Eνιαίο e-pass: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις διελεύσεις σας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Eνιαίο e-pass: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις διελεύσεις σας



Ξεκινά σήμερα, 4 Νοεμβρίου 2020 το ενιαίο e-pass που επιτρέπει τη διέλευση από όλα τα διόδια της επικράτειας, χωρίς ουρές και αναμονές. 
Ο κάτοχος του ενιαίου e-pass θα έχει πλέον την δυνατότητα διέλευσης στα διόδια όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας.

Οι οδηγοί με το ενιαίο e-pass θα περνούν από οποιοδήποτε σταθμό διοδίων χρησιμοποιώντας τον πομποδέκτη που ήδη διαθέτουν. Αυτό γίνεται ανεξαρτήτως παραχωρησιούχου και χωρίς να προβούν σε καμία επιπλέον ενέργεια.

Με το μέχρι τώρα ισχύον καθεστώς, σύμφωνα και με το Υπ. Μεταφορών, οι οδηγοί έπρεπε να διαθέτουν τρεις διαφορετικές συσκευές – πομποδέκτες για όλους τους αυτοκινητοδρόμους και τα διόδιά τους. Με τη διαλειτουργικότητα των διοδίων δίνεται η δυνατότητα διέλευσης με οποιονδήποτε από τους υφιστάμενους πομποδέκτες.

Επόμενο βήμα είναι ένας πομποδέκτης για όλα τα διόδια στην ελληνική επικράτεια που ο κάτοχος του θα μπορεί να απολαμβάνει όλες τις προσφορές και τις εκπτώσεις του κάθε παραχωρησιούχου. Παράλληλα ο κάτοχός του θα έχει την δυνατότητα να τον «ξαναγεμίζει» σε όποιο σημείο επιθυμεί.



Τέλος οι ουρές με το ενιαίο e-pass


Τι ισχύει από σήμερα 4 Νοεμβρίου

Ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιεί έναν και μοναδικό πομποδέκτη κατά τη διέλευσή του από:
  • την Αττική Οδό
  • τη Νέα Οδό
  • την Κεντρική Οδό
  • τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου
  • την Εγνατία Οδό
  • τη Γέφυρα
  • την Ολυμπία Οδό και
  • τον Μορέα.
Μέχρι σήμερα ο οδηγός έπρεπε να αλλάζει μέχρι και τρεις πομποδέκτες για μία διαδρομή. Πλέον τον έναν πομποδέκτη που ήδη διαθέτει μπορεί να ταξιδέψει απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικά, θα ταξιδεύει από Αθήνα – Θεσσαλονίκη με τον ίδιο πομποδέκτη του δικού του παρόχου και χωρίς να χρειαστεί να προμηθευτεί νέο. Εάν π.χ., όταν φτάσει στα Τέμπη, έχει ξοδέψει ήδη όλο το ποσό που έχει βάλει στον πομποδέκτη του, θα μπορεί να προσθέσει χρήματα. Αυτό θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του αυτοκινητοδρόμου από τον οποίο τον έχει προμηθευτεί, πληρώνοντας με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Διαφορετικά θα πρέπει να έχει φορτίσει τον πομποδέκτη του με όσα χρήματα επιθυμεί, με φυσική παρουσία στα Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών του δικού του παρόχου. Δεν θα μπορεί όμως να φορτίσει τον πομποδέκτη του παρόχου του σε Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών άλλου παρόχου. Αυτό προβλέπεται στην δεύτερη φάση τους εγχειρήματος.

Δεν θα χρειάζεται όμως πλέον ο οδηγός να προμηθεύεται και να δεσμεύει χρηματικά ποσά σε διαφορετικές συσκευές. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για όσους ταξιδεύουν περιστασιακά και όχι κατ’ επάγγελμα.

Σε ό,τι αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες, θα ισχύσουν κανονικά οι προσφορές και οι συμφωνίες που είχαν γίνει μεταξύ χρηστών και του εκάστοτε διαχειριστή.

Με την εφαρμογή της διαλειτουργικότητας, θα μειωθούν οι ουρές των διοδίων και κατ’ επέκταση οι εκπομπές ρύπων. Παράλληλα θα βελτιωθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης του κοινού ιδιαίτερα κατά τις ημέρες και ώρες αιχμής.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Εκτός από Αττική Οδό, Ολυμπία Οδό, Μορέα, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, από σήμερα 4/11, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το e-PASS σε Νέα Οδό, Κεντρική Οδό και Εγνατία Οδό.

Τα εκπτωτικά πακέτα της Αττικής Οδού ισχύουν μόνο για την Αττική Οδό. Στο υπόλοιπο δίκτυο αυτοκινητόδρομων θα εφαρμόζονται χρεώσεις με τις ονομαστικές τιμές διοδίων.


Πριν από κάθε σας ταξίδι πρέπει να έχετε επαρκές υπόλοιπο στον λογαριασμό σας, τον οποίο πρέπει να φορτίζετε έγκαιρα μόνο στο δίκτυο πληρωμών της Αττικής Οδού ή ηλεκτρονικά μέσω της υπηρεσίας «my e-PASS».

Επειδή υπάρχουν διαφορετικές χρεώσεις σε άλλους αυτοκινητόδρομους, σε περίπτωση μεταβολής ύψους λόγω πρόσθετου φορτίου στη σχάρα του οχήματος, συστήνεται να περνάτε από εισπράκτορα. Αυτό προτείνεται για λόγους ασφάλειας και σωστής τιμολόγησης.


Ξεκίνησαν τα πλευρικά διόδια της Εγνατίας

Ξεκίνησε από την αρχή της εβδομάδας η λειτουργία των πλευρικών διοδίων της Εγνατίας Οδού στην Καλαμιά.

Τα διόδια λειτούργησαν μαζί με άλλους 5 πλευρικούς σταθμούς σε όλο το μήκος της Εγνατίας. Το κόστος είναι €0,40 λεπτά για τα Ι.Χ. και €1,40 για τα μεγάλα φορτηγά.

Το τέλος διοδίων (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) ανά κατηγορία οχήματος για τους πλευρικούς σταθμούς Παναγιάς, Καλαμιάς, Προφήτη, Βαγιοχωρίου, Γαληψού/Ορφανίου και Μέστης του Άξονα της Εγνατίας Οδού καθορίζεται στον ακόλουθο πίνακα:


moved.gr