Στο πλευρό γονιών και παιδιών οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών του δήμου Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Στο πλευρό γονιών και παιδιών οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών του δήμου Θέρμης



Με μία όμορφη κάρτα και ένα συγκινητικό κείμενο οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών των Κέντρων Πρόνοιας Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής του δήμου Θέρμης εκφράζουν τις ευχές τους, το πόσο τους λείπουν οι μικροί μαθητές τους, αλλά και κατευθύνουν τους γονείς για το πώς να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τον χρόνο που περνούν με τα παιδιά τους στο σπίτι.
“Αγαπητοί γονείς,

Με διάθεση για θετική σκέψη και την ελπίδα να είστε εσείς, η οικογένειά σας αλλά πρωτίστως τα παιδιά μας υγιείς, δυνατοί και χαρούμενοι, όσο αυτό επιτρέπεται από τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε, ευχόμαστε τα καλύτερα για τον καινούργιο χρόνο και χαρούμενες γιορτές για όλους μας.

Είναι η πρώτη φορά που τα παιδιά και οι δασκάλες μέσα σ’ αυτή την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, την πιο όμορφη και δημιουργική περίοδο του χρόνου, δε θα καταφέρουν να συναντηθούν και να βιώσουν τη χαρά, τη διάδραση, την αγάπη και την αγκαλιά που είθισται να ζούμε τέτοιες μέρες. Ειλικρινά μας λείπουν τα γέλια και οι φωνούλες τους καθώς και όλες οι εμπειρίες που μοιραζόμαστε μαζί τους.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, το παιδαγωγικό προσωπικό των δομών μας, μέσα από ομάδες που έχουν δημιουργήσει, είναι συνεχώς στο πλευρό των γονιών, με ιδέες για δράσεις, που απαιτούν απλά ή και άχρηστα υλικά, που πιθανόν όλοι έχουμε στα σπίτια μας. Το μόνο που χρειάζεται επιπλέον είναι η φαντασία για δημιουργία.
Ωστόσο χρήσιμο είναι να θυμάστε ότι αν ενθαρρύνουμε τα παιδιά να διαλέξουν από μια επιλεγμένη ποικιλία προκλήσεων που προσφέρονται στο χώρο μας, τόσο περιβαλλοντικών όσο και πνευματικών, αναμφισβήτητα ακολουθούμε την πιο σοφή οδό.

 Οι «χειροτεχνίες», οι «κατασκευές» και άλλες παρόμοιες προτάσεις δεν έχουν από μόνες τους τίποτα το «δραστήριο» αν δεν είναι εμπνευσμένες από την αυθόρμητη έρευνα του ατόμου που μαθαίνει παρά μόνο από τις οδηγίες του ενήλικα που το κατευθύνει. Αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως για τα μικρά παιδιά που έχουν πιο εύπλαστο εγκέφαλο.

Δηλαδή, τη δραστηριότητα τη βάζει το παιδί… Δεν την προτείνει ο ενήλικας. Απλά το αφήνει ελεύθερο σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε υλικά και προτάσεις. Αφήστε τα λοιπόν ελεύθερα στο σπίτι τους. Ακόμα και όταν βαριούνται είναι πιο εποικοδομητικό από όλες τις προτάσεις που κυκλοφορούν. Ο εγκέφαλος είναι ενεργός και… ψάχνει… Αλλιώς υπακούει τυφλά σε προτάσεις και δεν σκέφτεται. Καταστρέφονται δε άπειροι δημιουργικοί νευρώνες.
Και πάλι ευχές, ευχές, ευχές….”