Τάιεϊ Κομπαγιάσι: Από άστεγος… CEO εταιρείας αξίας $1 δισ. - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τάιεϊ Κομπαγιάσι: Από άστεγος… CEO εταιρείας αξίας $1 δισ.




Από τα αλώνια στα… σαλόνια ο Ceo της εταιρείας Sun* που η αξία της ανέρχεται σήμερα στα 1 δις. δολάρια. Ο Τάιεϊ Κομπαγιάσι κάποτε κοιμόταν στους δρόμους.

Ο Τάιεϊ Κομπαγιάσι για καιρό κοιμόταν στους δρόμους του Τόκιο. Σήμερα, έχει δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση. Η αξία της τεχνολογικής επιχείρησης, Sun*, πλέον ξεπερνά τα 1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ιστορία του για το πως άλλαξε η ζωή του από τη μια στιγμή στην άλλη είναι σχετίζεται με τη ραγδαία ανάπτυξη εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης στην Ιαπωνία.

Από τα αλώνια στα… σαλόνια

Η εταιρεία του Κομπαγιάσι βοηθά τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες στο σχεδιασμό καθώς και στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχεδίων και προϊόντων. Εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Ιούλιο και οι μετοχές της έκτοτε υπερδιπλασιάστηκαν.

Όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, σίγουρα δεν θα μπορούσε ούτε να τα φανταστεί πριν από δύο δεκαετίες. Οι γονείς του τον έδιωξαν από το σπίτι στα 17, όταν εγκατέλειψε ένα διάσημο γυμνάσιο για να επικεντρωθεί στη μπάντα του. Αφού έφυγε, έπαιζε μουσική κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ κοιμόταν στον δρόμο. Χρησιμοποιούσε κουτιά από χαρτόνι για να διατηρείται ζεστός κατά τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα. Ήταν άστεγος για ενάμιση χρόνο.

«Οι χειμώνες ήταν κρύοι και δύσκολοι», είπε ο Κομπαγιάσι, 37 ετών. «Ίσως υπήρξαν στιγμές που ένιωθα ότι ήμουν στην κολαση. Αλλά πλέον έχω αφήσει πίσω μου αυτές τις εποχές.»

Οι γονείς του δεν δέχτηκαν την απόφασή του να εγκαταλείψει το γυμνάσιο. Είχαν κάνει οικονομικό προγραμματισμό για να καταφέρει ο γιός τους να αποκτήσει πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Όσες προσπάθειες έκανε ο νεαρός για να επικοινωνήσει με τους γονείς του δεν ευδοκίμησαν

«Μου είπαν να φύγω, και έτσι έφυγα. Αυτό ήταν», είπε. «Ήθελα να ζήσω τη ζωή μου κάνοντας αυτό που μου άρεσε».

«Μια σειρά από συναντήσεις τον έβγαλε από τους δρόμους και τελικά έφτασε να δουλεύει ως μηχανικός λογισμικού.» δήλωσε ο Σαν Άστερικς.

Η ζωή του στους δρόμους

«Ίσως να πέθαινα. Κοιμήθηκα οπουδήποτε μπορούσα», αποκαλύπτει.

Ο Γιούσι Φουκαγκάβα, στενός φίλος του Κομπαγιάσι από το σχολείο που σήμερα εργάζεται και αυτός στη Sun *, θυμάται την εποχή που ο επιχειρηματίας ήταν άστεγος.

«Δεν το σκεφτόμουν πολύ. Αλλά οι γονείς μου ανησυχούσαν για αυτόν.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φουκαγκάβα.

Στα 19 του, διευθυντής ενός κλαμπ ζωντανής μουσικής λυπάται τον Κομπαγιάσι. Του προσφέρει δουλειά υποστηρίζοντας τον «Θα τα πας περίφημα» του είχε πει. Ο νεαρός έμεινε σε αυτή τη δουλειά για περίπου έξι χρόνια.

Τελικά, ο Κομπαγιάσι αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσει. Στην αρχή, έβγαλε κάποια χρήματα από το διαδικτυακό εμπόριο. Πουλούσε μουσική. Στη συνέχεια, έπεσε πάνω σε μια αγγελία εργασίας. Δεν απαιτούσε προσόντα ή εμπειρία. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν ένα τεστ.

Η εξέταση διήρκησε 6 ώρες και οι ερωτήσεις εξέταζαν τις μαθηματικές δεξιότητες, τη λογική σκέψη και το IQ των υποψηφίων.

Ο Κομπαγιάσι πέρασε με επιτυχία το τεστ και έτσι άρχισε να εργάζεται στην εταιρεία, η οποία τον εκπαίδευσε να γίνει μηχανικός λογισμικού.

Έτσι συνάντησε το Μακότο Χιράι, έναν από τους ιδρυτές της Sun *. Οι δύο τους συμφώνησαν ότι υπήρχαν πολλοί μηχανικοί λογισμικού που διακρίθηκαν στον προγραμματισμό, αλλά λίγοι που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δεξιότητες για να δημιουργήσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Τότε ήταν που αποφάσισαν να ιδρύσουν μια εταιρεία για να γεφυρώσουν αυτό το κενό.

Ο Κομπαγιάσι μετακόμισε στο Βιετνάμ το 2012 για να προσλάβει προσωπικό από την ομάδα νέων μηχανικών της χώρας.

Τον Μάρτιο του 2013, τα ιδρυτικά μέλη ενσωμάτωσαν την Framgia Inc. στην Ιαπωνία, η οποία άλλαξε το όνομά της σε Sun * το 2019. Η ιδέα ήταν να αναπτυχθούν οι μηχανικοί για να βοηθήσουν τις ιαπωνικές νεοσύστατες επιχειρήσεις που αγωνίζονταν να οικοδομήσουν μια βιώσιμη επιχείρηση.

«Στόχος μας ήταν να δεσμευτούμε για την ανάπτυξη αυτών των νεοσύστατων εταιρειών», δήλωσε ο Κομπαγιάσι.

Η εξέλιξη της επιχείρησης

Με τα χρόνια, η Sun * μεγάλωσε την επιχείρησή της. Σήμερα έχει περισσότερους από 70 πελάτες.

Η εταιρεία εισήχθη στην αγορά του χρηματιστηρίου του Τόκιο για νεοσύστατες εταιρείες τον Ιούλιο. Οι μετοχές της αυξήθηκαν σχεδόν έξι φορές φτάνοντας σε υψηλά το Σεπτέμβριο. Η αγοραία της αξία υπολογίζεται σε πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έκτοτε έχουν μειωθεί κατά 38%, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να πέφτει κάτω από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το μερίδιο 7,9% του Κομπαγιάσι αξίζει περίπου 71 εκατομμύρια δολάρια.

Η Sun * παρουσίασε καθαρό εισόδημα 649 εκατομμυρίων γιεν (6,2 εκατομμύρια δολάρια) από έσοδα 3,97 δισεκατομμυρίων γιεν για τους εννέα πρώτους μήνες του 2020.
Υψηλός ανταγωνισμός

Ο διευθυντής της Ichiyoshi Asset Management Co., δήλωσε ότι υπάρχει ζήτηση για τις υπηρεσίες της εταιρείας. Ωστόσο, οι πωλήσεις και τα κέρδη είναι ακόμα χαμηλά και ο ανταγωνισμός μπορεί να γίνει ακόμη πιο έντονος.

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι δύσκολα», είπε ο Ακίνο. «Πρέπει να δούμε αν η εταιρεία μπορεί να διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα έσοδά της, που δεν είναι πολλά μέχρι τώρα.»

Η Sun * επιδιώκει να αυξήσει τα κέρδη της κατά τουλάχιστον 20% έως 30% ετησίως και για αυτό διπλασίασε το προσωπικό της στο Τόκιο σε περίπου 130 άτομα φέτος. Το Βιετνάμ εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο γραφείο της εταιρείας με περίπου 1.300 υπαλλήλους.

Η Sun * είναι μία από τις πολλές εταιρείες του TSE Mothers Index των οποίων οι μετοχές αυξήθηκαν φέτος καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε εταιρείες τεχνολογίας εν μέσω της πανδημίας. Ο δείκτης εκκίνησης έφτασε σε υψηλό 14 ετών τον Οκτώβριο πριν αποκομίσει μερικά από τα κέρδη του. 

Παρά το τριπλασιασμό, η Sun * δεν είναι καν στις 10 κορυφαίες επιδόσεις του δείκτη φέτος. Οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται περίπου 195 φορές τα κέρδη και περίπου 19 φορές τη λογιστική αξία.

Ο Kομπαγιάσι παραδέχτηκε ότι γνωρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν αλλά δεν φοβάται. Έχει αντιμετωπίσει δυσκολότερες προκλήσεις στο παρελθόν. Από τότε έχει επανασυνδεθεί με τους γονείς του και ο χρόνος του στους δρόμους είναι πλέον μια μακρινή ανάμνηση για τον επιχειρηματία.

«Αυτό που θέλω να κάνω τώρα είναι να συνεχίσω να εργάζομαι για να πραγματοποιήσω το όραμα της εταιρείας μας».

new money