Το παρασκήνιο της διαγραφής του Τραμπ από τα social media – 350 υπάλληλοι έβαλαν στην θέση του τον CEO του Twitter - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το παρασκήνιο της διαγραφής του Τραμπ από τα social media – 350 υπάλληλοι έβαλαν στην θέση του τον CEO του Twitter


Ο Τραμπ εξερράγη σαν πύραυλος όταν είδε το μπλογκ του στο Twitter.

Το παρασκήνιο του μπλοκ που έκανε το Twitter στον Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψαν οι New York Times, ενώ για το ίδιο θέμα ασχολήθηκαν σχεδόν όλα τα μεγάλα αμερικάνικα ειδησεογραφικά δίκτυα.

Συγκεκριμένα, ο CEO του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ δεν δίστασε να κλείσει οριστικά το λογαριασμό του Προέδρου των ΗΠΑ, ενώ μάλιστα έκανε διακοπές στην Γαλλική Πολυνησία.


Ο Ceo του Twitter, Τζακ Ντόρσει


Προτού δώσει το πράσινο φως στους συνεργάτες προκειμένου να μπλοκάρουν το Τραμπ, ο Ντόρσεϊ είχε μία σειρά τηλεδιασκέψεων με το προσωπικό, καθώς ήδη στελέχη της εταιρίας εξέφραζαν τους φόβους τους σχετικά με το πώς θα χειριζόταν τον λογαριασμό του ο Τραμπ μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Οι συναντήσεις αυτές μάλιστα έγιναν μόλις μια ημέρα αφότου ο Ντόρσεϊ έστειλε ένα email στο προσωπικό του λέγοντας ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν συνεπές με τις πολιτικές του Twitter που επιτρέπει στους χρήστες να ανακτήσουν την πρόσβαση στους λογαριασμούς τους μετά από μια προσωρινή αναστολή, εφόσον αφαιρεθούν τα προβληματικά tweets.

Πριν όμως την απόφαση του Ντόρσεϊ, το προσωπικό του Twitter είχε ήδη λάβει δράση.



«Αντάρτικο»
από 350 υπαλλήλους του Twitter που απέδωσε καρπούς

Σύμφωνα με την Washington Post, σε επιστολή τους με κοινοποίηση τον CEO του Twitter, τα στελέχη του, ακόμη και τον επικεφαλής νομικής ασφάλειας, 350 υπάλληλοι του Twitter ζήτησαν μόνιμη αναστολή του λογαριασμού του Τραμπ αλλά και έρευνα σχετικά με το πώς αντιδρούσε το Twitter όλα αυτά τα χρόνια που ο Τραμπ έκανε ανενόχλητος tweets με απόγειο αυτά πριν και μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.



Ο μπλοκαρισμένος λογαριασμός του Τραμπ


Παρά τις προσπάθειές μας να εξυπηρετήσουμε τη δημόσια συζήτηση, φαίνεται πως ως μεγάφωνο του Τραμπ, βοηθήσαμε στην τροφοδότηση των θανατηφόρων γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου», έγραψαν οι υπάλληλοι στην επιστολή, αναφερόμενοι στη βίαιη πολιορκία στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ που προκάλεσε τον θάνατο 4 ατόμων.

«Ζητούμε έρευνα για το πώς οι αποφάσεις μας για τη δημόσια πολιτική οδήγησαν στην ενίσχυση σοβαρών αντιδημοκρατικών απειλών. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας για να αποφύγουμε τη μελλοντική ζημιά», πρόσθεσαν.

Το προσωπικό εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση για τα διακυβευόμενα στοιχήματα, προσθέτοντας: «Οι αποφάσεις μας αυτή την εβδομάδα θα ενισχύσουν τη θέση μας στην ιστορία, για το καλύτερο ή το χειρότερο».

Ο Τραμπ εξερράγη σαν πύραυλος όταν είδε το μπλογκ


Όσον αφορά την αντίδραση του Τραμπ μόλις «έφαγε» το χαστούκι από το Twitter αυτή σαφώς δεν ήταν και η καλύτερη.

Ένας ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης είπε στο Politico πως ο Τραμπ εξοργίστηκε όταν έμαθε ότι ο λογαριασμός του έχει μπλοκαριστεί, ενώ στη συνέχεια προσπαθούσε να μάθει ποιες είναι οι υπόλοιπες επιλογές του».

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε επίσης ότι ο Τραμπ «διαπραγματεύεται με διάφορους άλλους ιστότοπους».

Ο Τραμπ πάντως δεν παρέδωσε έτσι εύκολα τα όπλα, καθώς στη συνέχεια προσπάθησε να κάνει νέα tweets χρησιμοποιώντας τον επίσημο λογαριασμό του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στο Twitter. Ωστόσο αυτά διαγράφηκαν μέσα σε λίγα λεπτά.

Σε αυτά τα τέσσερα tweets, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το Twitter δεν ήταν ένα δίκτυο ελεύθερης έκφρασης και είπε ότι τώρα βρίσκεται σε συνομιλίες για να δημιουργήσει τη δική του πλατφόρμα κοινωνικών μέσων μετά την αναστολή του.



Τουλάχιστον δύο ακόμη λογαριασμοί τέθηκαν σε αναστολή μετά τις προσπάθειες του Τραμπ να επανακτήσει πρόσβαση στην πλατφόρμα.

Μάλιστα τόσο ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Michael Flynn όσο και ο δικηγόρος του Τραμο Sidney Powell μπλοκαρίστηκαν επίσης από το Twitter νωρίτερα την Παρασκευή.

Yπενθυμίζεται πως ήδη το Facebook και άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναστείλει τη λειτουργία των λογαριασμών του προέδρου στις πλατφόρμες τους επ’ αόριστον.


Καταπέλτης ο Ζάκερμπεργκ: Βίαιη η στάση του Τραμπ
Συγκεκριμένα ο λογαριασμός του Ντόναλντ Τραμπ στο Facebook είναι μπλοκαρισμένος επ’ αόριστον και για δύο εβδομάδες το λιγότερο: το μέτρο θα είχε θεωρηθεί δραστικό εδώ και λίγο καιρό, αλλά μετά την επίθεση του φιλικού προς τον Τραμπ όχλου κατά του Καπιτωλίου, δεν είναι αρκετό για να αμβλύνει τις επικρίσεις.

Οι λογαριασμοί του Τραμπ στο Facebook και το Instagram, οι οποίοι είχαν ανασταλεί το βράδυ της Τετάρτης, μπλοκαρίστηκαν την Πέμπτη.

«Θεωρούμε ότι το να επιτρέψουμε στον πρόεδρο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες μας αυτήν την περίοδο αντιπροσωπεύει υπερβολικά μεγάλους κινδύνους», εξήγησε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο προφίλ του στο Facebook.



«Κατά συνέπεια, παρατείνουμε το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του στο Facebook και το Instagram επ’ αόριστον και τουλάχιστον για τις δύο προσεχείς εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».

Η πολιτική των social media στα 4 χρόνια θητείας Τραμπ

Μέχρι σήμερα, Facebook, Twitter και Youtube είχαν επιλέξει να αναρτούν επισημάνσεις για τα ψευδή ή τα εμπρηστικά μηνύματα του αμερικανού προέδρου. Και αυτό δεν επεκτείνεται στα τέσσερα χρόνια της θητείας Τραμπ, αλλά επικεντρώνεται στην μετά τις προεδρικές εκλογές περίοδο και την συστηματική και ψευδή αμφισβήτηση εκ μέρους του Τραμπ της εγκυρότητας του εκλογικού αποτελέσματος.




«Θεωρούμε ότι το κοινό έχει το δικαίωμα να έχει την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση στις πολιτικές απόψεις, ακόμη και αν είναι αμφιλεγόμενες», θεώρησε αναγκαίο να διευκρινίσει ο Ζάκερμπεργκ, που κατηγορείται έντονα τους τελευταίους μήνες για την επιεική, χλιαρή του προσέγγιση.
«Ομως η σημερινή συγκυρία είναι απολύτως διαφορετική, με την χρησιμοποίηση της πλατφόρμας μας για να ενθαρρυνθεί μία βίαιη στάση κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης», δήλωσε αναφερόμενος στην υποκίνηση από τον Τραμπ του οργισμένου όχλου που ο ίδιος έφερε στην Ουάσιγκτον και έστρεψε κατά του Καπιτωλίου.

in.gr