Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν κρυώνουν: Το συμπέρασμα έρευνας για μετάλλαξη που προσφέρει «ανώτερη ανθεκτικότητα» - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν κρυώνουν: Το συμπέρασμα έρευνας για μετάλλαξη που προσφέρει «ανώτερη ανθεκτικότητα»Το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού έχει «ανώτερη ανθεκτικότητα» στις χαμηλές θερμοκρασίες χάρη σε μια γενετική μετάλλαξη.
Κάτι που σημαίνει πως δεν νιώθουν ποτέ να κρυώνουν. Αυτό μας λέει μια νέα μελέτη από το Karolinska Institutet της Σουηδίας, που έβαλε 32 υγιείς ενήλικες ηλικίας 18-40 ετών να παραμείνουν σε νερό θερμοκρασίας 14 βαθμών Κελσίου μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του σώματός τους στους 35,5 βαθμούς.

Κατόπιν μέτρησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών και πήραν δείγματα από τους μυς των εθελοντών για να μελετήσουν την πρωτεϊνική τους σύσταση.

Μια τέτοια πρωτεΐνη (α-actinin-3) λείπει από το 20% των ανθρώπων και η έλλειψή της τους βοηθά να μη νιώθουν κρύο. Μπορούν δηλαδή να διαχειρίζονται σωματικά τις χαμηλές θερμοκρασίες πολύ καλύτερα.

Η ομάδα πιστεύει πως αυτή η γενετική μετάλλαξη προστάτευσε τον άνθρωπο από το κρύο στο μεταναστευτικό του ταξίδι από την Αφρική πριν από 50.000 χρόνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «American Journal of Human Genetics», 1,5 δισ. άνθρωποι φέρουν σήμερα τη μετάλλαξη, κάτι που αυξάνει την ανθεκτικότητά τους στο κρύο.Δεν υπάρχουν σχόλια