Συνταξιούχοι: Αρχίζουν οι δίκες για αναδρομικά έως 4,2 δισ. ευρώ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Συνταξιούχοι: Αρχίζουν οι δίκες για αναδρομικά έως 4,2 δισ. ευρώ



Αύριο, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου θα γίνει η κρίσιμη δίκη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την καταβολή των αναδρομικών επικουρικών συντάξεων αλλά και των Δώρων για το 11μηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 στους συνταξιούχους του Δημοσίου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή" οι εκπρόσωποι του Δημοσίου (e- ΕΦΚΑ και υπουργείο Εργασίας) αναμένεται με δραματικούς τόνους - επικαλούμενοι τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στα οικονομικά του e- ΕΦΚΑ- να αποκρούσουν τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων που αρχίζουν από 2,6 δισ. ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως και 4,2 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της δικαστικής μάχης που αρχίζει αύριο και μεθαύριο στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Να σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι και ύστερα από την πρώτη πιλοτική δίκη στο ΣτΕ, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιστροφή αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ για το επίμαχο διάστημα Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016 που αφορούσε μόνο στις περικοπές στις κύριες συντάξεις. Μάλιστα, ο νόμος όριζε ότι όσοι λάβουν τα ποσά δεν έχουν άλλες διεκδικήσεις, με εξαίρεση αυτούς που ήδη είχαν προσφύγει στα δικαστήρια και είχαν εκκρεμείς δίκες. Οι λεπτομέρειες καθορίστηκαν με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Κατά της εγκυκλίου αυτής προσφεύγουν στο ΣτΕ συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων καθώς και φυσικά πρόσωπα ζητώντας από την Πολιτεία να σεβαστούν τη νομιμότητα και να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ στο σύνολό τους και να επιστρέψουν τις περικοπές για επικούρηση και δώρα στους δικαιούχους.

Αντίστοιχη είναι η προσφυγή πολιτικών συνταξιούχων στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς ζητούν να εγκριθεί ως αντισυνταγματική η διάταξη που δίνει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και "αποσβένει" τις αξιώσεις για αναδρομικά δώρων και επικουρικών, κυρίως για όλους όσοι άσκησαν αγωγές μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου το καλοκαίρι του 2020.

Ειδικά για το Δημόσιο ζητείται να διευκρινισθεί αν ισχύει η 2ετής ή 5ετής παραγραφή των αξιώσεων, κυρίως γι' αυτές του χρονικού διαστήματος 01/01/2015 έως 31/12/2017.