ΔΕΗ: Τι αποκαλύπτει έγγραφο για την κοπή των δέντρων, η πτώση των οποίων ευθύνεται για τις διακοπές ρεύματος - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΔΕΗ: Τι αποκαλύπτει έγγραφο για την κοπή των δέντρων, η πτώση των οποίων ευθύνεται για τις διακοπές ρεύματος

Η ευθύνη κοπής των δέντρων, στα οποία λόγω των πτώσεων τους από το χιόνι, οφείλονται και οι περισσότερες διακοπές ρεύματος, έρχεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και των δημοτικών Αρχών.
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) από τις 15 Ιανουαρίου του 2021 που εστάλη σε όλους τους Δήμους των Βορείων Προαστείων ζητά άδεια από τους δήμους και από τα δασαρχεία προκειμένου να γίνει έλεγχος στα δέντρα που γειτνιάζουν με ηλεκτροφόρα καλώδια.

 Επίσης ζητά από τους Δήμους να παραχωρήσουν προσωπικό και τη σχετική βοήθεια για να γίνουν οι εργασίες κλαδέματος των δέντρων.

Στο έγγραφο φαίνεται επίσης ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είχε ενημερώσει όλους τους Δήμους των Βορείων Προαστείων και ζητούσε άδεια για να προχωρήσει στην κοπή των δέντρων.Μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης σχολιάζοντας το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, με το οποίο ζητούνται έργα συντήρησης δικτύου διανομής -κλαδέματα δέντρων και αποψιλώσεις χόρτων με ημερομηνία 15/1 προς όλους τους δημάρχους της Β. Αττικής, είπε πως για τους Δήμους το έργο αυτό ξεκινά πολύ νωρίτερα και σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζεται όλο τον χρόνο. Προσέθεσε μάλιστα πως υπάρχουν και πρωθύστερα αιτήματα των Δήμων προς τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αναλάβει τα δέντρα για τα οποία ευθύνεται και του αναλογούν. Ο δήμαρχος Βριλησσίων τόνισε πως αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο ΔΕΔΔΗΕ στο βαθμό που πρέπει θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός.

«Είναι ξεκάθαρό ότι το κλάδεμα των δέντρων που έχουν καλώδια μέσης τάσης είναι ευθύνη των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ. Όποτε έρχονται συνδράμουμε στην προσπάθεια τους αλλά δεν μπορεί να μας καταλογίζονται ευθύνες που δεν μας αναλογούν» σχολίασε ο Δήμαρχος Βριλησσίων.

Οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι αυτό προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281 και παράλληλα σημειώνει πως οι δήμοι «προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους».

«Αντικειμενικά, οι δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν έχουν όλον αυτόν τον στόλο των μηχανημάτων για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλον εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών», υπογραμμίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.


ΕΡΤΔεν υπάρχουν σχόλια