Μια πλήρης ανθρωπιστική κρίση ξεδιπλώνεται στην Αιθιοπία, λένε τα Ηνωμένα Έθνη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μια πλήρης ανθρωπιστική κρίση ξεδιπλώνεται στην Αιθιοπία, λένε τα Ηνωμένα Έθνη



Μια ανθρωπιστική κρίση πλήρους ανάπτυξης αναπτύσσεται στο Κέρας της Αφρικής (Σομαλική χερσόνησος) καθώς χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη συνεχιζόμενη βία στην περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας, δήλωσε την Τρίτη η Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR).


Κατά μέσο όρο 4.000 γυναίκες, άνδρες και παιδιά περνούν τα σύνορα στο ανατολικό Σουδάν καθημερινά από τις 10 Νοεμβρίου, ανέφερε το πρακτορείο.
Συνολικά, περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι έχουν ταξιδέψει τώρα στο Σουδάν σε τρεις παραμεθόριες τοποθεσίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας της Υ.Α. για τον Μπαμπάρ Μπαχκκ σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη.

«Οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις μάχες συνεχίζουν να φθάνουν εξαντλημένοι από το μακρύ ταξίδι στην ασφάλεια, με λίγα αντικείμενα», πρόσθεσε ο Μπαλίχ. «Η Ύπατη Αρμοστεία, με τους εταίρους της, στηρίζει την κυβέρνηση του Σουδάν στην απάντησή της, ενισχύοντας την ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα καθώς οι ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται.»


Η Αιθιοπία αναφέρει ότι έχει καταλάβει μια άλλη πόλη του Τιγκράι, καθώς οι συγκρούσεις εμπλέκουν την Ερυθραία
Ο Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Abiy Ahmed ξεκίνησε μια στρατιωτική επίθεση στην αναστατωμένη περιοχή του Τιγκράι στις 4 Νοεμβρίου, αφού κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα του, το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαϊκού Τίγκρα (TPLF), ότι επιτέθηκε σε ομοσπονδιακά στρατεύματα στη βόρεια περιοχή, που συνορεύει με την Ερυθραία και το Σουδάν.

Αφού ανακοίνωσε ότι ήταν «σε πόλεμο» με το TPLF, ο ομοσπονδιακός στρατός εντείνει την στρατιωτική του επίθεση, πραγματοποιώντας αεροπορικές επιθέσεις στο πλαίσιο της «επιχείρησης επιβολής του νόμου» του πρωθυπουργού και του βραβευμένου με Νόμπελ Αχμέντ, η οποία οδήγησε σε συγκρούσεις περιοχή.

Έχει λήξει μια προθεσμία για τις δυνάμεις του TPLF να παραδώσουν όπλα, προειδοποίησε ο Abiy σε δημοσίευση στο Facebook που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Υποσχέθηκε επίσης να «επανενσωματώσει τους συμπατριώτες μας Αιθίοπες που διαφεύγουν σε γειτονικές χώρες» σε ένα tweet τη Δευτέρα το βράδυ.

Στα σύνορα του Σουδάν, πρόσφυγες από το Τιγκράι φθάνουν εξαντλημένοι και με λίγα αντικείμενα, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία. Στην παραμεθόρια πόλη Hamdayet, διατίθεται καθαρό νερό και κατασκευάζονται αποχωρητήρια, αλλά το πρακτορείο αναφέρει ότι ανησυχεί για τις συνθήκες υγιεινής καθώς χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να φτάνουν καθημερινά.

Άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις διανέμουν επίσης είδη ανακούφισης, όπως κουβέρτες και υπνόσακους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία. 

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων παρέχει μπισκότα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ενώ ζεστά γεύματα διανέμονται από την Muslim Aid.