Το Καπιτώλιο δεν είχε δεχτεί εισβολή εδώ και 207 χρόνια - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το Καπιτώλιο δεν είχε δεχτεί εισβολή εδώ και 207 χρόνια



Η εισβολή στο Καπιτώλιο αναγκάζει την αμερικανική πολιτεία και κοινωνία να κοιτάξουν το τέρας στα μάτια και το υπερβολικά ανεκτικό και πρόθυμο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να πάρει στα χέρια του την νάρκη που βρίσκεται στα θεμέλιά του.


Η πενταετία αυτού που θα μείνει στην ιστορία ως «εποχή Τραμπ», η τετραετία της τοξικής, ανάρμοστης προεδρίας Τραμπ, κλείνει με το αδιανόητο. Επί πέντε χρόνια, η συστηματική κακοποίηση των αξιών και των θεσμών της αμερικανικής δημοκρατίας αντιμετωπίσθηκε με βάση την πίστη στην ισχύ των θεσμών της αμερικανικής πολιτείας, ενώ η εμπρηστική ρητορική του προέδρου, που κορυφώθηκε μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, υποτιμήθηκε.


Σύμφωνα με την Capitol Historical Society των ΗΠΑ είναι η πρώτη φορά που το Καπιτώλιο δέχθηκε εισβολή μετά τον εμπρησμό του από τις βρετανικές δυνάμεις το 1814.


Οι σκηνές στην Ουάσιγκτον αδιανόητες: οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισβάλλουν στο Καπιτώλιο, τον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας, διακόπτοντας την συνεδρίαση για την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κάνει λόγο για «κλίμα ανταρσίας, αν όχι στάσης».


Έπειτα από διακοπή πολλών ωρών το Κονγκρέσο επικύρωσε την εκλογή του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις, έχοντας απορρίψει προηγουμένως τις ενστάσεις Ρεπουμπλικανών για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Αριζόνα και την Πενσιλβάνια.


Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν, έναντι 232 για τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά την διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του Κονγκρέσου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.


Και ο Τραμπ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters, αφού εμψύχωσε τις ορδές των οπαδών του παρακινώντας τες να επιδράμουν στο Καπιτώλιο, παραδέχθηκε ότι η προεδρική του θητεία έχει τελειώσει και υποσχέθηκε «συντεταγμένη μετάβαση», σύμφωνα με ανακοίνωση στον λογαριασμό του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου στο Twitter. Αλλά δεν παραδέχθηκε την ήττα του.


«Αν και διαφωνώ πλήρως με το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, και τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν, ωστόσο θα υπάρξει συντεταγμένη μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την λήξη μίας από τις καλύτερες πρώτες προεδρικές θητείες και δεν είναι παρά η αρχή του αγώνα μας για να δώσουμε πίσω στην Αμερική το μεγαλείο της», αναφέρεται στην ανακοίνωση για την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε τον λογαριασμό στο Twitter του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, αφού οι δικοί του λογαριασμοί τόσο στο Twitter, όσο και στο Facebook είναι μπλοκαρισμένοι.



Όμως, οι εικόνες από την έφοδο στο εμβληματικό κτίριο στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας εγγράφονται και στιγματίζουν την Ιστορία: μέλη του Κονγκρέσου με αντιασφυξιογόνες μάσκες, αστυνομικοί με πολιτικά και περίστροφα στο χέρι. Θα είναι η τελική σφραγίδα στην θητεία του Τραμπ, που παρέμεινε οχυρωμένος στο Λευκό Οίκο αρνούμενος να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Οι δυνάμεις της Εθνοφουράς επενέβησαν, τελικά, έπειτα από την εντολή του αντιπροέδρου Μάικ Πενς στην Ουάσινγκτον για την αποκατάσταση της τάξης, ενώ απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα μαζί με την παράταση για δύο εβδομάδες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Μία γυναίκα, ένθερμη οπαδός του Τραμπ, η Ashli Babbit τραυματίσθηκε θανάσιμα εντός του Καπιτωλίου από αστυνομικά πυρά κατά την διάρκεια της επιδρομής, ενώ τρείς ακόμη άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στον λόφο του Καπιτωλίου. Προς το παρόν, η αστυνομία δεν συνδέει τα περιστατικά αυτά με τα βίαια επεισόδια.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, κατήγγειλε μία πρωτοφανή επίθεση κατά της αμερικανικής δημοκρατίας και κάλεσε, ματαίως, τον Ντόναλντ Τραμπ να απευθυνθεί από τηλεοράσεως «αμέσως» και να ζητήσει «τον τερματισμό της πολιορκίας» του Καπιτωλίου και της στάσης.


«Σας αγαπώ»




Αντ΄αυτού ο Ντόναλντ Τραμπ αρκέσθηκε σε μερικά tweet και σε ένα βιντεάκι, ζητώντας από τους οπαδούς του να αποφύγουν την βία και «να επιστρέψουν στα σπίτια τους».


«Σας αγαπώ...κατανοώ την οδύνη σας», είπε, κάνοντας και πάλι λόγο για «κλεμμένη» νίκη.

Λίγη ώρα αργότερα, το βίντεο αποσύρθηκε από το Facebook, που εν τέλει έκρινε ότι «συμβάλλει στην δημιουργία κινδύνου βίαιης εκτροπής». Το Facebook αποφάσισε να μπλοκάρει τον αμερικανό πρόεδρο για 24 ώρες. Από την πλευρά του, το Twitter μπλόκαρε το βίντεο και τον λογαριασμό @realDonaldTrump για δώδεκα ώρες, ενώ τον απείλησε με μόνιμη διακοπή.

Ο μόνος εν ζωή πρώην ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο Τζορτζ Ου. Μπους, κατήγγειλε σκηνές χάους που αρμόζουν σε μπανανία, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για «μία ατιμωτική και επονείδιστη» στιγμή για την Αμερική.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή.

Το Βερολίνο, κάλεσε τους οπαδούς του Τραμπ «να σταματήσουν να ποδοπατούν την δημοκρατία», ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση μπροστά στην βία ορισμένων, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατήγγειλε τις «σοκαριστικές σκηνές».



Aμέριμνος μπροστά στο χάος, ο Dow Jones έκλεισε με νέο ρεκόρ.

Ενας ένας οι υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ παίρνουν αποστάσεις από το τραγικό τέλος αυτής της προεδρικής θητείας.


Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τελούν υπό παραίτηση, οι τενόροι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που συντρόφευσαν με ανησυχητική συνέπεια τον ένοικο του Λευκού Οίκου τα τέσσερα αυτά χρόνια, αποστασιοποιούνται, ενώ συζητείται η δυνατότητα επίκλησης της 25ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και την πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύξουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να επιτελέσει τα καθήκοντά του.