Πόσο ύπνο χρειάζεσαι για να είσαι υγιής; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πόσο ύπνο χρειάζεσαι για να είσαι υγιής;



Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη βέλτιστη ασφάλεια, διάθεση, απόδοση και υγεία. Ως ένας από τους τρεις πυλώνες ενός υγιεινού τρόπου ζωής (οι άλλοι δύο είναι η διατροφή και η άσκηση), η ποσότητα του ύπνου που παίρνεις μπορεί να βελτιώσει δραματικά ή να εμποδίσει την ποιότητα ζωής σου με διάφορους τρόπους.
Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι;


Η ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται ένα άτομο κάθε μέρα ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, σύμφωνα με το National Sleep Foundation.

  • Τα νεογέννητα (0-3 μήνες) χρειάζονται 14-17 ώρες
  • Τα βρέφη (4-11 μηνών) χρειάζονται 12-15 ώρες
  • Τα μικρά παιδιά (1-2 ετών) χρειάζονται 11-14 ώρες
  • Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5) χρειάζονται 10-13 ώρες
  • Τα παιδιά (6-13) χρειάζονται 9-11 ώρες
  • Οι έφηβοι (14-17) χρειάζονται 8-10 ώρες
  • Οι ενήλικες (18-64) χρειάζονται 7-9 ώρες
  • Οι ηλικιωμένοι (65+) χρειάζονται 7-8 ώρες

Η εγκυμοσύνη, η στέρηση ύπνου και η κακή ποιότητα ύπνου μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο που χρειάζεσαι, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Ποιος κινδυνεύει από στέρηση ύπνου;

Εν ολίγοις, σχεδόν όλοι κινδυνεύουν να κοιμούνται λιγότερο από ό, τι πραγματικά χρειάζονται. Είτε είσαι εργαζόμενη με βάρδιες που κοιμάται σε περίεργες ή διαφορετικές ώρες, ένας νέος γονέας που φροντίζει για ένα μωρό ή κάποιος που είναι άρρωστος ή άγχωμένος, είσαι υποχρεωμένη να ζήσεις περιόδους που θα καταγράφεις λιγότερες ώρες ύπνου από ό,τι χρειάζεσαι.

Τα παιδιά, και ιδιαίτερα οι έφηβοι, που συχνά καθυστερούν να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της σχολικής εβδομάδας, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο εθνικό συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής 2019, λιγότεροι από τους μισούς των 6 έως 17 ετών κοιμούνται 9 ώρες τις περισσότερες νύχτες.

Η στέρηση ύπνου μπορεί πραγματικά να επηρεάσει διάθεση και την απόδοσή σου. Μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ευερέθιστη, άγχος ή κατάθλιψη. Μπορεί να σε κάνει να δυσκολεύεσαι να επικεντρωθείς στις καθημερινές εργασίες. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια σου λένε οι ειδικοί.

Σε όποια λοιπόν ηλικιακή ομάδα και αν ανήκεις, δες πόσες ώρες πρέπει να κοιμάσαι και προσπάθησε να το βάλεις σε εφαρμογή.






NewsBomb