Σε άνοδο οι πωλήσεις smartphones από δεύτερο χέρι - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σε άνοδο οι πωλήσεις smartphones από δεύτερο χέρι



Επιδόσεις καλύτερες από αυτές της παραδοσιακής αγοράς smartphones καταγράφει η αγορά «έξυπνων» κινητών από …δεύτερο χέρι. Η IDC προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά μεταχειρισμένων smartphones θα φτάσει σε αξία τα $65 δισ. το 2024. Η εκτίμηση αυτή μεταφράζεται σε έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 11,2% έως το 2024.

Σε όγκο πωλήσεων η εταιρεία εκτιμά ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις μεταχειρισμένων smartphones θα ανέλθουν σε 351,6 εκατ. μονάδες το 2024. Οι παγκόσμιες αποστολές μεταχειρισμένων smartphones, συμπεριλαμβανομένων των επίσημα ανακαινισμένων και χρησιμοποιημένων, εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 225,4 εκατ. συσκευές το 2020. Πρόκειται για μία αύξηση κατά 9,2% σε σχέση με τα 206,5 εκατ. μονάδες που πωλήθηκαν διεθνώς το 2019.

Τη δυναμική της αγοράς μεταχειρισμένων smartphones υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 9,2% που εκτιμάται ότι επιτεύχθηκε το 2020, υπερτερεί σημαντικά έναντι των επιδόσεων στις παγκόσμιες πωλήσεις νέων smartphones. Σύμφωνα με την IDC (Worldwide Used Smartphone Forecast, 2020-2024), οι πωλήσεις νέων smartphones ήταν μειωμένες κατά 6,4% το 2020. Βέβαια, οι προβλέψεις είναι για θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 11,8% την περίοδο έως το 2024.



Οικονομικές λύσεις

Σύμφωνα με την ταξινόμηση της IDC, ένα ανακαινισμένο smartphone είναι μια συσκευή που έχει χρησιμοποιηθεί και έχει διατεθεί σε ένα σημείο συλλογής από τον ιδιοκτήτη της. Μόλις η συσκευή εξεταστεί και ταξινομηθεί ως κατάλληλη, αποστέλλεται για επισκευή και τελικά πωλείται μέσω ενός δευτερεύοντος καναλιού αγοράς. Ως μεταχειρισμένο smartphone η IDC δεν ταξινομεί μια συσκευή “hand me down” ή μια συσκευή που αποκτήθηκε ως αποτέλεσμα πώλησης από ένα άτομο σε ένα άλλο.

«Σε αντίθεση με τις πρόσφατες μειώσεις στην αγορά των καινούριων smartphones, καθώς και με την πρόβλεψη για μικρή ανάπτυξη των αποστολών τα επόμενα χρόνια, η αγορά των μεταχειρισμένων δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Οι ανακαινισμένες και μεταχειρισμένες συσκευές συνεχίζουν να παρέχουν οικονομικά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις, που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα κατά την αγορά ενός smartphone» σημειώνει η IDC.

Οι αναλυτές προσθέτουν μάλιστα ότι και οι προμηθευτές ωφελούνται από την προώθηση προσιτών μεταχειρισμένων συσκευών σε αγορές, όπου κανονικά δεν θα είχαν παρουσία. Αυτή η στρατηγική, όπως εξηγούν, τους βοηθά αυτούς να αναπτύξουν την αναγνωρισιμότητα του brand, καθώς και το οικοσύστημα εφαρμογών, υπηρεσιών και αξεσουάρ.


 moved.gr