Προσοχή με την «παγίδα» των αποδείξεων: Ποιοι και πιο πόσο πρέπει να καλύψουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Προσοχή με την «παγίδα» των αποδείξεων: Ποιοι και πιο πόσο πρέπει να καλύψουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου



Αντιμέτωποι με έξτρα χρέωση φόρου εισοδήματος θα βρεθούν χιλιάδες φορολογούμενοι για τους οποίους προβλέπεται προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αν δεν λάβουν υπόψη τους ότι τα ποσά των δαπανών που πρέπει να εξοφλήσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής είναι τελικά πολύ πιο υψηλά από αυτά που έχουν προϋπολογίσει.
Πρόκειται για φορολογούμενους οι οποίοι αποκτούν φέτος εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ακίνητα.

Το ετήσιο πραγματικό εισόδημα καθενός από τους φορολογουμένους αυτούς το οποίο θα ληφθεί υπόψη για να υπολογιστεί το ποσό των δαπανών που απαιτείται να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ώστε να μην πληρώσει έξτρα φόρο 22%, θα είναι τελικά μεγαλύτερο, καθώς δεν θα αφαιρεθεί από αυτό η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Κι αυτό θα συμβεί λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα των συγκεκριμένων φορολογουμένων.

Το απαιτούμενο ποσό των δαπανών που θα πρέπει οι φορολογούμενοι αυτοί να έχουν καλύψει, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με ηλεκτρονικές πληρωμές, θα είναι, τελικά, υψηλότερο (σε σύγκριση με αυτό που θα προέκυπτε εάν ίσχυε και εξέπιπτε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης). Θα πρέπει, δηλαδή, να καλύψουν μεγαλύτερα ποσά δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές για να αποφύγουν τον κίνδυνο απρόβλεπτης επιβάρυνσης με επιπλέον ποσά πληρωτέου φόρου εισοδήματος.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να καλύψουν εγκαίρως πριν τη λήξη του 2020 και το επιπλέον απαιτούμενο ποσό δαπανών που προκύπτει ώστε να μην βρεθεί προ καμίας δυσάρεστης εκπλήξεως το 2021, όταν θα λάβει το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης για το 2020.

Όπως είναι γνωστό, με τις διατάξεις του άρθρου 7 του φορολογικού νόμου 4646/2019 προβλέπεται ότι:

1) Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα προερχόμενο από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ενοίκια ακινήτων, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2020 έως την 31η-12-2020 δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους έως 30% του ετήσιου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του από τις πηγές αυτές. 
Για να αναγνωριστούν οι δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.). Από το ετήσιο πραγματικό εισόδημα που θα ληφθεί υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του απαιτούμενου ποσού δαπανών θα αφαιρούνται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή. Τεκμαρτά εισοδήματα προσδιοριζόμενα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν θα ληφθούν υπ' όψιν.

2) To ποσό των δαπανών που θα ληφθεί υπόψη δεν μπορεί να υπερβεί σε ετήσια βάση τα 20.000 ευρώ. Δηλαδή για όσους φορολογούμενους πραγματοποιήσουν φέτος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ποσό δαπανών μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, θα ληφθούν υπόψη μόνο τα 20.000 ευρώ.

3) Για τους περισσότερους φορολογούμενους το ποσό που πρέπει να έχει καλυφθεί με δαπάνες εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα αντιστοιχεί στο 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση της αναλογούσας ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τυχόν ποσού δαπάνης για διατροφή.

4) Σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου ο οποίος δεν θα έχει καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο συνολικό ποσό δαπανών, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογηθεί με 22%. Π.χ. σε περίπτωση που το ετήσιο ατομικό πραγματικό εισόδημα ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, το απαιτούμενο ποσό δαπανών έτους 2020 ανέρχεται σε 3.000 ευρώ (30% των 10.000 ευρώ). Αν ο φορολογούμενος που έχει αυτό το εισόδημα πραγματοποιήσει συνολικό ποσό δαπανών 1.000 ευρώ, τότε θα χρεωθεί με επιπλέον φόρο 22% επί της «ακάλυπτης» διαφοράς των 2.000 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο 440 ευρώ (2.000 ευρώ Χ 22%).

6) Στις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσοστού περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια έξοδα κάθε νοικοκυριού, όπως οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητας, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, οι δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

Θα πρέπει, λοιπόν, κάθε φορολογούμενος για τον οποίο ισχύει η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το εισόδημα του 2020, να συνυπολογίσει ότι δεν θα εκπέσει από το εισόδημά του η εισφορά αυτή, οπότε το ποσό των δαπανών που πρέπει να καλύψει με ηλεκτρονικές πληρωμές θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά προέβλεπε γι' αυτόν η ισχύουσα νομοθεσία, καθώς θα υπολογιστεί ως ποσοστό επί μεγαλύτερου ποσού εισοδήματος.

Παραδείγματα για τα επιπλέον απαιτούμενα ποσά δαπανών που πρέπει να καλυφθούν με ηλεκτρονικές πληρωμές παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.

ΤΙ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΔΗΛΟΥΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΜΕ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΞΟΦΛΗΘΕΙΣΕΣ ΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΌ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ