Ηλεκτρονικό έγκλημα: Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει πάνω από 300.000 ευρώ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ηλεκτρονικό έγκλημα: Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει πάνω από 300.000 ευρώ



«Στο ηλεκτρονικό έγκλημα είμαστε σε έξαρση φαινομένων γιατί υπάρχει μία συνισταμένη ότι όσο μεγαλώνει η ευρυζωνικότητα τόσο μεγαλώνει και η εγκληματικότητα», δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος διεθνούς ινστιτούτου κυβερνοασφάλειας και τέως αντιστράτηγος της ελληνικής αστυνομίας, Μανώλης Σφακιανάκης. 
Εν συνεχεία, ανέφερε:

«Η καραντίνα έχει κάνει τους ανθρώπους να είναι ευκολόπιστοι και »τσιμπάνε» με τον οποιοδήποτε έρχεται σε επαφή μαζί τους. Ποτέ η τράπεζα δεν θα σου στείλει μήνυμα στο κινητό για να αλλάξεις τους κωδικούς. Οι απατεώνες »πατάνε» στο ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει τους κανόνες. 
Πρέπει να είναι πάνω από 2.000 οι εξαπατηθέντες στη χώρα μας, οι οποίοι επένδυσαν σε κρυπτονομίσματα και τα ποσά πρέπει να είναι πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει πάνω από 300.000 ευρώ. 
Μπαίνεις σε μία ψηφιακή πλατφόρμα, βλέπεις ότι έχεις 600.000 ευρώ αλλά είναι εικονικά, είναι σε νούμερα και όχι στην τσέπη σου. Ο κόσμος να μην εμπιστεύεται τους απατεώνες με τις επενδύσεις. 
Οι επενδύσεις έχουν »γονατίσει» πολλούς Έλληνες και παίρνουν ψυχοφάρμακα».

«Το πρόβλημα λύνεται με κουλτούρα»

Ο Μανώλης Σφακιανάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «όταν βλέπουμε τον ψηφιακό ανασχηματισμό να ανεβαίνει σημαίνει πολλά: Σημαίνει ό,τι καλύτερο για τη χώρα μας για επενδύσεις, για να νιώθουν οι κάτοικοι και όσοι έρχονται στη χώρα μας ότι είμαστε σε έναν ψηφιακό παράδεισο.
Από την άλλη πλευρά, οι ψηφιακοί απατεώνες κάνουν πάρτι. Το πρόβλημα των ηλεκτρονικών απατών λύνεται με κουλτούρα που προέρχεται από τα σχολεία.
Αν τα παιδιά μάθουν στα σχολεία το διαδίκτυο όπως πρέπει, εάν μάθουν τους κανόνες εμπλοκής στο διαδίκτυο, τότε η απάτη θα είναι πάρα πολύ μικρή. Τα παιδιά μας δεν διδάσκονται το διαδίκτυο όπως πρέπει στα σχολεία τους».