1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα ζουν σε περιοχές με 5G στα τέλη του 2020 - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα ζουν σε περιοχές με 5G στα τέλη του 2020



Ταχύτατη, παρά την πανδημία, είναι η διείσδυση της νέας γενιάς συνδεσιμότητας, 5G, ανά τον κόσμο. Έως τα τέλη του 2020, πάνω από 1 δισ. άνθρωποι, ήτοι το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, θα ζoυν σε περιοχές με κάλυψη 5G.

Οι συνδρομές στην τεχνολογία 5G θα συνεχίσουν επίσης να αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό. Μέχρι τα τέλη της χρονιάς που διανύουμε αναμένεται να υπάρχουν παγκοσμίως 220 εκατ. συνδρομές σε 5G.

Ωστόσο, η διείσδυση και η υιοθέτηση της νέας γενιάς κινητών επικοινωνιών δεν θα γίνει ισόρροπα στον πλανήτη. Για παράδειγμα, από τα 220 εκατ. των αναμενόμενων συνδρομητών φέτος, τα 175 εκατ., δηλαδή το 80%, θα είναι στην Κίνα.

Η Ευρώπη θα ολοκληρώσει τη φετινή χρονιά με συνδρομές 5G που θα αντιστοιχούν περίπου στο 1% των συνδρομών στην περιοχή. Η χαμηλή διείσδυση συνδέεται με το γεγονός ότι ορισμένες χώρες καθυστέρησαν τις δημοπρασίες φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, που απαιτούνται για την υλοποίηση του 5G.

Αντίθετα, στην Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση Ericsson Mobility Report του Νοεμβρίου 2020, οι κινητήριες δυνάμεις για τη ραγδαία ανάπτυξη του 5G επί κινεζικού εδάφους είναι η εστιασμένη εθνική στρατηγική, ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών. Επίσης, η διαθεσιμότητα όλο και πιο οικονομικά προσιτών smartphones 5G από διάφορους προμηθευτές.

Στο μεταξύ, στη Βόρεια Αμερική αναμένεται ότι, στο τέλος της χρονιάς, περίπου 4% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας θα είναι συνδρομές 5G. Έως το 2026 το 80% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας θα είναι 5G – το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.



Το μέλλον


Η υιοθέτηση του 5G θα συνεχίσει με ταχύτατους ρυθμούς και στο μέλλον. Το 2026, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε κάλυψη 5G. Οι δε συνδρομές 5G αναμένεται να έχουν φτάσει το 2026 τα 3,5 δισ.

Δηλαδή, έως το 2026 τέσσερις στις δέκα συνδρομές κινητής τηλεφωνίας θα είναι συνδρομές 5G. Θα παράγουν μάλιστα ποσοστό άνω του 50% της κίνησης δεδομένων σε δίκτυα κινητών επικοινωνιών εκείνη τη χρονική στιγμή.

«Τη φετινή χρονιά, η κοινωνία έκανε ένα μεγάλο άλμα προς την ψηφιοποίηση. Η πανδημία υπογράμμισε την επίδραση της συνδεσιμότητας στη ζωή μας και ενήργησε ως καταλύτης για ταχείες αλλαγές, κάτι το οποίο φαίνεται στην τελευταία έκδοση της έκθεσης Ericsson Mobility Report» αναφέρει η Ericsson.

Την περαιτέρω διείσδυση του 5G θα υποστηρίξει ο ταχύς ρυθμός εισαγωγής της λειτουργικότητας 5G New Radio (NR). Έως τα τέλη του 2020 περισσότερα από 150 μοντέλα συσκευών 5G να έχουν διατεθεί στην αγορά. Στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική έχουν ήδη εγκαινιαστεί τα πρώτα αυτόνομα δίκτυα 5G (standalone, SA), καθώς και οι πρώτες συσκευές με δυνατότητες συνάθροισης φορέων φάσματος NR.




Νέα εποχή για το gaming

Αυτό που αναμένεται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στη νέα τεχνολογία είναι οι νέες περιπτώσεις χρήσης και εφαρμογές, οι πρώτες από τις οποίες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Στα δίκτυα 5G θα εισαχθεί η έννοια της κρίσιμης συνδεσιμότητας για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (IoT), η οποία προορίζεται για εφαρμογές κρίσιμου χρόνου, που απαιτούν παράδοση των δεδομένων μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Το cloud gaming είναι μια ακόμα αναδυόμενη κατηγορία εφαρμογών. Οι δυνατότητες που παρέχουν τα δίκτυα 5G και οι τεχνολογίες υπολογιστικής στα άκρα του δικτύου (edge computing) θα καταστήσουν δυνατές τις υπηρεσίες streaming παιχνιδιών σε smartphones. Μάλιστα, αυτό θα γίνει επιτυγχάνοντας ποιότητα εμπειρίας ανάλογη αυτής ενός υπολογιστή ή μιας κονσόλας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για καινοτόμα εμβυθιστικά (immersive) παιχνίδια που βασίζονται στην κινητικότητα.





moved.gr