Πάνω από τον ελληνικό ουρανό θα πετάξουν την επόμενη εβδομάδα τα Rafale - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πάνω από τον ελληνικό ουρανό θα πετάξουν την επόμενη εβδομάδα τα Rafale



Για πρώτη καλή γεύση από τις πτητικές ικανότητες των υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale αναμένεται να πάει η χώρα μας την επόμενη εβδομάδα καθώς από την επόμενη Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη θα πετάξουν στον ελληνικό ουρανό μαζί με τα δικά μας Mirage 2000 και F-16.

Ειδικότερα, τέσσερα Rafale θα προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης, την αεροπορική βάση της Τανάγρας δηλαδή, προκειμένου να λάβουν μέρος στην άσκηση συνεκπαίδευσης Skyros στην οποία μετέχει η Ελληνική με τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Τα τέσσερα αυτά αεροσκάφη δεν είναι τμήμα απ’ αυτά που θα παραλάβουμε, αφού τα δικά μας θα έρθουν το καλοκαίρι.

Απλώς εστάλησαν από τη Γαλλία με τους πιλότους τους προκειμένου να πάρουν μέρος στην διακρατική άσκηση, ενώ η σύμμαχος χώρα θα φέρει επίσης ένα ιπτάμενο τάνκερ και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος. Οι Έλληνες πιλότοι θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα Rafale και τη συμπεριφορά του στον αέρα, ακόμη και εάν δεν μπουν στο πιλοτήριο.

Θυμίζουμε πάντως ότι πιλότοι μας είχαν μεταβεί πριν από μερικούς μήνες στη Γαλλία, και ειδικότερα στην αεροπορική βάση Μοντ ντε Μαρσάν μαζί με τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη και είχαν δει πώς συμπεριφέρονται τα Rafale σε αερομαχίες με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είχαν μείνει έκπληκτοι.

Από τα 18 μαχητικά που θα αποκτήσει η χώρα μας, κάποια θα είναι μεταχειρισμένα και θα έρθουν γρηγορότερα στην Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι καινούργια και υπολογίζεται ότι θα μας στοιχίσουν όλα μαζί περίπου 2,32 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα θα ξεκινήσουν να παραδίδονται περίπου 6 μήνες από σήμερα, δηλαδή περίπου τον Ιούνιο, με ρυθμό ένα αεροσκάφος ανά μήνα. Η επόμενη εξάδα που θα απαρτίζεται από ολοκαίνουργια μαχητικά θα παραληφθεί περίπου τον Αύγουστο του 2022 ενώ τα τελευταία 6 που θα είναι επίσης μεταχειρισμένα θα παραληφθούν Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2023. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η πρώτη εξάδα υπολογίζεται να είναι ετοιμοπόλεμη περί τα τέλη του έτους, η δεύτερη στο τέλος του 2022 και η τρίτη το καλοκαίρι του 2023.