Συνταγή για ποντιακά μαντί - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Συνταγή για ποντιακά μαντί



Ποντιακά μαντί ή μαντία!
Ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Ποντίων, που δεν λείπει σχεδόν ποτέ από τα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια ή γεύματα ειδικών περιστάσεων! 

Ένα ζυμαρικό που θυμίζει τα ιταλικά τορτελίνια αλλά ξεχωρίζει για την μοναδικότητα και την απλότητα του ενώ παραμένει ξεχωριστό και ιδιαίτερο την ίδια στιγμή! 
Αν όλα αυτά λοιπόν έχουν καταφέρει να σας εξάψουν την περιέργεια, μια καλή μου φίλη, μου έμαθε να φτιάχνω τα μαντί στην πιο απλή και νόστιμη εκδοχή τους. Για αυτό κι εγώ με την σειρά μου αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας αυτό το πιάτο, το οποίο ελπίζω να το λατρέψετε!

Το ξεχωριστό αυτό ζυμαρικό με άλλες ονομασίες το συναντάμε επίσης, σε ποικίλες του παραλλαγές, σε διάφορες κουζίνες όπως της Κεντρικής Ασίας, του Νότιου Καυκάσου, του Αφγανιστάν, των Βαλκανίων, των Εβραίων της Μπουτάρης και των Κινέζων Μουσουλμάνων.

Συνταγή για τα Ποντιακά Μαντί

Υλικά
Για την ζύμη
  • 1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • χλιαρό νερό, όσο πάρει για να πετύχετε μια σκληρή ζύμη

Για την γέμιση
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα (αν χρειαστεί, τα στραγγίζουμε λίγο)
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας πιπέρι
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση


Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τα αυγά και σιγά σιγά το χλιαρό νερό μέχρι να σχηματίσουμε μια σκληρή ζύμη.

Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μία ώρα. 

Σε ένα άλλο σκεύος βάζουμε τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά. 

Ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών και το κόβουμε σε κομμάτια με διαστάσεις περίπου 10×10 εκατοστών. 

Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλου, το γεμίζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού από την γέμιση και το κλείνουμε σαν πουγκάκι (προσέχουμε να τα κλείσουμε καλά στο κέντρο για να μην μας χυθεί η γέμιση κατά το μαγείρεμα). 

Μόλις ετοιμάσουμε όλα τα μαντί, τα ψήνουμε στον ατμό, σε ειδική κατσαρόλα με διάτρητους δίσκους, για 45 λεπτά.

 Εναλλακτικά, αν δεν διαθέτουμε τέτοιο σκεύος χρησιμοποιούμε κατσαρόλα με εξάρτημα ατμού. Σερβίρονται ζεστά, με πάπρικα γλυκιά ή καυτερή.

Άλλοι τρόποι σερβιρίσματος για τα μαντί είναι με γιαούρτι ή σάλτσα τομάτας. 

Επίσης αν θέλουμε μπορούμε σε ένα τηγάνι να σοτάρουμε τα μαντί με λίγο φρέσκο βούτυρο ώστε να τους δώσουμε έξτρα άρωμα και γεύση!

Καλή σας όρεξη!

Γιώργος Άγγελος Δουλαβέρης