Σπάνε ταμεία τα ηλεκτρικά οχήματα - Στενάζει η αγορά των συμβατικών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σπάνε ταμεία τα ηλεκτρικά οχήματα - Στενάζει η αγορά των συμβατικών



Μπορεί η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία να στενάζει υπό το βάρος της πανδημίας του COVID-19, αλλά υπάρχει μια κατηγορία οχημάτων που …σπάει ταμεία παγκοσμίως. Ο λόγος για τα ηλεκτρικά οχήματα, οι πωλήσεις των οποίων το 2020, μεσούσης της πανδημίας, αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 39%.

Προφανώς και είναι άλλα τα μεγέθη της αγοράς των παραδοσιακών αυτοκινήτων και άλλα αυτής των ηλεκτρικών οχημάτων, ωστόσο, η απόκλιση είναι μεγάλη: οι πωλήσεις συμβατικών επιβατικών αυτοκινήτων το 2020 μειώθηκαν κατά 14% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Νέα έρευνα από την Canalys (Electric vehicle outlook: 2021 and beyond), την οποία παρουσιάζει το Moved.gr. δείχνει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (EV) το 2020 έφθασαν τα 3,1 εκατομμύρια μονάδες. Η εταιρεία μάλιστα εκτιμά ότι ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων θα αυξηθεί στα 30 εκατομμύρια το 2028.

Αν και δείχνει φουτουριστική, η πρόβλεψη δεν αποκλείεται να αποδειχθεί απόλυτα ρεαλιστική, με την Canalys να εκτιμά ότι τα EVs θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ (48%) όλων των επιβατικών αυτοκινήτων που θα διατεθούν στην παγκόσμια αγορά μέχρι το -όχι και τόσο μακρινό- 2030.

«Σε ένα δύσκολο 2020 για την αυτοκινητοβιομηχανία, η ισχυρή ζήτηση για EV ήταν ένα πραγματικά φωτεινό σημείο. Αυτό θα συνεχιστεί σε όλο τον κόσμο και το 2021, αλλά και μετά, παρά τις οικονομικά δυσμενείς συνθήκες» σχολιάζει ο Chris Jones, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης αυτοκινήτων στην Canalys.

«Η ταχεία ανάπτυξη θα συνεχιστεί, καθώς ξεκινά η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και από άλλες εταιρείες, ενώ οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο υιοθετούν υποστηρικτικές πολιτικές για την τόνωση της παραγωγής και των πωλήσεων EVs» προσθέτει ο ίδιος.



Πρωταγωνιστές Κίνα και Ευρώπη

Τα ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσώπευαν το 2020 μόλις το 5% όλων των νέων πωλήσεων αυτοκινήτων. Τα EVs αναμένεται να αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 7% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων παγκοσμίως το 2021, μια περαιτέρω αύξηση 66%, που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια οχήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, περίπου 1,3 εκατομμύρια EVs πωλήθηκαν το περασμένο έτος σε Κίνα και Ευρώπη, τέσσερις φορές περισσότερα από όσα διατέθηκαν στην αγορά των ΗΠΑ.

«Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ αντιπροσώπευαν μόλις το 2,4% των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στην αγορά, παρά το γεγονός ότι αποτελούν την έδρα της Tesla, του κορυφαίου κατασκευαστή EVs στον κόσμο. Ακόμη και οι πολιτικές από μια πιο υποστηρικτική αμερικανική κυβέρνηση, όπως η σημερινή, δεν θα αλλάξουν τα πράγματα μια μέρα στην άλλη» τονίζει ο Jones.

Νατάσα Φραγκούλη
moved.gr