Η Ελλάδα παραλαμβάνει το 2021 τους «φονιάδες των υποβρυχίων», τα ελικόπτερα Romeo - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η Ελλάδα παραλαμβάνει το 2021 τους «φονιάδες των υποβρυχίων», τα ελικόπτερα Romeo



Μέσα στο 2021 αναμένεται να παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό τα τέσσερα υπερσύγχρονα αμερικανικά ελικόπτερα Romeo (MH-60R) που χαρακτηρίζονται ως «φονιάδες των υποβρυχίων» και θα αντικαταστήσουν τα παλαιάς και παρωχημένης τεχνολογίας ελικόπτερα ΑΒ-212.

Τα νέα αποκτήματα θεωρούνται κορυφαία στο είδος τους, καθώς είναι εξοπλισμένα με συστήματα ανθυποβρυχιακού, ηλεκτρονικού πολέμου και πολέμου επιφανείας, έχοντας τη δυνατότητα να καταστρέψουν εχθρικά πλοία σε απόσταση έως και 100 ναυτικών μιλίων (1.852 μέτρων). Όπως τονίζουν πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θεωρείται διαπραγματευτική επιτυχία το γεγονός ότι η προμήθειά τους γίνεται σε τιμή κατά 25% χαμηλότερη σε σχέση με την τρέχουσα, κάτι που σημαίνει ότι επί της ουσίας θα πάρουμε τέσσερα στην τιμή των τριών.

Το συμβόλαιο σύναψης αγοράς των τεσσάρων ελικοπτέρων μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ αναφέρει ότι το συνολικό κόστος τους θα ανέλθει στα 180 εκατομμύρια δολάρια συν άλλα 13 εκατομμύρια η αγορά τριών σόναρ.

Οι γνωρίζοντες σημειώνουν ότι με την έλευσή τους, εξαφανίζεται κάθε πιθανό πλεονέκτημα που ενδεχομένως θα αποκτούσε η Τουρκία με την καθέλκυση των 6 γερμανικών υποβρυχίων Type214 που είναι παρόμοια με τα δικά μας κλάσης «Παπανικολής».

Τα ελικόπτερα Romeo που αποκτά η χώρα μας εκτός από πολυεργαλεία μάχης, έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν και δευτερεύουσες αποστολές, όπως αυτές της έρευνας και της διάσωσης, της διοικητικής μέριμνας, της μεταφοράς και της εκκένωσης προσωπικού από οποιοδήποτε χώρο. 

Διαθέτει χαρακτηριστικά Stealth καθώς πετά πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και εξελιγμένους αισθητήρες και ραντάρ για τον εντοπισμό και στόχευση του εχθρού κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Δείτε τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελικοπτέρων MH-60R (Romeo):