Πόσο καίνε τα μονοθέσια της FORMULA 1 ; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πόσο καίνε τα μονοθέσια της FORMULA 1 ;



Με την απαγόρευση των ανεφοδιασμών τα μονοθέσια είναι υποχρεωμένα να ξεκινούν τους αγώνες με γεμάτο ρεζερβουάρ.
Η μέση κατανάλωση των V8 των 2,4 λίτρων είναι περίπου 500 γραμμάρια στο χιλιόμετρο, με την απόκλιση από αγώνα σε αγώνα να κυμαίνεται στο 0,5%.

Αυτό σημαίνει ότι τα μονοθέσια ξεκινούν μεταφέροντας περίπου 150 κιλά καυσίμου στο ρεζερβουάρ τα οποία θα πρέπει να διαχειριστούν σωστά ώστε να φτάσουν στον τερματισμό καλύπτοντας τα -κατά μέσο όρο- 300 χιλιόμετρα που έχει κάθε αγώνας.

Στην πίστα της Κωνσταντινούπολης για παράδειγμα που φιλοξένησε χθες τον 4ο αγώνα της χρονιάς η κατανάλωση ανέρχεται στα 2,7 κιλά καυσίμου το γύρο. Η πίστα έχει μήκος 5.338 μέτρα και η διάρκεια του αγώνα είναι 58 γύροι.

Το θέμα από εκεί και πέρα είναι το πως ο κάθε κινητήρας διαχειρίζεται αυτά τα καύσιμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μοτέρ με υψηλό ρυθμό περιστροφής, που δουλεύουν... υπερωρίες για μεγάλο διάστημα και που πρέπει να συνδυάζουν υψηλή απόδοση - κατανάλωση - αξιοπιστία.



Στο τέλος του αγώνα στα ρεζερβουάρ υπάρχουν γύρω στα 750 γραμμάρια καυσίμου, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα πρέπει να δοθεί για έλεγχο. Εδώ να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα λίτρο καυσίμου στο ντεπόζιτο (δλδ 737 γραμμάρια) των μονοθεσίων, καθώς αυτή είναι η ποσότητα του δείγματος προς εξέταση που ορίζουν οι κανονισμοί.

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν η αποστολή των τεχνικών είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς στη ρύθμιση του κινητήρα έτσι ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις με μονοθέσια να «μένουν» από καύσιμα λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό.

Πέρα από τις ρυθμίσεις που γίνονται πριν από κάθε Grand Prix στον τρόπο λειτουργίας και απόδοσης του μοτέρ, ο ίδιος ο πιλότος μπορεί να παρεμβαίνει στη χαρτογράφηση αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του κινητήρα μέσω διακοπτών και κουμπιών που είναι ενσωματωμένα στο τιμόνι του. 

Αυτό βέβαια συμβαίνει σε άμεση συνεργασία με τους ανθρώπους της ομάδας που βρίσκονται στο pitwall και έχουν τη γενική εικόνα του αγώνα αλλά και της κατάστασης του μονοθεσίου.