Εκκρεμείς συντάξεις: Αποδόθηκαν 160.000 το 2020 παρά την πανδημία - Ρεκόρ όλων των εποχών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εκκρεμείς συντάξεις: Αποδόθηκαν 160.000 το 2020 παρά την πανδημία - Ρεκόρ όλων των εποχών


Το εγχείρημα είναι δύσκολο, ωστόσο ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ επιταχύνουν τους σχεδιασμούς για να επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή τα επίσημα στοιχεία για την απονομή των εκκρεμών συντάξεων για τους τελευταίους μήνες της φετινής χρόνιας που θα δημοσιοποιηθούν το επόμενο διάσημα θα καταδείξουν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr πως αποδόθηκαν 160.000, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.


Για το 2021 ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας είναι να εκκαθαριστούν 210.000 συντάξεις και να αποδοθούν στο σύνολό τους οι εκκρεμείς κύριες συνταξεις.

Εν τω μεταξύ από το νέο έτος το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο όγκος των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενεργοποιεί ένα σχέδιο που αποτελείται από 4 άξονες.

Το σχέδιο περιλαμβάνει υποχρεωτικές 6μηνες αποσπάσεις υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ από άλλους φορείς του Δημοσίου, ομάδες εργασίας με ποσοτικούς στόχους και «πριμ παραγωγικότητας» έως 7.200 ευρώ τον χρόνο, διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια, αλλά και κάλεσμα σε έμπειρους, συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους για να υποστηρίξουν τις διαδικασίες απονομής με 8μηνες συμβάσεις έργου.

Για τις παλαιές αιτήσεις προβλέπεται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί κινητικότητας η απόσπαση στον e-ΕΦΚΑ υπαλλήλων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ.
Όσοι υπάλληλοι επιλεγούν, αποσπώνται με απόφαση του διοικητή του e-ΕΦΚΑ για 6 μήνες. Μάλιστα, σε περίπτωση που προκύψουν επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες επιτρέπεται να ανατεθεί σε όσους υπαλλήλους δεν έχουν ήδη αποσπαστεί παράλληλα με τα κύρια καθήκοντα της θέσης τους, κατ’ εξαίρεση ο χειρισμός υποθέσεων συνταξιοδότησης για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, η απασχόληση παρέχεται υπερωριακά στα καταστήματα του e-ΕΦΚΑ.

Οι αποσπάσεις και η παράλληλη ανάθεση καθηκόντων για τους υπαλλήλους που επιλέγονται έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Στο προσωπικό που συμμετέχει στα κλιμάκια εργασίας με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης καθορίζεται αποζημίωση, εφόσον επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των 7.200 ευρώ το έτος.

Επίσης στην προσπάθεια μείωσης των εκκρεμών συντάξεων καλούνται να συμβάλουν και εξειδικευμένα - έμπειρα στελέχη που έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ μπορεί να αποφασίζει την ανάθεση του έργου της υποστήριξης των διαδικασιών απονομής συντάξεων σε συνταξιούχους λόγω γήρατος, πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ και των ενταχθέντων σε αυτόν ασφαλιστικών φορέων και του Δημοσίου, οι οποίοι κατά τον χρόνο της ενεργού υπηρεσίας τους είχαν υπηρετήσει στα αντικείμενα της επεξεργασίας των αιτημάτων παράτασης αναπηρικών συντάξεων, απονομής και παράτασης του εξωιδρυματικού επιδόματος, μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, απονομής προσωρινών συντάξεων όλων των κατηγοριών, της διαδικασίας ελέγχου στην ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης, της διαδικασίας ελέγχου των εισφορών, καθώς και της υποστήριξης της γραμματείας συντάξεων.

Η ανάθεση του έργου γίνεται αποκλειστικά με συμβάσεις έργου, η διάρκεια των οποίων δεν δύναται να υπερβαίνει το διάστημα των 8 μηνών, άνευ δυνατότητας ανανέωσης.


 Newsbomb.gr.