Καταγγελίες για εργοδότες που βάζουν χέρι στα 534€ της ειδικής αποζημίωσης των εργαζομένων - Τι θα γίνει αν τους πιάσουν - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Καταγγελίες για εργοδότες που βάζουν χέρι στα 534€ της ειδικής αποζημίωσης των εργαζομένων - Τι θα γίνει αν τους πιάσουνΣε 6μηνη φυλάκιση και διοικητικό πρόστιμο θα βρίσκονται αντιμέτωποι οι επιτήδειοι εργοδότες που επιχειρούν να… βάλουν χέρι στα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι εργαζόμενοί τους λόγω της αναστολής. 
Η νέα ρύθμιση συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο – σκούπα που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος.

Η νέα ρύθμιση έρχεται να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα που φαίνεται να λαμβάνει διαστάσεις στην αγορά εργασίας.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ομάδα Πληροφόρησης και
Υποστήριξης Εργαζομένων «Αντι – Covid-19» της ΓΣΕΕ οι καταγγελίες πέφτουν βροχή.

Σε λιγότερο από έναν μήνα, δηλαδή από τις 20 Νοεμβρίου έως σήμερα,έχουν φτάσει 450 καταγγελίες για τέτοιες καταχρηστικές συμπεριφορές.

Εργαζόμενοι σε πάρκινγκ αυτοκινήτων,φούρνους, εταιρείες εστίασης, συνεργεία καθαρισμού και σεκιούριτι, εμπορικά καταστήματα κ.α. «καταθέτουν»στους εργοδότες τα 800 ή τα 534 ευρώ, δηλαδή τα ποσά των ειδικών αποζημιώσεων που εισπράττουν από το κράτος για την αναστολή σύμβασης, με στόχο να κρατήσουν τις δουλειές τους.

«Αυτό που λένε οι επιτήδειοι εργοδότες είναι πως αυτή η πρακτική εφαρμόζεται παντού και πως βοηθούν έτσι την ρευστότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα τους είχαν απολύσει και δεν θα είχαν ούτε ασφάλιση», εξηγεί ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά από τα «θύματα» αυτής της εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι εποχικοί υπάλληλοι που προσπαθούν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα 50 ένσημα για να αποκτήσουν πρόσβαση στο φετινό εποχικό επίδομα ανεργίας. 

Για να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ημερομίσθια και να μπορέσουν να λάβουν το επίδομα του Ταμείου ανεργίας ανέχονται τον εργοδοτικό εκβιασμό,λένε ανώτατα συνδικαλιστικά στελέχη.
«Πρόκειται για το κενό με τους εποχικούς που δεν συμπλήρωσαν φέτος τα 50 ημερομίσθια για τους οποίους είχε αποστείλει σχετικό έγγραφο και η ΓΣΕΕ», σημειώνει ο κ. Καραγεωργόπουλος.

Στο περιβάλλον αυτό έρχεται η νέα νομοθετική διάταξη, η οποία προβλέπει ποινή φυλάκισης για τους εργοδότες που επιχειρούν να αποσπάσουν την ειδική αποζημίωση από τους μισθωτούς τους σε αναστολή, με την προφανή απειλή της διατήρησης της θέσης εργασίας τους.

Ειδικότερα προβλέπεται πως ο εργοδότης που αξιώνει και λαμβάνει από εργαζόμενο μέρος ή το σύνολο του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού της οποίας ο εργαζόμενος είναι δικαιούχος, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, διώκεται κατ’ έγκληση και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 
6 μηνών και χρηματική ποινή οριζόμενη σε 360 ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων (ημερήσιων μονάδων) δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 14 ευρώ.

 imerisia.grΔεν υπάρχουν σχόλια