Δύσκολα.... Ίσως παραταθεί το lockdown για μία - δύο εβδομάδες λέει ο Παναγιωτόπουλος - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Δύσκολα.... Ίσως παραταθεί το lockdown για μία - δύο εβδομάδες λέει ο Παναγιωτόπουλος



Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown για μια με δύο εβδομάδες άφησε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι σε 10 μέρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την άρση του.  

Αναφορικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες για λήψη πρόσθετων μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα με το κλείσιμο των συνόρων για τις όμορες χώρες, επισήμανε ότι εκεί υπάρχει ευρεία κυκλοφορία του ιού και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σε βραχύ διάστημα.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων δε σημαίνει τίποτα. Μπορεί να είναι μια τυχαία έξαρση. Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και ανάλογα με την εξέλιξη θα δούμε αν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Υπάρχουν πιθανότητες τα μέτρα να αποδώσουν, που είναι από τα πιο αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται, κι ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν και δε θα χρειαστούν άλλα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Στο μέτωπο του εμβολίου επισήμανε ότι «φαίνεται ότι σύντομα θα έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες ως προς την αποτελεσματικότητα τους στους ηλικιωμένους ανθρώπους, αλλά και κατά πόσο προστατεύει από τη μεταδοτικότητα».

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη

Όλο και πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα -και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη- καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο CNN Greece ότι σήμερα, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σωτήρη Τσιόδρα και την Επιτροπή του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της βορείου Ελλάδας όπου η πανδημία δείχνει τα «δόντια» της, παρά το lockdown.

Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν το ένα τρίτο των κρουσμάτων που ανακοίνωσε την Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ πέντε ακόμα περιφερειακές ενότητες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με εκρηκτική διασπορά του νέου κορωνοϊού.

Στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα των τελευταίων 24 ωρών ανέρχονται σε 905. Στο «κόκκινο» βρίσκονται επίσης Αττική, Λάρισα, Κιλκίς, Ημαθία και Πέλλα.