Κάλεσμα για εγρήγορση από τον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Ανατολικής Θεσσαλονίκης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κάλεσμα για εγρήγορση από τον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Ανατολικής Θεσσαλονίκης



ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
anatoliki.thess@gmail.com 6972335739 - 6973748525 fb: ΑΣ Ανατολικής Θεσσαλονίκης 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Εδώ και αρκετό καιρό διεξάγετε ένα κυνηγητό σε χιλιάδες αγρότες με πρόσχημα τα μισθωτήρια συμβόλαια των χωραφιών. Είναι πραγματικά άδικο αγρότες που καλλιεργούν και παράγουν να βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. 

Ως αγροτικός σύλλογος στηρίζουμε όλους τους συναδέλφους που βρέθηκαν σε αυτή τη θέση. Την ίδια στιγμή όμως, κάνουμε ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση, πως δεν θα στηρίξουμε καμία μεμονωμένη κίνηση από τους γνωστούς κομματάρχες της περιοχής που μόνο στόχο έχει την προσωπική τους προβολή. 

Το πρόβλημα είναι μαζικό και δεν αφορά μόνο λίγους αγροτοπατέρες. Ανά πάσα στιγμή μπορεί όλοι μας να βρεθούμε αντιμέτωποι με αυτούς τους παράλογους “ελέγχους”. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να πατήσει στις πλάτες μας για να κάνει το πολιτικό του παιχνίδι. 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι διαχρονικά και συνεχώς αυξάνονται. Εκατοντάδες τόνοι κηπευτικών πετιούνται καθημερινά. Από την άνοιξη ακόμη, όσα προϊόντα πουλήθηκαν είχαν τιμές εξευτελιστικά χαμηλές. 

Η τιμή στο βαμβάκι σε όλο τον κόσμο αυξάνετε αλλά εδώ το καρτέλ των εκκοκκιστών έφτασε να αγοράζει με 38 λεπτά το κιλό την παραγωγή μας. Ενώ το χτύπημα που δέχτηκαν οι ελιές και το λάδι από την πανδημία ήταν καθολικό, το μόνο που εισέπραξαν ως «βοήθεια» ήταν κοροϊδία. 

Την ώρα που εμείς δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε τα έξοδά μας και ο λαός αγοράζει τα ίδια προϊόντα πανάκριβα, μια θράκα εμπόρων και βιομηχάνων αισχροκερδούν εις βάρος όλων. Μας υποσχέθηκαν ,για άλλη μια φορά, μείωση του κόστους παραγωγής. Κάθε χρόνο όμως στα παλιά χαράτσια προσθέτουν νέα.

 «Περιβαλλοντικό τέλος» στο αρδευτικό νερό, νέες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, «πράσινο τέλος» στο πετρέλαιο κίνησης. Δηλαδή μας ζητάνε να πληρώσουμε εμείς τις «πράσινες επενδύσεις» των φίλων τους. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά βλέπουμε τα Κέντρα Υγείας της περιοχής μας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των χωριών μας αντί να ενισχύονται για την προστασία μας από τον ιό να αποδεκατίζονται προκυμμένου να στηρίξει η κυβέρνηση την πολιτική κόστους που ακολουθεί στην υγεία. 

Με την οικονομική κρίση παρούσα και μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας, η τωρινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες φορτώνουν στις πλάτες μας καινούργια δεινά, καινούργια βάσανα, απαξιώνουν την εργασία μας, την παραγωγή μας και εντέλει την ίδια μας τη ζωή. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. 

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης στο αμέσως επόμενο διάστημα και παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας θα αναλάβει πρωτοβουλίες για συντονισμό δράσεων με οργανώσεις και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην παιδεία και στην υγεία. 

Απαιτούμε: 

• Να θεσπιστούν κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο. 

• Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι πχ σε βαμβάκι, λάδι, κηπευτικά και αλλού. 

• Να σταματήσει η αδικαιολόγητη δίωξη των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν έχουν καμία ευθύνη οι αγρότες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χωραφιών που νοικιάζουν. 

• Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, 

• Καμία διακοπή ρεύματος και νερού σε βιοπαλαιστές αγρότες. 

• Διαγραφή 30% κάθε χρέους για όσους αγρότες διατηρούν ακόμη τις δραστηριότητές τους και 50% για όσους είναι πλέον άνεργοι.

 Καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι σε εγρήγορση και μαζικά να δυναμώσουν τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ανατολική Θεσσαλονίκης