούς μείωσης των πληθυσμών τους. Επιπλέον η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τις πολικές αρκούδες να είναι ιδιαίτερα επιθετικές απέναντι στους ανθρώπους με ότι αυτό συνεπάγεται.


Protagon.grΔεν υπάρχουν σχόλια