Το Ισραήλ ανοίγει το παλάτι του Ηρώδη για το κοινό - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το Ισραήλ ανοίγει το παλάτι του Ηρώδη για το κοινό



Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον πλούσιο τρόπο ζωής του πιο βάναυσου και παρανοϊκού βασιλιά της ρωμαϊκής εποχής. 

Το παλάτι-φρούριο του βασιλιά Ηρώδη κοντά στη Βηθλεέμ αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει τον πλούσιο τρόπο ζωής του πιο βάναυσου και παρανοϊκού βασιλιά της ρωμαϊκής εποχής.


Η Ισραηλινή Αρχή Φύσης και Πάρκων ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ξανά τον χώρο την Κυριακή και θα είναι η πρώτη φορά που οι τουρίστες θα μπορούν να δουν την τοξωτή σκάλα, το φουαγιέ και το ιδιωτικό θέατρο 300 θέσεων του Ηρώδη.

Ουσιαστικά πρόκειται για την αίθουσα φιλοξενίας του Ηρώδη, η οποία, κατά τη διάρκεια της ζωής του, ήταν προσβάσιμη μόνο στους «σημαντικούς καλεσμένους του βασιλιά», ανέφερε η Ισραηλινή Αρχή Φύσης και Πάρκων.



Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός βρίσκεται σε ανασκαφή τα τελευταία 13 χρόνια, μετά την ανακάλυψη του τάφου του Ηρώδη.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο Ηρώδης αποφάσισε να θάψει το παλάτι του κοντά στο τέλος της ζωής του και αυτή η απόφαση έχει βοηθήσει ουσιαστικά την αρχαιολογική κοινότητα, καθώς ένα μεγάλο μέρος του χώρου συντηρήθηκε και προστατεύτηκε τα τελευταία 2.000 χρόνια. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το παλάτι χτίστηκε από σκλάβους και αποτελούταν από τέσσερις πύργους - σ' αυτούς πιστεύεται ότι έζησε ο Ηρώδης.

Το παλάτι ήταν διακοσμημένο με περίτεχνες τοιχογραφίες, ένα υδραγωγείο, ψηφιδωτά δάπεδα και διαδρόμους. Εξωτερικά υπήρχε κήπος και ένα τεράστιο σεντριβάνι.



Ο Ηρώδης ήταν ο Ρωμαίος βασιλιάς που κυβέρνησε την Ιουδαία από το 37 έως το 4 π.Χ. και έμεινε ίσως πιο γνωστός για την εντολή σφαγής των αθώων βρεφών κατά τη γέννηση του Ιησού, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ματθαίου στη χριστιανική Αγία Γραφή.


Αρχικά είχε ταυτιστεί με τις εβραϊκές παραδόσεις, αλλά σταδιακά με την πάροδο του χρόνου υιοθέτησε περισσότερο το ρωμαϊκό τρόπο ζωής, όπως φαίνεται στους βελούδινους πίνακες και τις διακοσμήσεις που κοσμούσαν το παλάτι και μαυσωλείο του.

Πέθανε στην Ιεριχώ τον 4 αιώνα π.Χ. από μια μακρά και επώδυνη ασθένεια.