Κοτόσουπα αυγολέμονο με χειμωνιάτικες ρίζες, ψημένες σε μπράντι - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κοτόσουπα αυγολέμονο με χειμωνιάτικες ρίζες, ψημένες σε μπράντι




Από τις πιο νόστιμες κοτόσουπες, με τη γήινη γλύκα που δίνουν οι χειμωνιάτικες ρίζες να ανεβάζουν σημαντικά τη γεύση της.
Υλικά
1 κοτόπουλο περίπου 1.300 γρ., σε 6-8 κομμάτια, χωρίς την πέτσα
1 κουτ. σούπας σπόροι κόλιανδρου, χοντροκοπανισμένοι
1 φύλλο δάφνης
1 κρεμμύδι, κομμένο στα 4
1 καρότο, σε μεγάλα κομμάτια
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
100 γρ. ρύζι νυχάκι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

2 αυγά, χωριστά κρόκοι από ασπράδια
χυμός από 2 λεμόνια

Για τις ρίζες

1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
1 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας μπράντι
1/2 φακελάκι (0,5 γρ.) κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη
4 ραπανάκια, καθαρισμένα, στα 4
1 καρότο, καθαρισμένο, σε κυβάκια
2 παντζάρια, καθαρισμένα, κομμένα κυδωνάτα
1 μικρή σελινόριζα, καθαρισμένη, σε κυβάκια

Διαδικασία


Χειμωνιάτικες ρίζες: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, το μέλι, το μπράντι και το σαφράν μέχρι να πάρουν βράση. Ρίχνουμε τις ρίζες και λίγο νερό (2-3 κουταλιές της σούπας) και μαγειρεύουμε για περίπου 12 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Σούπα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο με 2 λίτρα νερό και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας, για περίπου 5-10 λεπτά (από τη στιγμή που ξεκινήσει ο βρασμός). Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζουμε τον κόλιανδρο μέχρι να βγάλει το άρωμά του, για 5-10 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε στη σούπα τον κόλιανδρο, τη δάφνη, το κρεμμύδι, το καρότο, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Σουρώνουμε από ψιλό σουρωτήρι και πετάμε το καρότο, το κρεμμύδι και τη δάφνη. Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε με τα χέρια μας σε μικρές μπουκιές. Ρίχνουμε τον ζωμό πάλι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ρύζι και το σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά. Σβήνουμε το μάτι, αφήνοντας την κατσαρόλα πάνω στο ζεστό μάτι της κουζίνας. Ρίχνουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε.

Για το αυγολέμονο, χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ χειρός σε σφιχτή μαρέγκα και σε άλλο μπολ χτυπάμε τον χυμό λεμονιού με τους κρόκους. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στους κρόκους και σταδιακά προσθέτουμε ζουμί από την κατσαρόλα, σε αργή ροή, ανακατεύοντας απαλά. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και σείουμε να ενσωματωθεί. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και μοιράζουμε τις ψημένες ρίζες.


γαστρονόμος