Στον «πάγο» 3.000 πλειστηριασμοί – Τα ηχηρά ονόματα που γλιτώνουν το e-σφυρί - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Στον «πάγο» 3.000 πλειστηριασμοί – Τα ηχηρά ονόματα που γλιτώνουν το e-σφυρί




Μέχρι τις 15 Μάρτη, οπότε και έχει αποφασίσει η κυβέρνηση – χωρίς τις… ευλογίες των θεσμών - να «παγώσει» τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, είναι προγραμματισμένοι 2.999 πλειστηριασμοί ακινήτων όλων των κατηγοριών
Στον «πάγο» θα μπουν περί τους 3.000 πλειστηριασμοί σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταφέρει να πείσει τους θεσμούς για την αναστολή όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης τουλάχιστον έως τις 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σπεύδουν να διαμηνύσουν προς πάσα κατεύθυνση πως πρόκειται για μία καθαρά πολιτική απόφαση, αφαιρώντας, ουσιαστικά, από τράπεζες και servicers την όποια δυνατότητα αντιλόγου, εντούτοις η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς δεν θα είναι… περίπατος.


«Οι Ευρωπαίοι ανέκαθεν αναζητούσαν αποτελέσματα στο πεδίο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες ενός οριζόντιου «παγώματος» αφενός, στους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων και τις τιτλοποιήσεις και αφετέρου, στην ίδια την κουλτούρα πληρωμών», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.


Όπως και να έχει, μέχρι τις 15 Μάρτη, οπότε και έχει τεθεί ο σχετικός ορίζοντας από την κυβέρνηση, έχουν προγραμματιστεί 2.999 πλειστηριασμοί ακινήτων όλων των κατηγοριών – από σπίτια, επαγγελματικούς και ξενοδοχειακούς χώρους, μέχρι οικόπεδα και θέσεις parking.

Στη σχετική λίστα δε, φιγουράρουν ηχηρά ονόματα, τα οποία έχουν γλιτώσει το e-σφυρί ουκ ολίγες φορές. 

Πιο αναλυτικά:

Για τις 17 Φλεβάρη ήταν να εκπλειστηριαστούν τα πρώτα πέντε περιουσιακά στοιχεία του Κώστα Μπουτάρη, αδερφού του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και επικεφαλής της εταιρείας «Ιωάννης Μπουτάρης και Υιός Οινοποιητική Ανώνυµη Εταιρεία», με επισπεύδουσα την Intrum.


Πρόκειται για:


  • ένα οικόπεδο με κτίσμα στη Νάουσα, με τιμή 131.000 ευρώ.
  • δύο αγροτεμάχια στον δήμο Παιονίας, με τιμή 120.000 και 11.000 ευρώ αντίστοιχα και
  • ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα, επίσης, στην ίδια περιοχή και τιμή πρώτης προσφοράς τα 278.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, για τις 10 Μαρτίου είχε προγραμματιστεί να βγει στο «σφυρί» από την doValue ένα από τα οινοποιεία της εταιρείας.

 Όπως προκύπτει από την κατασχετήρια έκθεση, πρόκειται για ένα «ακίνητο – γήπεδο πρώην αγρό μετά των επ’ αυτού κτισμάτων, παραρτημάτων, μηχανημάτων κ.λπ., ήτοι μετά του επ’ αυτού εργοστασίου οινοποιίας, εκτάσεως 7.135 τ.μ., κείμενον εις θέση ‘ΠΥΡΙΖΑ’ (αγρόκτημα Βουρβά) της κτηματικής περιφέρειας Κοινότητας Πικερμίου Αττικής (πρώην Δήμου Σπάτων)». 
Η τιμή ξεκινά από το 1,18 εκατ. ευρώ.

Για τις 3 Μαρτίου ήταν προγραμματισμένο να χτυπήσει το e-σφυρί για τον Όμιλο Κυπριώτη, με επισπεύδουσες τις Eurobank και Intrum – και τιμή πρώτης προσφοράς τα 83 εκατ. ευρώ (Kipriotis Village: 37,03 εκατ. ευρώ, Kipriotis Hippocrates: 9,375 εκατ. ευρώ, Kipriotis Maris: 9,31 εκατ. ευρώ, Kipriotis Aqualand: 12,165 εκατ. ευρώ και Kipriotis Panorama Suites: 17,2 εκατ. ευρώ μείον το κόστος τακτοποίησης).

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου απέρριψε την αίτηση των τραπεζών για την υπαγωγή της Κυπριώτης σε ειδική διαχείριση, γεγονός που θα τις επέτρεπε να προχωρήσουν τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, με τον ειδικό διαχειριστή να αναλαμβάνει την απογραφή και εν συνεχεία, εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως», ώστε τέτοιου είδους ενέργειες να πραγματοποιούνται κανονικά, με την αρχή να γίνεται από τα ακίνητα της Ektasis Development.


Τέλος, για τις 10 Μαρτίου είχε προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός της οικίας του Αλέξανδρου Μαμιδάκη, ανιψιού του ισχυρού άνδρα της Mamidoil – JetOil Κυριάκου Μαμιδάκη, ο οποίος υπό το βάρος της κατάρρευσης του Ομίλου έβαλε τέλος στην ζωή του. Με βάση την κατασχετήρια έκθεση, πρόκειται για μία πολυτελή μεζονέτα στην Πολιτεία, σε οικόπεδο εκτάσεως 903,90 τ.μ., με εσωτερική και εξωτερική πισίνα, χώρο στάθμευσης και αποθήκες.
 Επισπεύδουσα είναι η Alpha Bank και η τιμή εκκίνησης ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ.

Πλειστηριασμοί και Πτωχευτικός Νόμος


Η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης αναμένεται να γίνει πιο γρήγορη όταν τεθεί σε ισχύ ο νέος Πτωχευτικός Νόμος. Κι αυτό γιατί, προβλέπει την σταδιακή μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς για τα ακίνητα που δεν συγκεντρώνουν αγοραστικό ενδιαφέρον, με συνέπεια είτε ο πλειστηριασμός να κηρύσσεται άγονος είτε οι ίδιες οι τράπεζες να τα αγοράζουν, προκειμένου να προστατέψουν τα ενέχυρά τους.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί αυτό να τεθεί σε ισχύ από 1η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις και από 1η Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα.

Protothema.gr