Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του εμβολιασμού για τα ραντεβού των ατόμων ηλικίας 60-64 ετών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του εμβολιασμού για τα ραντεβού των ατόμων ηλικίας 60-64 ετών




Ανοίγει σήμερα, Τετάρτη, η πλατφόρμα εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών.

Όσοι ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα είναι και οι πρώτοι που θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca, 45.000 δόσεις του οποίου έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα. Οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα που θα αφορά αποκλειστικά εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, διαδικασία που θα κινείται παράλληλα με το σύστημα εμβολιασμών που ήδη έχει δρομολογηθεί.


Όσοι ανήκουν στην ομάδα από 60-64 ετών θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού μόνο για το εμβόλιο της ΑstraZeneca σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ όσοι ανήκουν στην ομάδα 75 με 79 έτη δεν θα εμβολιάζονται με αυτό, συνεπώς θα κλείνουν ραντεβού μόνο στα κέντρα με τα εμβόλια των υπόλοιπων εταιρειών.


Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το «πράσινο φως» για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στα τέλη Ιανουαρίου, ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες περιορίζουν τη χρήση του μόνο στα άτομα κάτω των 65 ετών, λόγω έλλειψης επαρκών δεδομένων για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στις κλινικές δοκιμές.

Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο των αντισωμάτων που επιτυγχάνονται με τον εμβολιασμό.

Από Παρασκευή η πλατφόρμα για τα ραντεβού των 75-79

Παράλληλα, από την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει να λειτουργεί και η πλατφόρμα για ραντεβού για τον εμβολιασμό σε πολίτες 75-79 ετών. Και γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα, στόχος είναι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις 15 Φεβρουαρίου, παράλληλα με τις ηλικίες 60-64.

Πώς κλείνουμε ραντεβού για τον εμβολιασμό

Οι πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν μπορούν να κλείσουν ραντεβού με τους εξής παρακάτω τρόπους:

-Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.


-Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδό τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.

-Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.


-Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο. Οι αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τον προγραμματισμό ραντεβού στα φαρμακεία θα παρασχεθούν άμεσα.

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

-Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα και τη web/mobile εφαρμογή.

-Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).


Εκτακτα Νεα