Όλες οι βιβλιοθήκες του δήμου Θέρμης με ένα «κλικ» - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Όλες οι βιβλιοθήκες του δήμου Θέρμης με ένα «κλικ»




Πλήρεις ψηφιακές υπηρεσίες θα παρέχει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης μέσα από την πλατφόρμα https://library.thermi.gr/ με την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού καταλόγου του δικτύου βιβλιοθηκών του δήμου Θέρμης.

Πρακτικά, οι νέες αυτές ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που θέτει σε εφαρμογή η Δημοτική Βιβλιοθήκη, επιτρέπουν στους βιβλιόφιλους να περιηγηθούν on-line στη συλλογή των βιβλιοθηκών του δήμου Θέρμης από όπου κι αν βρίσκονται, να εντοπίζουν αυτό που τους ενδιαφέρει και να κάνουν κράτηση για να το παραλάβουν από την πλησιέστερη βιβλιοθήκη του δικτύου.

Φυσικά, δεν πρόκειται για έναν απλό στατικό κατάλογο, αλλά για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία δίνει τη δυνατότητα μέσα από επιλογές να βρίσκονται πληροφορίες αποδελτιωμένες με λέξεις κλειδιά και κριτήρια. 

Αναλυτικά, οι χρήστες θα μπορούν, αφού κάνουν την εγγραφή τους και λάβουν τους κωδικούς τους από την κεντρική βιβλιοθήκη, να εντοπίζουν εύκολα τα βιβλία ή αλλά τεκμήρια που τους ενδιαφέρουν, να «βλέπουν» την κατάστασή τους, δηλαδή αν δανείζεται ή όχι, να γνωρίζουν τη ημερομηνία επιστροφής τους, να κάνουν «κράτηση» και τέλος να ανανεώνουν το υλικό με το οποίο είναι ήδη «χρεωμένοι» χωρίς να επισκεφτούν το χώρο της βιβλιοθήκης. 

Έπειτα από συνεννόηση με την κεντρική βιβλιοθήκη οι χρήστες μπορούν να παραλαμβάνουν το βιβλίο που τους ενδιαφέρει από την πλησιέστερη γι’ αυτούς βιβλιοθήκη. «Αυτό είναι κάτι ασφαλές, ενδιαφέρον αλλά και χρήσιμο για το αναγνωστικό κοινό το οποίο έρχεται πιο κοντά και με ασφάλεια στην εξερεύνηση της συλλογής του δικτύου Βιβλιοθηκών του δήμου μας» τονίζει η Αθηνά Παπαδάκη, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού του δήμου Θέρμης.


Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος βιβλιοθηκών της ΔΕΠΠΑΘ Χρήστο Βαγιωνά «αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο μετάπτωσης και οργάνωσης των συλλογών, έχει αναλάβει το τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας σε συνεργασία με τους βιβλιοθηκονόμους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και τους ευχαριστούμε για την διαχρονική και εποικοδομητική συνεργασία, με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες μας».

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου με την μετάπτωση των δεδομένων των συλλογών της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς και των δημοτικών βιβλιοθηκών του Κέντρου Πολιτισμού Βασιλικών, του Κέντρου Πολιτισμού Ν. Ρυσίου, καθώς και του Κέντρου Πολιτισμού Ν. Ραιδεστού. Σύντομα στον κεντρικό ηλεκτρονικό κατάλογο και στην πλατφόρμα θα προστεθούν και οι συλλογές των Δημοτικών Βιβλιοθηκών των Κέντρων Πολιτισμού Τριλόφου και Ταγαράδων.


Τα βήματα καινοτομίας και εξωστρέφειας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θέρμης δεν σταματούν εδώ. Επόμενο προγραμματισμένο βήμα είναι η ενεργή συμμετοχή της Βιβλιοθήκης του δήμου Θέρμης ως ιδρυτικό μέλος στη διαδημοτική προσπάθεια για τη δημιουργία μίας Μητροπολιτικής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης σε συνεργασία με τις Βιβλιοθήκες των δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Παύλου Μελά.

Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο βιβλιοθηκών του δήμου Θέρμης, όλο το διάστημα του lockdown δεν έχει σταματήσει τη λειτουργία του ούτε για μία μέρα, εξυπηρετώντας το αναγνωστικό κοινό μέσω της πλατφόρμας.

Για περισσότερες πληροφορίες, οδηγίες χρήσης και κωδικούς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Κεντρική Βιβλιοθήκη στο τηλέφωνο 2310463423 (εσωτερικό 106), από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 8:00 έως τις 14:30.