Δημοκρατική Ενότητα: "Κάποιοι επενδύουν στο λαϊκισμό και στον τοπικισμό, δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε" - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Δημοκρατική Ενότητα: "Κάποιοι επενδύουν στο λαϊκισμό και στον τοπικισμό, δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε"


//Ανακοίνωση της Δημοτικής παράταξης "Δημοκρατική Ενότητα":
 
Δημοκρατική Ενότητα: 
Κάποιοι επενδύουν στο λαϊκισμό και στον τοπικισμό, δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε

Στο δημοτικό συμβούλιο της 23ης Δεκεμβρίου, ορισμένες από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης ένα θέμα το οποίο αφορά εσωτερική μετακίνηση μιας δημοτικής υπαλλήλου από το δημοτικό κατάστημα των Βασιλικών σε δημοτική υπηρεσία η οποία βρίσκεται στην έδρα του δήμου Θέρμης. Μια απόφαση η οποία ελήφθη αποκλειστικά και μόνον με γνώμονα την κάλυψη επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών και την εύρυθμη λειτουργία του δήμου με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. 

Είναι η πρώτη φορά που ένα καθαρά υπηρεσιακό θέμα τίθεται ως αίτημα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Κάθε χρόνο γίνονται πολλές υπηρεσιακές μετακινήσεις προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες του δήμου, όπως επίσης, γίνονται ακόμη και μετατάξεις από και προς το δήμο Θέρμης και ποτέ έως τώρα, καμία παράταξη, δεν έθεσε ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο. 

Όπως εξήγησε προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος η αξιοποίηση κάθε δημοτικού υπαλλήλου είναι καθαρά υπηρεσιακό θέμα και ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της διοίκησης του δήμου. Δεν αποτελεί πολιτικό ζήτημα το οποίο μπορεί να απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο. 

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να συζητήσει οτιδήποτε αφορά τη σωστή ή όχι λειτουργία των υπηρεσιών, όχι την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων. “Εάν νομίζετε ότι κάποιες υπηρεσίες δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, να το θέσετε να το συζητήσουμε, αλλά δεν πρόκειται να συζητούμε ζητήματα που αφορούν την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων”, εξήγησε ο δήμαρχος. 

Είναι προφανές ότι κάποιοι, ακολουθώντας την οδό του λαϊκισμού, επιχειρούν κατά τρόπο απαράδεκτο να χρησιμοποιήσουν καθαρά προσωπικές υποθέσεις, αναμοχλεύοντας τοπικισμούς πάνω στους οποίους κάποιοι άλλοι προσπαθούν να χτίσουν πολιτικές καριέρες. Εμείς, η “Δημοκρατική Ενότητα”, όχι μόνον δεν θα τους ακολουθήσουμε, αλλά θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά απέναντι από αυτές τις πρακτικές. 

Μάλιστα, η “Παρέμβαση Πολιτών” έφτασε στο σημείο να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επειδή αποφασίστηκε το αυτονόητο, ότι δηλαδή ένα καθαρά υπηρεσιακό θέμα που αφορά μία δημοτική υπάλληλο, δεν μπορεί να αφορά το κορυφαίο πολιτικό όργανο του δήμου. Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η επικεφαλής της παράταξης είχε ενημερώσει τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ότι επρόκειτο έτσι κι αλλιώς να αποχωρήσει καθώς είχε ανειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις. 

Τέλος, όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, ο δήμος Θέρμης έχει απαντήσει λεπτομερώς και εμπεριστατωμένα, μέσω της γενικής γραμματέως του δήμου κ. Λάππα. Η απάντηση εστάλη εγκαίρως προς όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, αλλά η πλειονότητα της αντιπολίτευσης έκανε πως δεν γνώριζε. Η απάντηση εστάλη προς δημοσίευση και στο site καθώς και στη σελίδα στο facebook της Κοινότητας Βασιλικών προκειμένου οι πολίτες να πληροφορηθούν την αλήθεια. 

Να διαπιστώσουν ότι η αναγκαία μετακίνηση μιας δημοτικής υπαλλήλου, δεν θα έχει καμία απολύτως επίπτωση στην εξυπηρέτηση των πολιτών των Βασιλικών αλλά και των υπολοίπων οικισμών της περιοχής, καθώς στα Βασιλικά εξακολουθούν να εργάζονται άλλοι συνολικά επτά, εξίσου άξιοι δημοτικοί υπάλληλοι.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 

Ο δήμος Θέρμης, μέσω της γενικής γραμματέως Παρασκευής Λάππα, απέστειλε την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας Βασιλικών λεπτομερή και εμπεριστατωμένη απάντηση σχετικά με την υπόθεση της υπηρεσιακής μετακίνησης δημοτικής υπαλλήλου από τα Βασιλικά στην έδρα του δήμου, στη Θέρμη. 

Η απάντηση, η οποία κοινοποιήθηκε και προς τον δήμαρχο καθώς και προς όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου έχει ως εξής:
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε και μέλη Κοινοτικού Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών

Σε απάντηση της με αριθ. 30/2020 απόφασή σας με θέμα “αντίδραση στο ενδεχόμενο μετακίνησης υπαλλήλου” στην οποία αναφέρεστε σε “φημολογούμενες πληροφορίες μετακίνησης υπαλλήλου” σε άλλη υπηρεσία του Δήμου, θα ήθελα να σας ενημερώσω τα εξής:

Αναφέρεστε στο άρθρο 83 παρ. 3Α του ν. 4555/2018 σύμφωνα με το οποίο «ο Πρόεδρος της Κοινότητας διατυπώνει τη γνώμη του στο δημοτικό συμβούλιο για τις υπηρεσιακές μονάδες του δήμου, για τις οποίες συντρέχουν δυνατότητες λειτουργίας τους στην κοινότητα με κριτήριο ότι συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και στην ανάπτυξη της περιοχής». 

Η απόφασή σας, όμως, αυτή (ληφθείσα στις 18-12-2020) δεν αποτελεί την διατύπωση μιας εποικοδομητικής γνώμης για την καλύτερη λειτουργία μιας υπηρεσιακής μονάδας του δήμου με δυνατότητα λειτουργίας στην κοινότητα, όπως ο νόμος ορίζει, αλλά μια βεβιασμένη και χρονικά προηγηθείσα αντίδρασή σας στην ενδεχόμενη μετακίνηση μιας συγκεκριμένης υπαλλήλου.

Δεν εκδηλώθηκε ποτέ μέχρι σήμερα και δεν πρόκειται να εκδηλωθεί από τη διοίκηση του δήμου ουδεμία πρόθεση να πάψουν να λειτουργούν υπηρεσίες και αρμοδιότητες που προσφέρονται στους δημότες μας από τον δήμο μας και από τις κοινότητές του. 

Αναφέρεστε, στην απόφασή σας, στις αρμοδιότητες της υπαλλήλου που είναι τα ληξιαρχικά της καθήκοντα, τα καθήκοντά της ως γραμματέως και πρακτικογράφου του κοινοτικού συμβουλίου, τα καθήκοντά της ως ανταποκρίτριας του ΕΛΓΑ σε τρεις κοινότητες και τα γενικότερα καθήκοντά της ως γραμματειακή υποστήριξη στην κοινότητα. 

Η μετακίνηση της υπαλλήλου και η παροχή των υπαλληλικών της υπηρεσιών στο ωράριο εργασίας της σε άλλη υπηρεσία (σύμφωνα με τις επιτακτικές ανάγκες της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του δήμου στο σύνολό του) δεν συνεπάγεται και την παύση της ενασχόλησής της με τα υπερωριακά της καθήκοντα που αναφέρετε παραπάνω τα οποία, από το νόμο, η υπάλληλος οφείλει να τα παρέχει μόνο υπερωριακά (δηλαδή πέραν του ωραρίου εργασίας της) μιας και αμείβεται υπερωριακά για όλα τα παραπάνω.

Συγκεκριμένα, ληξίαρχος κάθε δήμου, σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι ο Δήμαρχος, ο οποίος κατά τη βούλησή του αναθέτει τα καθήκοντά του αυτά σε οποιονδήποτε υπάλληλο, ο οποίος αμείβεται ως υπερωριακή απασχόληση για τα καθήκοντα αυτά. 

Επιπρόσθετα, αποτελεί υπερωριακή απασχόληση (δηλαδή πέραν του ωραρίου εργασίας της) και η ενασχόλησή της ως γραμματέας- πρακτικογράφος του κοινοτικού συμβουλίου.
Σημειώνουμε δε, ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος λαμβάνει ως αμοιβή ( πέραν του μισθού της) τον ανώτατο προβλεπόμενο από τον νόμο αριθμό ωρών υπερωριακής απασχόλησης για την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών. 

Επίσης, επιπρόσθετη ιδιότητά της (δηλαδή πέραν του ωραρίου της υπαλληλικής εργασίας της στον Δήμο) αποτελεί και ο ρόλος της ως ανταποκρίτρια ΕΛΓΑ σε τρεις κοινότητες (εργασία για την οποία αμείβεται από τον ΕΛΓΑ).

Τα παραπάνω υπερωριακά καθήκοντά της, μπορεί να τα προσφέρει η υπάλληλος σε οποιοδήποτε τμήμα ή διεύθυνση του Δήμου και αν υπηρετεί ως διοικητική υπάλληλος, ακριβώς γιατί οφείλει να τα προσφέρει εκτός του ωραρίου εργασίας της. 

Τέλος, για τα γενικότερα καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης στην κοινότητα, γνωρίζετε ότι με αποφάσεις δημάρχου πέραν της συγκεκριμένης υπαλλήλου, στην οποία αναφέρεται η απόφασή σας, είναι τοποθετημένοι δυο, επιπλέον, και εξίσου ικανοί μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες της διοικητικής υποστήριξης στην κοινότητα. Εξ αυτών των δυο υπαλλήλων η μια μόνιμη δημοτική υπάλληλος είναι στην κοινότητά σας (καθημερινά σε 8ωρη βάση) και η δεύτερη συμπληρωματικά με την εξυπηρέτηση όμορων κοινοτήτων σε προγραμματισμένο ωράριο. 

Συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν καταστρατηγείται το άρθρο 84 παρ. 9 του Ν. 3852/2010 περί «γραμματειακής υποστήριξης των κοινοτήτων», όπως αναφέρετε στην απόφασή σας.
Με δεδομένο ότι, η υπάλληλος στην οποία αναφέρεστε, θα συνεχίσει να ασκεί τα υπερωριακά της καθήκοντα ως ληξίαρχος και ως πρακτικογράφος – γραμματέας του κοινοτικού συμβουλίου και μετά την μετακίνησή της σε άλλη υπηρεσία του δήμου, δεν τίθεται καν ζήτημα δυσλειτουργίας στην κοινότητά σας. 

Εξάλλου, γνωρίζετε, ήδη, ότι με την αριθμό 14720/ΕΞ 2020/09-06-2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2255/Τ.Β΄./12-06-2020) «Χορήγηση αποσπασμάτων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών δημοτολογίου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης», η χορήγηση σχεδόν του συνόλου των αποσπασμάτων ληξιαρχικών πράξεων του Ν.344/1976, γίνεται μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, με βάση τα στοιχεία του Μητρώου Πολιτών. 

Επίσης και η διαδικασία δήλωσης της γέννησης παιδιού πραγματοποιείται με μια ενέργεια του γονέα στο μαιευτήριο όπου και ενημερώνονται όλα τα μητρώα. Επομένως, η έκδοση των περισσότερων ληξιαρχικών πράξεων και η δήλωση γέννησης γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του πολίτη. Εξάλλου, για οποιαδήποτε δήλωση ληξιαρχικών γεγονότων, όταν απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία δημότη, αυτό, πλέον, γίνεται μόνον κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού που το προγραμματίζει ο υπάλληλος σε συνεννόηση με τον πολίτη. 

Επιπλέον, γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην Κοινότητα Βασιλικών λειτουργεί Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), το οποίο είναι στελεχωμένο με τέσσερεις (4) δημοτικούς υπαλλήλους Κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών τα καθήκοντα των οποίων βάσει της νομοθεσίας των ΚΕΠ είναι η διοικητική εξυπηρέτηση για όλα τα θέματα και τις διαδικασίες που ζητούν να εξυπηρετηθούν οι δημότες και οι κάτοικοι της περιοχής. 

Επομένως:
α) δεν υφίσταται θέμα καταστρατήγησης του άρθρου περί διοικητικής υποστήριξης της κοινότητας, στην οποία θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους οι δυο μόνιμοι δημοτικοί διοικητικοί υπάλληλοι, όπως είναι μέχρι σήμερα κατά την πρωινή τους απασχόληση καθώς και η συγκεκριμένη υπάλληλος, για την οποία λάβατε απόφαση, η οποία θα συνεχίσει να παρέχει εκτός του ωραρίου εργασίας της, αν επιθυμεί, τα υπερωριακά της καθήκοντα, όπως αναφέρονται παραπάνω καθώς και οι (4) μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι του ΚΕΠ Βασιλικών και 

β) δεν υφίσταται θέμα δυσλειτουργίας ή «μαρασμού» της περιοχής αλλά ούτε και αποτελεί «συγκεντρωτισμό» η αξιοποίηση ενός υπαλλήλου για την εύρυθμη και ποιοτικότερη λειτουργία του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου προς τους δημότες του, χωρίς να αποδυναμώνεται η στελέχωση στην κοινότητά σας.

Απεναντίας, θεωρούμε πως αποτελεί εκδήλωση “αποκεντρωτισμού και παροχής ποιοτικής εξυπηρέτησης από τη διοίκηση του Δήμου μας προς τους δημότες και τους κατοίκους των Βασιλικών” η υφιστάμενη τοποθέτηση (3+4) δηλαδή (7) μόνιμων δημοτικών διοικητικών υπαλλήλων στην περιοχή σας, οι οποίοι προσφέρουν με πληρότητα τα καθήκοντά τους στην κοινότητα σε πρωινή και απογευματινή απασχόληση. 

Τέλος, επειδή θεωρούμε πως η με αριθ. 30/2020 απόφασή σας ελήφθη πρόωρα και βεβιασμένα πριν από την λήψη οποιασδήποτε απόφασης από το αρμόδιο από το νόμο όργανο και χωρίς να έχετε λάβει υπόψη σας την ισχύουσα περί δημοτικών υπαλλήλων νομοθεσία και, επειδή, κατά την άποψή μας, δεν υφίσταται πραγματικός λόγος λήψης της απόφασής σας, παρακαλούμε, αφού ενημερωθείτε για τα παραπάνω με την παρούσα επιστολή μου, να εξετάσετε το ενδεχόμενο ανάκλησής της.

Με εκτίμηση, 
Παρασκευή Λάππα
Γενική Γραμματέας Δήμου Θέρμης