Σύγχυση με τον εμβολιασμό υγειονομικών : Οι γιατροί καταγγέλλουν αναβολές – Το υπ. Υγείας διαψεύδει - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σύγχυση με τον εμβολιασμό υγειονομικών : Οι γιατροί καταγγέλλουν αναβολές – Το υπ. Υγείας διαψεύδει



Σύγχυση επικρατεί σχετικά με τους εμβολιασμούς των υγειονομικών καθώς γιατροί και νοσηλευτές συνεχίζουν να καταγγέλλουν και επιμένουν στις καταγγελίες τους για αναβολές, αναστολές ή και ακυρώσεις εμβολιασμών σε πλήθος νοσοκομείων όλης της Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή ο γραμματέας ΠΦΥ εμφανίζει ως fake news (ψευδείς ειδήσεις) τις καταγγελίες, λέγοντας ότι οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται κανονικά.
«Δεν υφίσταται κανένα θέμα»

Μάλιστα μετά το ντόμινο των καταγγελιών των προηγούμενων 24ωρών για αιφνιδιαστικές αναβολές των προγραμματισμένων για τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου εμβολιασμών του υγειονομικού προσωπικού σε αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας, η πρόεδρος της Ένωσης των γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον «Real fm» ανέφερε ότι αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» στην Αθήνα για μεθαύριο Δευτέρα.

Ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου έκανε λόγο για αναβολή 470 προγραμματισμένων ραντεβού υγειονομικών στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, στο οποίο εργάζεται η γιατρός και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Μετά από τη «βροχή» των καταγγελιών με αποκορύφωμα την περίπτωση του νοσοκομείου «Γεννηματά» της Αθήνας, ο γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους απάντησε εκ μέρους του υπουργείου Υγείας ότι «δεν υφίσταται κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών».

Υποστήριξε ακόμη ο κ. Θεμιστοκλέους ότι μέχρι σήμερα Σάββατο στις 12μ έχουν πραγματοποιηθεί 3001 εμβολιασμοί σε 9 νοσοκομεία της χώρας και ο προγραμματισμένος εμβολιασμός για περισσότερους από 5.οοο υγειονομικούς σε 42 νοσοκομεία σε ολόκληρη την Ελλάδα από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου έως τις 20 του ίδιου μήνα σε τρεις φάσεις θα γίνει κανονικά όπως έχει ανακοινωθεί.

«Τι ακριβώς διαψεύσατε; Οι καταγγελίες επιβεβαιώνονται»

Ωστόσο παρά τις επίσημες διαψεύσεις εκ μέρους του υπουργείου Υγείας ο κ. Παπανικολάου, γραμματέας της ΟΕΝΓΕ επέμεινε υποστηρίζοντας ότι οι «καταγγελίες επιβεβαιώνονται» ενώ αναρωτήθηκε «τι ακριβώς διαψεύσατε κ. Θεμιστοκλέους;».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, ο οποίος ανάρτησε τους σχετικούς πίνακες με τα νοσοκομεία στα οποία θα διανεμηθούν αύριο Κυριακή 3 Ιανουαρίου τα εμβόλια, ώστε να γίνουν μεθαύριο οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί, απουσιάζει το νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Αθήνας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν περιλαμβάνεται «κανένα» από τα νοσοκομεία στα οποία καταγγέλλεται από προχτές η αιφνιδιαστική αναβολή της έναρξης των προγραμματισμένων εμβολιασμών για τη Δευτέρα.


Σε 5 από τις 7 ΥΠΕ

Από προχτές αρχής γενομένης από την περίπτωση του νοσοκομείου στο Βόλο καταγγέλλεται από τους ίδιους τους υγειονομικούς σε διάφορους νομούς και νοσοκομεία ότι ενημερώνονται πως αναβάλλεται ο προγραμματισμένος εμβολιασμός για τη Δευτέρα στις 4 Ιανουαρίου:

Μάλιστα χτες πρωτοχρονιά σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή» κάνοντας λόγο για πρωτοχρονιάτικη καταιγίδα νέων ακυρώσεων εμβολιασμών υγειονομικών ανέφερε ότι είχαν «ακυρωθεί επ’ αόριστον» και με «άνωθεν ενημέρωση» οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών για τα νοσοκομεία Βόλου Χαλκίδας, Λαμίας, Τρίπολης, Μεσολογγίου, Πύργου, Αμαλιάδας, Κυπαρισσίας, «Καραμανδάνειο» της Πάτρας, ΕΙΕΑ, Σερρών, Ξάνθης, Γρεβενών κ.α.

Όπως επισημαινόταν οι αναστολές αυτές αφορούν νοσοκομεία σε 5 από τις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα την 1η, 3η, 4η, 5η, 6η.

Πρωτοχρονιάτικη καταιγίδα

Υπενθυμίζεται ότι παραμονές της Πρωτοχρονιάς υπήρξε σωρεία καταγγελιών που αρχικά αφορούσε νοσοκομεία στην 5η και 6η ΥΠΕ (Δυτική, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία) θέμα που ανέδειξαν τοπικές ιστοσελίδες όπως το e-thessalia.gr για το νοσοκομείο του Βόλου, αλλά και τα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας.

Ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτης Σερέτης, υποστήριξε ότι οι εμβολιασμοί του προσωπικού του νοσοκομείου του Βόλου θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα και ουσιαστικά όχι τη Δευτέρα στις 4 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι o εμβολιασμός των υγειονομικών στο νοσοκομείο του Βόλου αναβλήθηκε επειδή δεν θα σταλούν αυτή την Κυριακή τα εμβόλια, σύμφωνα με την ενημέρωση του υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Παπαγεωργίου.

Η απόφαση αφορά επίσης νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, όπου είχαν προγραμματιστεί εμβολιασμοί. Την ίδια ημέρα, παραμονή δηλαδή Πρωτοχρονιάς σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα www.arcadiaportal.gr αναβάλλεται για μία εβδομάδα ο εμβολιασμός των υγειονομικών του Παναρκαδικού νοσοκομείου (Τρίπολη) ο οποίος επίσης ήταν προγραμματισμένος για τη Δευτέρα στις 4 Ιανουαρίου.

Μάλιστα η τοπική ιστοσελίδα www.apokalypseis.com στην Ηλεία παρουσίαζε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο «έπειτα από προφορική επικοινωνία της 6ης ΥΠΕ δεν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός την Δευτέρα 4.1.2021 άρα δεν ισχύουν και τα ραντεβού. Αναμένονται νεότερες οδηγίες . Παρακαλούμε όπως ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι. Εκ της Διοικήσεως…».

Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Καρδέλης, διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας δήλωσε ότι δεν αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί και πως ξεκινούν τη Δευτέρα σε οκτώ νοσοκομεία της περιφέρειάς του, ανάμεσά τους ο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα, το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Με βάση αυτά προέκυψε η «πρωτοχρονιάτικη καταιγίδα» «επ’ αόριστον ακυρώσεων» εμβολιασμών όπως κατήγγειλαν οι υγειονομικοί.

Αλαλούμ

Μάλιστα σήμερα πριν από τις δηλώσεις του Μάριου Θεμιστοκλέους εκ μέρους του υπουργείου Υγείας, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος προχώρησε σε πολύ σκληρές δηλώσεις, ενισχύοντας το κλίμα αυτό των καταγγελιών από γιατρούς και νοσηλευτές.

Επιπρόσθετα ο κ. Γιαννάκος επικαλούνταν και τη δική του προσωπική εμπειρία ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνουν οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών στο Δρομοκαΐτειο όπου υπηρετεί και επρόκειτο να εμβολιαστεί ο ίδιος τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου στις 2μμ.

Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Γιαννάκος έκανε λόγο για αλαλούμ και για αναβολές προγραμματισμένων εμβολιασμών χωρίς καμία υπεύθυνη εξήγηση των λόγων που οδηγούν σε αυτές τις αναβολές.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε: «Είπαν ότι παρέλαβαν πάνω από 83.850 δόσεις εμβολίου κατά του κοροναϊού για να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα το υγειονομικό προσωπικό. Για τους υγειονομικούς που δήλωσαν επιθυμία να εμβολιαστούν έφθανε η συγκεκριμένη ποσότητα και για τις δύο δόσεις.

»Ετοιμάστηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία. Σχεδιάστηκε η παραλαβή των εμβολίων για την Κυριακή με έτοιμα τα ψυγεία και τη Δευτέρα 4/1 θα ξεκίναγαν οι εμβολιασμοί του προσωπικού. Αλλά τίποτα. Χωρίς να εξηγήσουν τους λόγους αναβάλλονται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.

Που πήγαν 83850 εμβόλια;

»Σε άλλα λένε για μία εβδομάδα και σε άλλα δεν εξηγούν τι πρόκειται να γίνει. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έτρεξαν να εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί ακόμη. Επικρατεί αλαλούμ.

»Σε νοσοκομεία της Πελοποννήσου που αναβάλλεται ο εμβολιασμός λένε ότι δεν φθάνουν τα εμβόλια και όσα έχουν θα διατεθούν για να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι υγειονομικοί των νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδος που βρίσκονται σε επιβαρυμένες περιοχές από τον κοροναϊό. Όμως αναβλήθηκε ο εμβολιασμός και στα νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας την Δευτέρα με την δικαιολογία ότι φταίει η αδυναμία μεταφοράς του εμβολίου.

»Στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας πλην του πανεπιστημιακού Λάρισας αναβλήθηκαν επίσης οι εμβολιασμοί για τη Δευτέρα 4/1. Πολλοί εργαζόμενοι που είναι στις λίστες να εμβολιαστούν τη Δευτέρα δεν γνωρίζουν ακόμη ότι αναβλήθηκαν. Επίσης σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν τελικά θα πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί την Δευτέρα όπως προγραμματίστηκαν
.

»Στο Δρομοκαίτειο που είναι η υπηρεσία μου, με ειδοποίησαν την Πέμπτη ότι θα εμβολιασθώ την Δευτέρα 4/1 στις 2 μ.μ. Σήμερα λένε ότι μπορεί να αναβληθεί ο εμβολιασμός. Τι σχεδιασμός είναι αυτός: Είπαν ότι έχουν ήδη παραλάβει πάνω από 83.850 εμβόλια. Που πήγαν; Γιατί δεν ενημερώνουν επίσημα από το Υπουργείο Υγείας ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού. Και μία ημέρα νωρίτερα να πετύχουμε την ανοσία στο προσωπικό είναι κέρδος και ίσως σωτήριο».

18 νεκροί υγειονομικοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες ο κ. Γιαννάκος λαμβάνοντας όπως ο ίδιος ανέφερε καταγγελίες από σωματεία για τις αναβολές προγραμματισμένων εμβολιασμών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας έθεσε και μία ακόμα παράμετρο του προβλήματος, καθώς αναφέρθηκε στους 18 νεκρούς υγειονομικούς από τον κοροναϊό όλο αυτό το διάστημα.

«Οι εμβολιασμοί ενημερωνόμαστε σήμερα από σωματεία αναβάλλονται σε πολλά νοσοκομεία όλης της χώρας. Γιατί; Μετράμε πολλές απώλειες συναδέλφων από κορονοϊό. Μόλις προχθές πέθανε ο 18ος συνάδελφος ένα παλικάρι 36 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα και χωρίς καταχρήσεις. Συνάδελφος της 4ης ΥΠΕ».

Σημειώνεται ότι οι 17 θάνατοι υγειονομικών αφορούν το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Πάντως οι πληροφορίες από τοπικές ιστοσελίδες και για νέες αναβολές προγραμματισμένων εμβολιασμών συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας. Για παράδειγμα ο ιστότοπος candiadoc.gr έκανε λόγο για ακύρωση του εμβολιασμού στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Την είδηση αναπαρήγαγε με retweet ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου.

Η πρώτη καταγγελία στο Σωτηρία

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών στο νοσοκομείο «Σωτηρία» είχε πρωτοξεσπάσει σάλος με καταγγελίες από την ΟΕΝΓΕ για δεκάδες ακυρώσεις προγραμματισμένων εμβολιασμών υγειονομικών προκειμένου να εμβολιαστούν κυβερνητικά στελέχη και «παρατρεχάμενοι». Εκ μέρους του υπουργείου Υγείας ο Μάριος Θεμιστοκλέους και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε υποβαθμίσει το θέμα κάνοντας λόγο για μόλις 5 περιπτώσεις υγειονομικών που δεν εμβολιάστηκαν, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος της υποβάθμισης του θέματος κινήθηκε ο υπουργός Υγείας αν και παραδέχτηκε ότι υπήρξαν αστοχίες.

Μάλιστα η περίπτωση του «Σωτηρία» είχε ως αποτέλεσμα να μπει τέλος στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των κυβερνητικών στελεχών και των κρατικών αξιωματούχων, ύστερα από το σάλο που είχε προκληθεί με τις selfies στο διαδίκτυο.

Πάντως η ΟΕΝΓΕ επανήλθε στο θέμα και ουσιαστικά αυτό που υποστήριξε ήταν ότι αρχικά δεν έγιναν δεκάδες εμβολιασμοί υγειονομικών και ύστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες τους στην διοίκηση του νοσοκομείου εξασφαλίστηκαν κάποιες δόσεις εμβολίου για να κοπάσει ο θόρυβος των αντιδράσεων και κάπως έτσι έμειναν εκείνη την ημέρα μόνο 5 υγειονομικοί χωρίς εμβολιασμό.

Πλιάτσικο και ανικανότητα


Το όλο θέμα με τις αναβολές σε εμβολιασμούς υγειονομικών σε νοσοκομεία της χώρας προκάλεσε σήμερα και σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις.

«Πλιάτσικο και ανικανότητα. Μόνον έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το εμβόλιο. Αφού είδαμε πρώτα φωτογραφίες από κυβερνητικά στελέχη που έκαναν το εμβόλιο στη θέση υγειονομικών, σήμερα, από όλη τη χώρα, έρχονται νέες καταγγελίες.

Προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών αναβάλλονται χωρίς καμία εξήγηση. Ανίκανες διοικήσεις και μία επικίνδυνη κυβέρνηση που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα στοιχειώδη. Καλούμε το υπουργείο να απαντήσει άμεσα για το λόγο των ακυρώσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχει θέμα

Το υπουργείο Υγείας απάντησε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Ακόμα και στο κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού των υγειονομικών, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε σήμερα νέο πεδίο μικροκομματικής αντιπολίτευσης.

Το σχέδιο των εμβολιασμών εξελίσσεται κανονικά, χωρίς καμία διακοπή, σε 9 Νοσοκομεία της χώρας. Ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών αρχίζει στις 4/1 και θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Τη Δευτέρα μπαίνουν στη μάχη 42 επιπλέον Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. σε όλη τη χώρα.

Ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά. Δεν υπάρχει θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών».

Η χρονιά άλλαξε, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι».



Πολλά αναπάντητα ερωτήματα


Κριτική στην κυβέρνηση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα άσκησε και ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας, του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς.

«Το αλαλούμ με τον εμβολιασμό συνεχίζεται. Μόνο ως τραγελαφική θα πρέπει να χαρακτηριστεί η κατάσταση με τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 στη χώρα μας», επισημαίνει και συμπληρώνει:

«Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χαθεί στη δίνη του ανασχηματισμού με αποτέλεσμα να πάει περίπατο ο εμβολιαστικός της σχεδιασμός. Δεν εξηγούνται διαφορετικά οι αλλεπάλληλες αναβολές εμβολιασμών υγειονομικών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας οι οποίοι θα ξεκινούσαν την Δευτέρα αλλά αιφνιδιαστικά αναβλήθηκαν αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτηματικά».

Ο κ. Πουλάς πρόσθεσε με σκωπτικό τόνο: 
«Πιθανόν η κυβέρνηση στο ολικό απαγορευτικό που επανέφερε για μία εβδομάδα στη χώρα συμπεριέλαβε «κατά λάθος» και τους εμβολιασμούς κατά του COVID-19. Ας ελπίσουμε ότι οι συνέπειες των πράξεών της δεν θα είναι για άλλη μία φορά επώδυνες για τη χώρα».

 in.gr