Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Τα «κλειδιά» που ξεκλειδώνουν τα φθηνά κρατικά δάνεια - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Τα «κλειδιά» που ξεκλειδώνουν τα φθηνά κρατικά δάνεια



Νέα ανάσα ρευστότητας 500 εκατ. ευρώ θα πάρουν στις αρχές Μαρτίου μέσω του έκτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται τον Ιανουάριο.
Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ άρχισε από χθες να δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων με την προθεσμία να λήγει στις 22 Φεβρουαρίου. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων θα εκδοθεί νέα απόφαση η οποία θα καθορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης των φθηνών κρατικών δανείων και θα ανοίγει το δρόμο των πληρωμών στους δικαιούχους. Το 50% των χρημάτων του έκτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχει και πάλι τη μορφή επιχορήγησης δηλαδή δεν θα χρειαστεί οι ωφελούμενοι να το επιστρέψουν στο κράτος.


Διαδικασία υποβολής της αίτησης

1. Με τους κωδικούς του Taxisnet εισέρχεστε την πλατφόρμα της myBusinessSupport(https://www.aade.gr/mybusinesssupport).

2. Επιλέγετε «Επιστρεπτέα Προκαταβολή (6) Εκδήλωση Ενδιαφέροντος» και εισέρχεστε στην εφαρμογή.

3. Συμπλήρωση στοιχείων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η υποβολή στοιχείων στην εφαρμογή «Τα έσοδά μου» της πλατφόρμας «MyBusinessSupport.» για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020 καθώς και τον Ιανουάριο 2021. Συγκεκριμένα:

– Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ

Συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ) διακριτά για κάθε μήνα.

– Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ συμπληρώνουν:
αα) τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα,
ββ) το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδικός 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019,
γγ) το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

Το σύνολο των εξόδων προσδιορίζεται από τον κωδικό 580 του εντύπου Ε3, μειούμενο κατά τον κωδικό 581 (παροχές σε εργαζόμενους) και κατά τον κωδικό 585 (διάφορα λειτουργικά έξοδα) στο μέρος που αφορά σε δαπάνες ενοικίου της επιχείρησης. Επιπροσθέτως, προ-συμπληρώνονται τα στοιχεία τα οποία διαθέτει η ΑΑΔΕ βάσει των δηλώσεων (ΦΠΑ ή Εισοδήματος) των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.

Τα υποβαλλόμενα στοιχεία δεν δύνανται να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους, με εξαίρεση τα στοιχεία του μηνός Ιανουαρίου 2021 που δύναται να τροποποιούνται μέχρι και 22/2/2021.Τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.

Τα βήματα στην πλατφόρμα

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι 22 Φεβρουαρίου 2021 και τα βήματα στην πλατφόρμα είναι τα εξής:
– Για την είσοδο στην εφαρμογή ο ενδιαφερόμενος επιλέγει «Οι εφαρμογές μου».
– Με την επιτυχή είσοδο στην εφαρμογή κατευθύνεστε στην επόμενη οθόνη και επιλέγετε «Επιστρεπτέα Προκαταβολή (6) Εκδήλωση Ενδιαφέροντος»

– Στην οθόνη αυτή εμφανίζονται:
α) Στον Πίνακα με τίτλο «Στοιχεία Μητρώου» προσυμπληρωμένα τα στοιχεία μητρώου της επιχείρησης, όπως αυτά τηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε.
β) Πεδίο «Τα Έσοδά μου», μέσω του οποίου συνδέεται με την εφαρμογή «Τα Έσοδά μου».
γ) Πεδίο «Ιστορικότητα» στο οποίο εμφανίζεται το ιστορικό της αίτησης.
δ) Το πεδίο «Εκδηλώνω ενδιαφέρον για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής», το οποίο επιλέγεται κλικάροντας το αντίστοιχο τετραγωνίδιο.
ε) Το πεδίο «Υποβολή αίτησης» το οποίο επιλέγεται για να ολοκληρωθεί η αίτηση. Προκειμένου να υποβάλετε αίτηση θα πρέπει απλά να επιλέξετε το τετραγωνίδιο «Υποβολή αίτησης».

Ανάκληση αίτησης

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να ανακαλέσετε την αίτηση αποεπιλέγετε το τετραγωνίδιο «Εκδηλώνω ενδιαφέρον για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής» και επιλέγετε «Υποβολή αίτησης».