Πανελλαδικές : Πώς θα καθορίζεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής – Τι αλλάζει με το μηχανογραφικό - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πανελλαδικές : Πώς θα καθορίζεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής – Τι αλλάζει με το μηχανογραφικό



Την ώρα που οι υποψήφιοι των πανελλαδικών προετοιμάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες - με την τηλεκπαίδευση να έχει γίνει η καθημερινότητά τους - η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προωθεί δύο κομβικές αλλαγές οι οποίες αναμένεται να ισχύσουν από φέτος
Τα πάνω – κάτω σε χιλιάδες μαθητές της Γ΄ λυκείου, φέρνουν οι αλλαγές του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής για τα πανεπιστημιακά τμήματα και τον αριθμό των επιλογών στο μηχανογραφικό.

Την ώρα που οι υποψήφιοι των πανελλαδικών προετοιμάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες – με την τηλεκπαίδευση να έχει γίνει η καθημερινότητά τους – η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προωθεί δύο κομβικές αλλαγές οι οποίες αναμένεται να ισχύσουν από φέτος.

Μπορεί να μην αλλάζει το εξεταστικό σύστημα, ωστόσο, η ελάχιστη βάση εισαγωγής από κάθε τμήμα ξεχωριστά είναι ένα μέτρο το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως «κόφτης» για την εισαγωγή υποψηφίων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες στα πανεπιστήμια.

Την ίδια στιγμή, οι αλλαγές που δρομολογούνται με τον περιορισμένο αριθμό επιλογών στο μηχανογραφικό (στην πρώτη φάση κατάθεσης καθώς θα ακολουθεί και δεύτερη φάση) είναι ένα ακόμη στοιχείο το οποίο θα πρέπει να προσέξουν οι φετινοί υποψήφιοι.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις και τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η Νίκη Κεραμέως μιλώντας το πρωί στο MEGA ξεδίπλωσε το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις δύο αυτές αλλαγές που αφορούν στις πανελλαδικές.

Μάλιστα εξήγησε πως με την αλλαγή που προωθείται στο μηχανογραφικό, ενθαρρύνονται επί της ουσίας τα παιδιά να κάνουν συνειδητές επιλογές ενώ όσο αφορά την ελάχιστη βάση εισαγωγής, υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια το 30% των φοιτητών που εισάγεται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του ενώ αρκετοί μπαίνουν με πολύ χαμηλούς βαθμούς.

«Η εικόνα αυτή δεν τιμά το ελληνικό πανεπιστήμιο. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των σπουδών» είπε για να αναφερθεί στη συνέχεια στην πρόταση του υπουργείου για θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Πώς θα εφαρμοστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής

Η υπουργός προχώρησε σε κάποιες διευκρινήσεις όσο αφορά την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

«Η πρόταση για ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν θα είναι οριζόντια, δεν θα είναι ίδια για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα.
Κάθε τμήμα θα θέτει ως βάση το ποσοστό επί της μέσης επίδοσης όλων των υποψηφίων. Θα εξαρτηθεί από τι θα ορίσει δηλαδή το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα».


Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις Ανθρωπιστικές σπουδές, τονίζοντας πως ο μέσος όρος είναι 12 και τα πανεπιστημιακά τμήματα θα μπορούν να ορίσουν για παράδειγμα το 80% ή το 100% του 12».

Ξεκαθάρισε ότι αυτό το μέτρο δεν επηρεάζει την προετοιμασία των μαθητών. «Οι όποιες αλλαγές επιδρούν από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών. Η πρόθεση μας είναι να ισχύσει από φέτος η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής». 


Ανατροπές στο μηχανογραφικό

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην δεύτερη αλλαγή που δρομολογείται και αφορά το μηχανογραφικό δελτίο.

Στόχος, είπε η κ. Κεραμέως, είναι να υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός επιλογών που θα μπορούν να κάνουν τα παιδιά στο μηχανογραφικό.

Θα υπάρχει, όπως αποκάλυψε, ένα όριο επιλογών – ίσως να είναι 15 αλλά είναι κάτι που εξετάζεται ως προς τον αριθμό – σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν συνειδητές επιλογές».

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός είχε ενημερώσει προσφάτως τους πρυτάνεις των ΑΕΙ για τις αλλαγές που προωθεί και είχε αναλύσει το σχέδιο για την κατάθεση του μηχανογραφικού σε δύο φάσεις.

Αρχικά, θα γίνεται η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών (σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα) προκειμένου, όπως αναφέρει το υπουργείο, να επιλέξουν οι υποψήφιοι τις σχολές για τις οποίες ενδιαφέρονται πραγματικά. 
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση για τον συνολικό αριθμό σχολών που θα μπορούν να επιλέξουν οι υποψήφιοι στο πρώτο στάδιο.

Στο δεύτερο στάδιο, ακολουθεί η ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α και συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την αρχική διαδικασία κατάθεσης του μηχανογραφικού.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, τα παραπάνω προτείνονται ώστε να δοθεί «μεγαλύτερη έμφαση στην εκφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε πανεπιστημιακό τμήμα εισαγωγής»

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία


Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας το πρωί στο MEGA, ανέφερε ότι ο προγραμματισμός του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά τις γιορτές, στις 8 Γενάρη.

«Πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα ζητήσουμε να μας υποδείξουν τη σύστασή τους βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, μία εβδομάδα νωρίτερα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Κεραμέως αναγνώρισε ότι η φετινή χρονιά ενέχει μία αναστάτωση για όλους τους μαθητές και κυρίως για όσους προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Μόλις ανοίξουν τα σχολεία, θα δούμε πως έχει προχωρήσει η ύλη και θα εξετάσουμε εάν χρειάζεται οποιαδήποτε προσαρμογή σε κάθε πτυχή της εκπαίδευσης» τόνισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών και δευτερευόντως την ύλη.

in.gr