Τα απομεινάρια ενός…φαστ φούντ στην Αρχαία Πομπηία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τα απομεινάρια ενός…φαστ φούντ στην Αρχαία Πομπηία



Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Πομπηία ένα ρωμαϊκό φαστ φουντ(!), τα λεγόμενα θερμοπώλεια (thermopolium ή popina) τα οποία ήταν καταστήματα ταχείας εστίασης. Η πόλη θεωρείται ότι διέθετε πάνω από 150 θερμοπωλεία, αλλά πρώτη φορά θερμοπωλείο σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση.
Εκτός από την πόλη της Πομπηίας, θερμοπώλεια έχουν βρεθεί και σε άλλες περιοχές, όπως το Ερκολάνο. Ήταν διακοσμημένο με ψηφιδωτά ζώων ζωγραφισμένα με έντονα χρώματα, όπως μια κότα και δύο πάπιες, κρεμασμένες με το κεφάλι προς τα κάτω- φαγητά που πιθανόν προσέφεραν στο φαστ φουντ.

Αποκαλύφθηκαν, επίσης, απομεινάρια φαγητού που μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για τις γαστρονομικές συνήθειες της Πομπηίας, ηλικίας 2.000 ετών σε ορισμένα από τα πήλινα δοχεία. Ο ιδιοκτήτης τα τοποθετούσε σε βαθιές, κυκλικές οπές, στον πάγκο του καταστήματος. Βρήκαν, ακόμα, ένα διακοσμημένο μπρούτζινο κύπελλο, κεραμικά δοχεία στα οποία μαγείρευαν σούπες και βραστά, αμφορείς και άλλα δοχεία για τη φύλαξη του κρασιού.


Ο πάγκος του θερμοπωλείου που είχε ταφεί κάτω από την ηφαιστιακή λάβα. Πηγή εικόνας: sofokleousin.gr


Από τη μια πλευρά του θερμοπωλείου, η διακόσμηση του πάγκου περιλαμβάνει την απεικόνιση μιας όμορφης Νηρηίδας πάνω σε άλογο σε θαλάσσιο περιβάλλον και από την άλλη πλευρά υπάρχει πιθανότατα το εμπορικό σήμα της επιχείρησης. Η ανακάλυψη των αμφορέων, που βρισκόταν μπροστά από τον πάγκο, αντανακλούσε ακριβώς τον εμπορικό χαρακτήρα της επιχείρησης. Το μενού των φαστ φουντ της αρχαιότητας ήταν περιορισμένο και περιελάμβανε συνήθως παστό ψάρι με ψωμί, ψημένο τυρί, φακές και κρασί.


«Οι πρώτες αναλύσεις μας δείχνουν ότι οι εικόνες στο μπροστινό μέρος του πάγκου εικονίζουν, τουλάχιστον εν μέρει, το είδος των φαγητών και των ποτών που πωλούνταν εδώ», εξήγησε η ανθρωπολόγος Βαλέρια Αμορέτι. Πρόσθεσε ότι στα δοχεία βρέθηκαν υπολείμματα χοιρινού, ψαριών, σαλιγκαριών και μοσχαριού, γεγονός που «μαρτυρά τη μεγάλη ποικιλία ζωικών προϊόντων που χρησιμοποιούσαν στην κουζίνα» τους οι Ρωμαίοι.

Η Πομπηία, η τραγική αυτή πόλη, η οποία θάφτηκε στη λάβα και την ηφαιστειακή τέφρα μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., από το 1592 που ανακαλύφθηκε πρώτη φορά μας έχει δώσει στο φως πολλές πληροφορίες για την ζωή εκείνης της εποχής. Λόγω της τέφρας, διασώθηκαν, προστατευμένες απ’ τη φθορά του χρόνου, όλες οι πλούσιες επαύλεις, με τις πολυάριθμες τοιχογραφίες τους, η αγορά, οι πολυάριθμοι ναοί, το μικρό και το μεγάλο θέατρο, οι αψίδες, οι κρήνες, τα καταστήματα, τα ιδιωτικά σπίτια. Διασώθηκαν και λεπτομέρειες που μας δείχνουν τον ξαφνικό θάνατο της πόλης, από την καθημερινή ζωή που διακόπηκε απότομα. 

Άνθρωποι που έτρωγαν ξαπλωμένοι στα ανάκλιντρα, άνθρωποι που πνίγηκαν απ’ τις αναθυμιάσεις προσπαθώντας να ξεφύγουν απ’ το φριχτό θάνατο. Στα τραπέζια των πανδοχείων, βρέθηκαν παρατημένα τα κύπελλα και τα πιάτα, σ’ ένα δωμάτιο βρέθηκαν τα σώματα επτά παιδιών που ο θάνατος τα είχε προλάβει, ενώ έπαιζαν. Για το φαστ φουντ της πόλης, δήλωσε ο Μάσιμο Οσάνα, γενικός διευθυντής των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας: «Δεν πρόκειται απλά για μια μαρτυρία σχετικά με την καθημερινή ζωή της Πομπηίας. Οι δυνατότητες ανάλυσης αυτού του θερμοπωλείου είναι απίστευτες, γιατί για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ολόκληρο το περιβάλλον»


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:
Ένα αρχαίο “fast food” στην Πομπήια, ανακτήθηκε από https://www.kathimerini.gr/life/561208351/ena-archaio-fast-foynt-stin-pompiia/
https://www.instagram.com/p/BuZYJN-gSDc/?utm_source=ig_embed
http://Pompei: riaffiora intatto il Termopolio della Regio V. Le parole di Massimo Osanna
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα, ανακτήθηκε από https://www.maxmag.gr/soma-igia/i-diatrofi-stin-archaia-ellada/