6 αλήθειες που δεν γνωρίζατε για τη CIA - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

6 αλήθειες που δεν γνωρίζατε για τη CIA



Παρόλο που είναι γνωστό τοις πάσι ότι η βασική αποστολή της CIA είναι η συλλογή πληροφοριών που θα βοηθήσουν τον Πρόεδρο και άλλα ανώτερα στελέχη των ΗΠΑ στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την ασφάλεια της χώρας και όχι μόνο, υπάρχουν κάποιες συναρπαστικές αλήθειες που το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει γι’ αυτήν, όπως αυτές που ακολουθούν παρακάτω.
Δεν διείσδυσε ποτέ κατάσκοπος στην υπηρεσία
Παρόλο που το FBI, η CIA και η NSA έχουν ταλαιπωρηθεί από ξένους κατασκόπους, η Μυστική Υπηρεσία δεν ανακάλυψε ποτέ κατάσκοπο ή προδότη στις τάξεις της.

Η αρχική αποστολή της δεν ήταν η προστασία του εκάστοτε Προέδρου
Αρχικά το γραφείο δημιουργήθηκε ως τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών. Η αποστολή του; Η καταπολέμηση του πολλαπλασιασμού των πλαστών νομισμάτων, μια «επιδημία» που απειλούσε να καταστρέψει την αμερικανική οικονομία.

Μόνο ένα μέλος της μυστικής υπηρεσίας πέθανε προστατεύοντας τον Πρόεδρο
Την 1η Νοεμβρίου 1950, δύο εθνικιστές του Πουέρτο Ρίκο εισέβαλαν στο σπίτι στο οποίο ζούσε ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν, ενώ ο Λευκός Οίκος βρισκόταν σε ανακαίνιση. Στην προσπάθειά τους να δολοφονήσουν τον Τρούμαν, πυροβόλησαν τρεις φορές τον Leslie Coffelt, μέλος της μυστικής υπηρεσίας. Πριν πεθάνει από τους τραυματισμούς του, ο Coffelt απάντησε στα πυρά, καταφέρνοντας να πυροβολήσει στο κεφάλι έναν εκ των δύο επίδοξων δολοφόνων του Τρούμαν.

Μόνο μετά την επίθεση εναντίον προέδρων επεκτάθηκαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας
Μετά τη δολοφονία του προέδρου ΜακΚίνλεϊ το 1901, οι πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας άρχισαν να παρακολουθούν τους προέδρους με πλήρη απασχόληση. Η δολοφονία του υποψηφίου για το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Φ. Κένεντι το 1968 έκανε τη CIA να διευρύνει τις υπηρεσίες της περαιτέρω και να προστατεύει ακόμη και τους υποψήφιους, τόσο για το αξίωμα του Προέδρου, όσο και του Αντιπροέδρου. Μάλιστα, η Υπηρεσία προσέφερε προστασία στον Μπαράκ Ομπάμα ενάμισι χρόνο πριν από την ημέρα των εκλογών, την πιο μακρόχρονη μέχρι τις εκλογές σε ολόκληρη την ιστορία.

Απασχολεί περισσότερους από 6.500 υπαλλήλους
Περίπου 3.200 πράκτορες εργάζονται σε 150 γραφεία στις Η.Π.Α. και στο εξωτερικό, και περίπου 1.300 από αυτούς τους πράκτορες είναι μέλη του Uniformed Division, υπεύθυνοι για την παροχή προστασίας στον Λευκό Οίκο.

Χρησιμοποιεί κωδικά- μυστικά ονόματα
Η Μυστική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιεί κωδικά ονόματα τόσο για τους Προέδρους των ΗΠΑ και τις πρώτες κυρίες, όσο και για άλλα άλλα εξέχοντα άτομα και μέρη. 
Ο Τζον και η Τζάκι Κένεντι ήταν γνωστοί ως «Lancer» και «Lace», ενώ ο Ρόναλντ και η Νάνσι Ρήγκαν ως «Rawhide» και «Rainbow». Οι πράκτορες αποκαλούν το Πεντάγωνο «Calico» και αναφέρονται στον Λευκό Οίκο ως «Κάστρο».