Εκτεθείτε στον σύντροφό σας.. κάνει καλό - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εκτεθείτε στον σύντροφό σας.. κάνει καλό



Η ειλικρινής επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας, ακόμα και μετά τον ερχομό των παιδιών. Εκτεθείτε λοιπόν, στον σύντροφό σας γιατί κάνει καλό.
Είναι όντως τόσο κακό να συστήνεσαι στον άλλον και να του δείχνεις όλες τις πτυχές σου; Είναι κακό να αποκαλύπτεις τα σκοτεινά σου κομμάτια ή αυτά που σε δυσκολεύουν; Δεν είναι και τόσο κακό να εκτεθείτε στον σύντροφό σας αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Εκτεθείτε είναι.. δύναμη

Το να εκτίθεσαι θα έπρεπε να καταγράφεται ως δεξιότητα ή αρετή και όχι ως πρόβλημα ή ελάττωμα. Το ότι μεγαλώνουμε σε περιβάλλοντα όπου μας μαθαίνουν ότι οι εντάσεις, οι συγκρούσεις, τα κλάματα και η στενοχώρια είναι πράγματα που δεν πρέπει να αγγίζονται ή να εκδηλώνονται, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι και το σωστό.

Υποτίθεται ότι οι ανθρώπινες σχέσεις είναι υγιείς όταν διέπονται από σεβασμό, ειλικρίνεια αλλά και με το να είμαστε ο εαυτός μας. Αλλωστε αν το καλοσκεφτούμε το να υποδυόμαστε έναν ρόλο προκειμένου να μην απογοητεύσουμε τον άλλον δεν είναι ό,τι καλύτερο, ειδικά για εμάς τους ίδιους.

Από την άλλη, εκτίθεμαι δεν σημαίνει βγάζω στον άλλον τα εσώψυχά μου, όλα όσα συμβαίνουν μέσα μου. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να δούμε τον άλλον σαν συναισθηματικό κάδο και να εκτονωθούμε πάνω του για όλα όσα μας βασανίζουν.

Το ζητούμενο είναι να του δείξουμε αυτά που αφορούν τη μεταξύ μας σχέση και να μη φιλτράρουμε όλη την ώρα αυτά που θέλουμε να εκφράσουμε. Ενίοτε, αυτό που μας δημιουργεί εμπόδια είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον σύντροφό μας και η εικόνα που έχουμε κατασκευάσει, ακόμη και αν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

*Πόσα πρέπει να αποκαλύπτεις σε μια σχέση;

Τα άκρα ποτέ δεν λειτούργησαν στην πραγματικότητα, εκτός αν περνάς τέτοια φάση που θες να τα κάνεις όλα στο φουλ, ακόμη και αν ξέρεις ότι αυτό είναι ένα ρίσκο. Η αλήθεια είναι ότι κάθε απόφαση έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.

Δεν υπάρχει δηλαδή μία τελική απόφαση που θα σου δώσει την απόλυτη χαρά. Οταν επιλέγεις ένα πράγμα, αποκλείεις το άλλο και κάτι χάνεις. Το τι θα επιλέξεις, επαφίεται στη δική σου βούληση, περίπτωση και προσωπικότητα.

*Τα κρατάς όλα μέσα σου και δεν μοιράζεσαι πολλά με τον σύντροφό σου;

Εχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Δεν κάθεσαι να του πεις οτιδήποτε μεγάλο και μικρό σε ενοχλεί και δεν πυροδοτούνται συνεχείς καβγάδες και εντάσεις. Δεν φορτώνεις κανέναν με τα θέματά σου και γενικά όλα είναι εντάξει.

Από την άλλη, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η συσσώρευση των προβλημάτων μέσα σου θα οδηγήσει, αργά ή γρήγορα, στην έκρηξη του ηφαιστείου και θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες. Γιατί όσο κουλ ή εσωστρεφής και αν είσαι, είσαι και άνθρωπος με ανάγκες και ανησυχίες και δεν γίνεται να μη μοιράζεσαι ποτέ τίποτα.

Επίσης, όσο τα κρατάς όλα μέσα σου, δεν αποκαλύπτεις ποτέ το ποια πραγματικά είσαι. Ετσι ο άλλος δημιουργεί για εσένα μία δική του εικόνα και δεν σε μαθαίνει ποτέ σφαιρικά.

*Λες όλα όσα σκέφτεσαι;

Είσαι απίστευτα ειλικρινής, δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξουν μεταξύ σας μυστικά (από την πλευρά σου τουλάχιστον) και εκδηλώνεις αυτό που αισθάνεσαι χωρίς να το κρατάς μέσα σου και να υποφέρεις.
Από την άλλη, ταλαιπωρείς συνέχεια έναν άνθρωπο γιατί αδυνατείς να κρατήσεις μέσα σου ακόμη και τα επουσιώδη και δεν μπορείς να φιλτράρεις τι αξίζει να ειπωθεί και τι μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα. Αυτό το κάνεις γιατί μπορεί να νιώθεις συνέχεια ενοχικά και θεωρείς πως οτιδήποτε μένει κρυφό αποτελεί εξαπάτηση του άλλου.


in.gr