Γουώλτ Ντίσνεϋ: Ένας παραμυθάς γεννιέται - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γουώλτ Ντίσνεϋ: Ένας παραμυθάς γεννιέται



Μίκυ Μάους, Ντόναλντ Ντακ, Χιονάτη, Σταχτοπούτα, Μπάμπι, η Λαίδη και ο Αλήτης, Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας είναι μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκαν στο στούντιο της Ντίσνεϋ. Αιτία για να γίνει το κινούμενο σχέδιο τόσο αγαπητό και διαδεδομένο στο δυτικό κόσμο υπήρξε ένας άνθρωπος που γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1901. Ήταν ο Γουώλτ Ντίσνεϋ.

Η ζωή του Γουώλτ Ντίσνεϋ



Η ζωή του ξεκινά στις 5 Δεκεμβρίου 1901 στο Σικάγο, με γονείς τον Ελάιας Ντίσνεϋ και τη Φλόρα Κολ. Ο πατέρας του ήταν εργολάβος οικοδομών και η μητέρα του δασκάλα. Μεγάλωσε σε μία πολύτεκνη οικογένεια με άλλα τέσσερα παιδιά, δηλαδή τρεις αδερφούς και μία αδερφή. 

Στην παιδική και εφηβική του ηλικία, άλλαξε συχνά τόπους κατοικίας μέσα στο Μιζούρι, καθώς ο πατέρας του εκτός από εργολάβος, εργάστηκε ως αγρότης και ως εφημεριδοπώλης. Μάλιστα, παρατηρείται ότι η βοήθεια που έδινε στον πατέρα του για το μοίρασμα των εφημερίδων, τον ακολουθούσε σε όλη την ενήλικη ζωή του.

Από μικρό παιδί, είχε έφεση στη ζωγραφική με κηρομπογιές και νερομπογιές. Στην εφηβεία του, ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής δι’ αλληλογραφίας και στα δεκατέσσερά του χρόνια, άρχισε μαθήματα στο Ινστιτούτο Τέχνης του Κάνσας. Στο λύκειο, έκανε σκίτσα για τη σχολική εφημερίδα και ονειρευόταν μια μέρα να γίνει σκιτσογράφος σε κανονική εφημερίδα.

Η αρχή της αυτοκρατορίας Ντίσνεϋ

Ο πρώτος χαρακτήρας που δημιούργησε ο Γουώλτ Ντίσνεϋ ήταν ο Μόρτιμερ Μάους. Η εικαστικός Λίλιαν Μπάουντς, την οποία αργότερα παντρεύτηκε ο Ντίσνεϋ, θεώρησε το όνομα αταίριαστο για το χαρακτήρα. Πρότεινε το Μίκυ Μάους, που έμεινε. Μαζί με τον Ουμπ Άιουερκς, δημιουργό κινουμένων σχεδίων, προσάρμοσαν το σχέδιο του Μίκυ, ώστε να είναι εύκολο να μετατραπεί σε κινούμενο. Ο Ντίσνεϋ έδινε τη φωνή του στο χαρακτήρα μέχρι το 1947. Ήταν το σχέδιο που του δημιούργησε φτερά, ώστε να μπορέσει να πετάξει.

Η πρώτη παρουσίαση του Μίκυ στο κοινό έγινε το 1928 με δύο ταινίες, οι οποίες απέτυχαν να βρουν διανομέα. Λίγο αργότερα, ο Ντίσνεϋ χρησιμοποιεί για πρώτη φορά σε καρτούν το συγχρονισμένο ήχο και υπογράφει με τον Πατ Πάουερς, πρώην στέλεχος της Universal Pictures, συμβόλαιο για να χρησιμοποιήσει το σύστημα ήχου της εταιρείας.

Αν και η πρώτη παρουσίαση απέτυχε, στις 18 Νοεμβρίου 1928, στο Colony Theatre της Νέας Υόρκης γίνεται προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Steamboat Willie», η οποία συγκέντρωσε θετικές κριτικές και άνοιξε το δρόμο για την κυκλοφορία των υπόλοιπων κινουμένων σχεδίων.

Η Μπελ Επόκ του Γουώλτ Ντίσνεϋ

Οι χαρακτήρες που σχεδίαζε ο Ντίσνεϋ και η ομάδα του ανέβηκαν σε δημοτικότητα από το 1934 και μετά, όταν έκανε την εμφάνισή του σε δευτερεύοντα ρόλο, ο Ντόναλντ Φόντλροϋ Ντακ ή αλλιώς Ντόναλντ Ντακ, η αξιαγάπητη πάπια που έχει περιπέτειες μέχρι και σήμερα. Από εκεί και πέρα, άρχισαν να δημιουργούνται ταινίες μεγάλου μήκους, όσο η τεχνολογία προχωρούσε. 

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους είναι η Χιονάτη και οι Επτά νάνοι, στην οποία δαπανήθηκαν 1.500.000 δολάρια, ποσό ανήκουστο για εκείνη την εποχή. Φυσικά, αυτό συνέβη επειδή χρησιμοποιήθηκαν νέες τεχνικές, όπως το πολύπλανο, ώστε να δοθεί βάθος και προοπτική στο σχέδιο. Τα έσοδα ήταν πολλαπλάσια και πλησίαζαν τα 8.000.000.


Πηγή εικόνας: catawiki.com | Αυθεντικό σχέδιο του Ντόναλντ Ντακ.

Το 1934 αποτελεί σημαδιακή χρονιά για την εταιρεία Ντίσνεϋ, καθώς το προσωπικό του στούντιο έφτανε τα 700 άτομα και πλέον δεν ήταν ένα απλό, ανεξάρτητο στούντιο, αλλά μία βιομηχανία. Ακολούθησαν ταινίες τις οποίες το κοινό παρακολουθεί μέχρι σήμερα. Κάποιες από αυτές είναι η «Ντάμπο», η «Φαντάσια», η «Μπάμπι», αλλά και η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και η «Λαίδη και ο Αλήτης». Η επιτυχία όμως δεν ήταν πάντα εξασφαλισμένη, καθώς το 1941, το στούντιο μείωσε τους μισθούς των υπαλλήλων στο ελάχιστο και πολλοί καλλιτέχνες παραιτήθηκαν.

Από το Μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα, η Ντίσνεϋ έχει επηρεάσει και μεγαλώσει εκατομμύρια παιδιά. Η αισθητική και τα σκηνικά της είναι εμπνευσμένα από αληθινά τοπία, κάτι που τα μεταμορφώνει σε κάτι παραπάνω από απλά κινούμενα σχέδια. 

Τα κλασικά αρχέτυπα των παραμυθιών που ξεκίνησαν από βάρβαρες ιστορίες στα ταβερνεία του Μεσαίωνα, γίνονται παραμύθια που εγείρουν την παιδική φαντασία και καλλιεργούν θετικές συμπεριφορές. Ύστερα η μουσική δένει όλη αυτή τη μαγεία και προσφέρει ταινίες που έχουν αποσπάσει 22 υποψηφιότητες για ‘Οσκαρ.

Ο θάνατος του Γουώλτ Ντίσνεϋ και οι φήμες


Η εταιρεία Ντίσνεϋ όχι μόνο επηρέασε την ποπ κουλτούρα στο μέγιστο βαθμό, αλλά πλέον είναι ο μεγαλύτερος πολυεθνικός κολοσσός στον τομέα της ψυχαγωγίας, με δικό της κανάλι streaming, θεματικά πάρκα, ταινίες, είδη δώρων, ρούχα και βιβλία. Συγκεκριμένα, η Ντίσνεϋ άνοιξε το πρώτο θεματικό πάρκο το 1955. Βέβαια, για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ψυχαγωγίας δεν μπορούσαν να μην υπάρχουν και λίγοι θρύλοι.

Ο επικρατέστερος θρύλος είναι ότι το σώμα του ίδιου του Γουώλτ Ντίσνεϋ έχει διατηρηθεί με τη μέθοδο της κρυογονικής μετά το θάνατό του. Ο ιδρυτής της Ντίσνεϋ πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 1966 από καρκίνο του πνεύμονα. Έτσι, λέγεται ότι μένει παγωμένος, μέχρι να βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία για την αιτία θανάτου του.

Πηγή εικόνας: listchallenges.com | Όλοι οι χαρακτήρες Ντίσνεϋ.

Βέβαια, η Ντίσνεϋ έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές ότι προάγει βλαβερά πρότυπα. Για παράδειγμα, στη δεκαετία του 1940, δημιουργήθηκε μία ταινία με το Ντόναλντ Ντακ να κάνει φασιστική προπαγάνδα, κάτι που οδήγησε σε αύξηση των κερδών του στούντιο. Σε άλλη περίπτωση, δηλαδή στο «Τραγούδι του Νότου», διακρίνεται μία αδιαφορία ως προς τις φυλετικές διακρίσεις. Παρόλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών αγγίζει κοινωνικά θέματα με τέτοιο τρόπο, ώστε ο θεατής κάθε ηλικίας να λάβει τα σωστά μηνύματα.

Τέλος, ο Γουώλτ Ντίσνεϋ ήταν ένας καλλιτέχνης, ένας παραμυθάς του 20ου αιώνα που επηρέασε το δυτικό κινούμενο σχέδιο και την ποπ κουλτούρα. Μπορεί κάποια έργα του να είναι περισσότερο αμφιλεγόμενα από κάποια άλλα, όμως οι χαρακτήρες του και η μεταφορά τους στην πραγματική ζωή με τα θεματικά πάρκα, συνεχίζουν να προσφέρουν μαγεία σε ολόκληρη την υφήλιο.

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με την ιστορία της πορείας του Γουώλτ Ντίσνεϋ.



Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:
  • Γουώλτ Ντίσνεϋ. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία πρόσβαση στις 2/12/2020.
  • Walt Disney. Ανακτήθηκε από britannica.com, τελευταία πρόσβαση στις 2/12/2020.