1 στους 3 Ευρωπαίους έχει χαμηλότερες ταχύτητες όταν κάνει χρήση περιαγωγής - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

1 στους 3 Ευρωπαίους έχει χαμηλότερες ταχύτητες όταν κάνει χρήση περιαγωγής




Την ίδια ποιότητα και ταχύτητα της σύνδεσής τους όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, όπως όταν βρίσκονται στη χώρα τους, θέλει να εξασφαλίσει για τους Ευρωπαίους πολίτες η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορεί τα τέλη περιαγωγής να έχουν καταργηθεί από το καλοκαίρι του 2017 και άρα κλήσεις, sms και Internet να έχουν γίνει φθηνότερα κατά τα ταξίδια εντός ΕΕ, ωστόσο, τα θέματα ποιότητας στις υπηρεσίες περιαγωγής παραμένουν.

Το ένα τρίτο των Ευρωπαίων (33%), που ταξιδεύουν στο εξωτερικό εντός ΕΕ, δηλώνει ότι είχε χαμηλότερη ταχύτητα στο κινητό Διαδίκτυο από ό,τι συνήθως στη χώρα του. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, περίπου ένας στους τρεις (28%) απαντά ότι το πρότυπο δικτύου ήταν χαμηλότερο από ό,τι στη χώρα τους (π.χ. 3G αντί 4G).

Αυτή την αναντιστοιχία επιχειρεί να εξομαλύνει ο νέος Κανονισμός για την περιαγωγή, που εισηγήθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν περιαγωγή χωρίς πρόσθετα τέλη όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ. Πρακτικά, ο νέος κανονισμός θα παρατείνει για άλλα 10 χρόνια τους ισχύοντες κανόνες, που πρόκειται να λήξουν το 2022.



Περί ταχύτητας

Μεταξύ άλλων, οι νέοι κανόνες που προτείνονται έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις επωφελούνται από την ίδια ποιότητα υπηρεσιών όπως και στη χώρα τους. Αυτό σημαίνει ότι εάν η συνδρομή τους παρέχει ταχύτητες 4G και όλο και περισσότερο 5G, δεν θα πρέπει να έχουν χαμηλότερες ταχύτητες δικτύου κατά την περιαγωγή, οπουδήποτε και αν είναι διαθέσιμα τα δίκτυα αυτά.

Αν και διανύουμε μια εποχή, όπου τα ταξίδια δεν αποτελούν πλέον καθημερινότητα, η Επιτροπή φαίνεται ότι προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα. Και φυσικά να συμπεριλάβει στις προβλέψεις για την περιαγωγή τα νέα δεδομένα που φέρνει το 5G.

«Όσον αφορά τις υπηρεσίες 5G, οι καταναλωτές και οι καταναλώτριες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ορισμένες εφαρμογές και υπηρεσίες κατά την περιαγωγή. Επιπλέον, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη χώρα επίσκεψης θα πρέπει να παρέχουν πρόσβαση σε όλες τις τεχνολογίες και τις γενεές δικτύου κατόπιν εύλογου αιτήματος πρόσβασης σε περιαγωγή χονδρικής» αναφέρει η Επιτροπή.

Επιπρόσθετες χρεώσεις

Ένα άλλο ζήτημα που επιχειρεί να λύσει ο νέος Κανονισμός είναι να διορθωθεί το ζήτημα με την ελλιπή ενημέρωση σχετικά με πιθανά τέλη από τη χρήση υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας κατά την περιαγωγή, όπως υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών αεροπορικών ή ασφαλιστικών εταιρειών.

Κατά την περιαγωγή, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν με ασφάλεια αριθμούς κλήσης για πρόσβαση σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως γραφεία τεχνικής υποστήριξης, υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών αεροπορικών ή ασφαλιστικών εταιρειών, ή ακόμη και αριθμούς ατελών κλήσεων, οι οποίοι μπορεί να συνοδεύονται από απροσδόκητες χρεώσεις περιαγωγής.

Οι νέοι κανόνες περιαγωγής καλούν τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να παρέχουν επαρκείς πληροφορίες στους καταναλωτές και στις καταναλώτριες σχετικά με το αυξημένο κόστος που ενδέχεται να συνεπάγεται η χρήση υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας κατά την περιαγωγή.



Μείωση τιμών χονδρικής

Οι νέοι κανόνες θα εξασφαλίζουν ότι η περιαγωγή χωρίς τέλη και τα αυξημένα οφέλη για τους καταναλωτές είναι βιώσιμα για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Οι κανόνες προβλέπουν περαιτέρω μειώσεις στις τιμές περιαγωγής χονδρικής – στις τιμές που χρεώνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μεταξύ τους για τη χρήση του δικτύου τους όταν οι πελάτες και οι πελάτισσές τους ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Τα ανώτατα όρια τιμών μεταξύ των εν λόγω εταιρειών καθορίζονται σε επίπεδο που τους επιτρέπει να ανακτούν το κόστος παροχής υπηρεσιών περιαγωγής. Ταυτόχρονα, διατηρούνται τα κίνητρα για επενδύσεις σε δίκτυα και αποφεύγεται η στρέβλωση του εγχώριου ανταγωνισμού στις αγορές των χωρών επίσκεψης.


της Νατάσας Φραγκούλη
moved.gr