Άνεμος και νερό παρέχουν την περισσότερη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Άνεμος και νερό παρέχουν την περισσότερη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια

 

Το 2019, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 34% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, ελαφρώς αυξημένη από 32% το 2018.Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν πάνω από τα δύο τρίτα της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (35% το καθένα).

Η υπόλοιπη ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται προήλθε από ηλιακή ενέργεια (13%), στερεά βιοκαύσιμα (8%) και άλλες ανανεώσιμες πηγές (9%).

Η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή: το 2008, αντιπροσώπευε το 1%.


Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, περισσότερο από το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2019 προήλθε από ανανεώσιμες πηγές στην Αυστρία (75%) και στη Σουηδία (71%).

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν επίσης υψηλή στη Δανία (65%), στην Πορτογαλία (54%) και στη Λετονία (53%), αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται σε αυτές τις χώρες.




Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν 10% ή λιγότερο στη Μάλτα (8%), στην Κύπρο, στο Λουξεμβούργο και στην Ουγγαρία (και το 10%).

in.gr