Κεφτέδες σαν της μαμάς: Πώς να φτιάξετε τους πιο αφράτους κεφτέδες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κεφτέδες σαν της μαμάς: Πώς να φτιάξετε τους πιο αφράτους κεφτέδες



Άβυσσος η "ψυχή" του κεφτέ! Εκεί που νομίζεις ότι τον πέτυχες εκεί καταλήγει καμένος στο τηγάνι. «Γιαβρί μου», έλεγαν οι Σμυρνιές, «ο κεφτές θέλει ψυχή» και έκλειναν το μάτι…
Tα μυστικά για αφράτους κεφτέδες

Προσθέτουμε στον μοσχαρίσιο κιμά (σε αναλογία μισό-μισό) χοιρινό, αρνί ή ζυγούρι.

Εκτός από νερό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα, κρασί, μπίρα ή ούζο για να μουσκέψουμε το μπαγιάτικο ψωμί.

Το ζυμωτό ψωμί με προζύμι κάνει πιο «γεμάτα» και πιο νόστιμα κεφτεδάκια. Tο ίδιο και το τριμμένο κρίθινο παξιμάδι αλλά θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγα υγρά παραπάνω.

Το λάδι στη ζύμη τα κάνει επίσης πιο αφράτα.

Αφήνουμε πάντα το μίγμα σκεπασμένο μισή ώρα στο ψυγείο. Έτσι, σφίγγει ο κιμάς και πλάθεται ευκολότερα, αλλά και τα αρώματα δένουν καλύτερα μεταξύ τους.

Μερικοί προσθέτουν και μία κουταλιά γλυκού μπέικιν πάουντερ (για κάθε κιλό κιμά).

Προτού τα βάλουμε στο τηγάνι, τινάζουμε καλά το περιττό αλεύρι.

Σπιτικός γύρος από κιμά

Υλικά

  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • ½ κιλό κιμά χοιρινό
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κάρι
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σκόνη
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 1/3 φλιτζανιού γάλα

Διαδικασία

1.Zυμώνουμε καλά τον κιμά με τα μπαχαρικά, το σκόρδο, την φρυγανιά και το γάλα.

2.Πλάθουμε το μίγμα σε δύο μακρόστενα ρολά, αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε σε αντικολλητικό ταψί στους 180° C.

3.Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, τζατζίκι, κέτσαπ, μουστάρδα ή οτιδήποτε άλλο μας αρέσει.

Κεμπάπ


Υλικά

  • 750 γρ. αρνίσιο κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1/4 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιαντρο, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο,
  • 1/4 φλιτζανιού κουκουνάρι, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία

1.Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, τον μαϊντανό, το κουκουνάρι και το ξύσμα λεμονιού.

2.Aφήνουμε τον κιμά για μισή ώρα στο ψυγείο και τον πλάθουμε σε μακρόστενα κεμπάπ, τα οποία θα περάσουμε σε ξύλινα καλαμάκια (μουλιασμένα από την προηγούμενη μέρα σε νερό για να μην καούν στο ψήσιμο).

3.Ψήνουμε για 15 λεπτά στο γκριλ γυρίζοντάς τα από όλες τις πλευρές (το ιδανικό κεμπάπ θέλει ψήσιμο στα κάρβουνα).


olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια