Εκκρεμείς συντάξεις: Το σχέδιο για να ξεμπλοκάρει η έκδοσή τους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εκκρεμείς συντάξεις: Το σχέδιο για να ξεμπλοκάρει η έκδοσή τουςΣχέδιο για να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων που εκκρεμούν επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη στελέχωση του e-ΕΦΚΑ με υπαλλήλους που θα έχουν εκπαιδευθεί για την έκδοση συντάξεων, την απονομή ειδικής αποζημίωσης με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων αλλά και τη χρήση των παλαιών όπλων όπως την υπερωριακή απασχόληση καθώς και την απασχόληση Σαββατοκύριακα, νυχτερινά ωράρια και αργίες.

Ήδη σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αναμένεται να εγκρίνει πάνω από 2,5 εκατ. ώρες υπερωριακής απασχόλησης αλλά και εργασίας κατά τα Σαββατοκύριακα, τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες, συνολικού κόστους 10 εκατ. ευρώ για το 2021. Πρόκειται για την πρόσθετη απασχόληση (υπερωρίες και εργασία πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου) που κατά κανόνα εγκρίνεται κάθε χρόνο από τον e-ΕΦΚΑ και αντιστοιχεί σε περίπου 20 επιπλέον ώρες τον μήνα για κάθε υπάλληλο, ήτοι 1.962.240 ώρες για υπερωριακή απασχόληση η οποία παρέχεται κατά τις απογευματινές ώρες και μέχρι τις 10 το βράδυ.

Επιπλέον αυτών αναμένονται να εγκριθούν πάνω από 600.000 ώρες υπερωριακής απασχόλησης κατά τις εργάσιμες και εξαιρέσεις ημέρες και τις νυχτερινές ώρες πέραν ή προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού του e-ΕΦΚΑ για το 2021 στα νέα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του e- ΕΦΚΑ, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης καθώς και στη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Η δαπάνη εκτιμάται σε 10 εκατ. ευρώ και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του e- ΕΦΚΑ για το νέο έτος.

Σήμερα αναμένεται να εγκριθεί η ανανέωση διάθεσης προσωπικού του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Συστήματα Ασφάλειας ( ΤΕΑΠΑΣΑ)στον e-ΕΦΚΑ καθώς και η παράταση του χρόνου απόσπασης ή Α.Ε των τραπεζών, του πρώην ΗΣΑΠ, του πρώην ΗΛΠΑΠ και της ασφαλιστικής εταιρείας “Η Εθνική “στο Ταμείο.

Επίσης επισημαίνεται πως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του φορέα θα καταθέσει εντός του επόμενου διαστήματος ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, παράλληλα με την ταχύτατη έκδοση των νέων συντάξεων μέσω του συστήματος “Άτλας”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ Καθημερινή”, βασικός πυρήνας του σχεδίου αναμένεται να είναι η ένταξη στον e-ΕΦΚΑ δημοσίων υπαλλήλων, περίπου 250, οι οποίοι θα έχουν εκπαιδευθεί στην έκδοση συντάξεων, καθώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιούργησε η ενοποίηση ήταν η έλλειψη γνώσεων και εμπειρίας από υπαλλήλους που χειρίζονταν συνταξιοδοτικές υποθέσεις ενός Ταμείου και κλήθηκαν να καταπιαστούν, χωρίς καμία εκπαίδευση με άλλα θέματα άλλων Ταμείων. Παράλληλα κατά τη συνταγή που έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών ασκούσαν έντονη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις δραματικές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του e-ΕΦΚΑ, αναμένεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για επιπλέον νομοθετική ρύθμιση για επιπλέον αμοιβή ανάλογα με την επίτευξη ή όχι των στόχων που έχουν τεθεί από τους υπαλλήλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια