Νέους κανόνες κυκλοφορίας για τα ηλεκτρικά πατίνια, τα rollers και τα skate boards βάζει το υπουργείο Μεταφορών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Νέους κανόνες κυκλοφορίας για τα ηλεκτρικά πατίνια, τα rollers και τα skate boards βάζει το υπουργείο Μεταφορών



Ξεκάθαρους κανόνες κυκλοφορίας αλλά και πρόστιμα που θα κυμαίνονται από 40 έως και 100 ευρώ θα προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών που θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στον τρόπο χρήσης των οχημάτων μικροκινητικότητας, όπως είναι τα ηλεκτρικά πατίνια, τα τροχοπέδιλα – rollers, οι τροχοσανίδες – skate boards και τα αυτοεξυπηρετούμενα οχήματα – Segway που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.
Με το νέο νομοθέτημα κάθε Ελαφρύ Προσωπικό Ηλεκτρικό Όχημα θα εντάσσεται σε μια από τις δύο κατηγορίες που θα υπάρχει διαχωρισμός. Η μια θα αφορά τα οχήματα μικροκινητικότητας που μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 6 χιλιόμετρα την ώρα και σε αυτά που η ταχύτητά τους κυμαίνεται από 7 έως 12 χιλιόμετρα την ώρα (σε αυτή συγκαταλέγονται και τα ποδήλατα). 

Τόσο τα μεν όσο και τα δε θα απαγορεύεται να κινούνται σε δρόμους που το ανώτατο όριο ταχύτητας θα υπερβαίνει τα 50 χιλιόμετρα την ώρα, για λόγους ασφαλείας.

Εάν τυχόν ένα από τα παραπάνω οχήματα εντοπιστεί να κινείται με ταχύτητα πάνω από 25 χιλιόμετρα την ώρα, ο οδηγός του θα τιμωρείται με πρόστιμο της τάξης των 40 ευρώ. Εάν κάποιο από τα παραπάνω οχήματα τώρα εντοπιστεί να κινείται με ταχύτητα πάνω από 35 χιλιόμετρα την ώρα, τότε το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 100 ευρώ. 

Τέλος όσον αφορά το ηλικιακό όριο, ηλεκτρικά πατίνια θα μπορούν να οδηγούν όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 12ο έτος της ηλικίας τους, ενώ για τα μοτοποδήλατα που έχουν ανώτατη ταχύτητα έως και 25 χιλιόμετρα την ώρα, το όριο ηλικίας θα είναι από 15 ετών και πάνω.