Πότε τα παπούτσια γίνονται επικίνδυνα για τα πόδια σας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πότε τα παπούτσια γίνονται επικίνδυνα για τα πόδια σας



Το μεγάλο σφάλμα που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες είναι ότι επιλέγουν παπούτσια με μοναδικό κριτήριο τη μόδα, με συνέπεια, είτε το πόδι να υποφέρει μέσα σε ένα άβολο παπούτσι, είτε να κινδυνεύει να βρεθεί έξω από αυτό.
Τα περισσότερα διαστρέμματα, κατάγματα και θλάσεις σημειώνονται από τέτοιου είδους, «ελαφρά» παπούτσια που δεν κρατάνε δεμένο το πόδι.

Ψηλά τακούνια; Ξανασκεφτείτε το

Όσο πιο ψηλό είναι το τακούνι τόσο πιο επιβλαβές είναι για το πέλμα, το μετατάρσιο, τις γάμπες, τη μέση και την πλάτη. Τυχόν δυσμορφίες του ποδιού, όπως κότσια, προφανώς δεν επιτρέπουν τη χρήση παπουτσιών με ψηλά τακούνια, ενώ η μακροχρόνια χρήση τους δημιουργεί απονεύρωση κάτω από το πόδι, στο πέλμα και τα δάχτυλα. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες που φοράνε συχνά παπούτσια με ψηλά τακούνια, υποφέρουν συχνότερα από πονοκεφάλους, προφανώς εξαιτίας των κραδασμών που δεν απορροφούνται από το στενό πάτημα του τακουνιού.


Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά;

Εντούτοις ούτε το απολύτως «φλατ» παπούτσι θεωρείται ασφαλές στην περίπτωση που υπάρχουν ανατομικές δυσμορφίες, λ.χ. πλατυποδία. Οι ποδολόγοι συμφωνούν, τελικά, ότι το ύψος του τακουνιού το οποίο θεωρείται πιο ασφαλές, είναι από 3-5 εκατοστά, καθώς δεν προκαλεί πόνους στην καμάρα του ποδιού ή τη μέση.


Πόσες ώρες αντέχετε;

Σε γενικές γραμμές, ένα παπούτσι με πολύ ψηλό τακούνι δεν θα πρέπει να φοριέται για περισσότερες από 2 ώρες συνεχόμενα, εκτός εάν κάθεστε. Για γυναίκες, μάλιστα, προχωρημένης ηλικίας, ο χρόνος αυτός θα πρέπει να περιορίζεται δραστικά.


Κάλοι. Το πεντικιούρ δεν αρκεί

Εάν θέλετε να γλιτώσετε από τους κάλους, καλό θα ήταν να περιορίσετε τη χρήση στενών παπουτσιών με ψηλά τακούνια. Θα έχετε παρατηρήσει, άλλωστε, ότι κατά τους χειμερινούς μήνες- εποχή κατά την οποία η γυναίκα φοράει πιο συχνά παπούτσια με στενή φόρμα- αρχίζουν να σχηματίζονται κάλοι στην πάνω μεριά των δακτύλων, ιδιαίτερα στο μικρό δάκτυλο. Όσον αφορά στους κάλους που εμφανίζονται στις πατούσες, αυτοί οφείλονται στην ορθοστασία και το κακό βάδισμα και όχι στον τύπο του παπουτσιού που έχετε επιλέξει.


Το κότσι και το μαρτύριο των στενών παπουτσιών

Εάν έχετε παρουσιάσει κότσια, είτε λόγω αρθρίτιδας, είτε λόγω κληρονομικότητας είτε εξ΄ αιτίας του τρόπου που βαδίζετε, προφανώς υποφέρετε εάν φοράτε παπούτσια με στενή, μυτερή φόρμα και από σκληρό δέρμα. Εάν δεν αλλάξετε τύπο παπουτσιών, το πιθανότερο είναι ότι τα κότσια θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο και, ίσως τότε, θα χρειαστεί να οδηγηθείτε στο χειρουργείο.


Σωστό βάδισμα

Εάν θέλετε με έναν απλό τρόπο να διαπιστώσετε εάν περπατάτε σωστά, άρα αν βάζετε σε κίνδυνο τα πόδια σας, ελέγξτε τα τακούνια σας. Εάν δείτε ότι η φθορά που παρουσιάζουν στο εξωτερικό και πίσω μέρος τους είναι εκτεταμένη ή είναι διαφορετική από το δεξί στο αριστερό παπούτσι, τότε προφανώς δεν μάθατε ποτέ πώς να βαδίζετε σωστά.