Γαστρονομικός τουρισμός: Τα διασημότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ φαγητού - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γαστρονομικός τουρισμός: Τα διασημότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ φαγητού




Ο γαστρονομικός τουρισμός, έχει πηγαία κερδίσει μία θέση ανάμεσα στις διασημότερες μορφές τουρισμού. Τα παραδοσιακά φαγητά και η καθημερινή διατροφή των διάφορων χωρών, ο τρόπος παρασκευής τους αλλά και τα διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται, συναπαρτίζουν μοναδικά στοιχεία πολιτισμού, τα οποία μόνο μέσω των γεύσεων μπορούν να ανακαλυφθούν. Είτε ως αυτοσκοπό, αλλά είτε έμμεσα και πολλές φορές ασυνείδητα, ο κάθε ταξιδιώτης αγωνιά να εντοπίσει τρόπους που θα ξεκλειδώσουν τον πολιτισμό του επισκεπτόμενου τόπου. Έτσι, με τον γαστρονομικό τουρισμό, ο οποίος πραγματοποιείται μέσω εκδηλώσεων γευσιγνωσίας, εκδηλώσεων μαγειρικής και φεστιβάλ, ο ταξιδιώτης χαίρει να βιώσει τον κάθε πολιτισμό στα ενδότερά του. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η ανάγκη αυτή των τουριστών δημιούργησε μία σειρά εκδηλώσεων, προσελκύοντας τους ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο με πολύ επιτυχή απήχηση.
1. Τσεχία – Grand Restaurant Festival

Κάθε χρόνο, σε διαφορετικές ημερομηνίες και για διάρκεια ενάμιση μήνα, πραγματοποιείται στην Τσεχία το Grand Restaurant Festival. Το εν λόγω εγχείρημα λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα του Prague Food Festival και διαφέρει από ένα τυπικό φεστιβάλ. Τα καλύτερα εστιατόρια ολόκληρης της χώρας, που φιλοξενούν τους πιο καταξιωμένους σεφ, συμμετέχουν στο φεστιβάλ, ανοίγοντας τα εστιατόριά τους στο ευρύ κοινό. Δημιουργώντας ένα γκουρμέ μενού, σηματοδοτούν την θέση τους στο φεστιβάλ και προσφέρουν τις γεύσεις τους έναντι ενός χαμηλού κόστους. Στόχος είναι να αυξηθεί ο γαστρονομικός τουρισμός, αλλά και να δοθεί η ευκαιρία σε όλους να δοκιμάσουν εύγευστα και πρωτότυπα πιάτα που διαφορετικά δεν θα είχαν την ευκαιρία.

2. Κοπεγχάγη – Copenhagen Cooking and Food Festival

Το Copenhagen Cooking and Food Festical πρόκειται για ένα ετήσιο φεστιβάλ φαγητού στην Κοπεγχάγη, το οποίο εδρεύει στην πλατεία Israel Plads. Εκεί, στα τέλη του Αυγούστου κάθε χρόνο, συγκεντρώνονται σεφ, προσωπικό εστιατορίων αλλά και πολιτιστικοί σύλλογοι, για να προσφέρουν σειρές από ευρύχωρα τραπέζια γεμάτα τοπικό και διεθνές φαγητό. Στο φεστιβάλ, όπου ο γαστρονομικός τουρισμός ανθίζει, δεν λείπουν οι χοροί, οι επιδείξεις, οι ομιλίες και τα συνέδρια. Ανώτερο στόχο αποτελεί η ανταλλαγή ιδεών πάνω στον χώρο του φαγητού, η γνώση, αλλά και η έμπνευση.



3. Γαλλία – Shrimp Festival

Το Shrimp Festival, πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο στα τέλη του μήνα – και πάντα Σάββατο ή Κυριακή – για να υμνήσει την γαρίδα στην κωμόπολη Ονφλέρ. Καθώς οι ακτές του Ονφλέρ εμφανίζουν σημάδια κατάκτησης από τις μικροσκοπικές γαρίδες, η διάθεση των ντόπιων για το μαγείρεμα και αξιοποίησή τους με κάθε πιθανό τρόπο είναι επικείμενη. Φυσικά, το φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα στο σύνολο της πόλης, αφορά κι άλλου είδους αλιευτικά προϊόντα και θαλασσινά φαγητά, όπως ακόμα και δραστηριότητες. Πάντα όμως υπό την άποψη ότι ο γαστρονομικός τουρισμός αυτήν την φορά συναντά έναν μόνο πρωταγωνιστή, την γαρίδα.


Η τιμητική της αυτή δεν της αποδίδεται αποκλειστικά επειδή κυριαρχεί στο σύνολο των φαγητών. Συχνά, ενώ απολαμβάνουμε την γεύση της γαρίδας, βρίσκουμε τον εαυτό μας νωχελικό απέναντι στο καθάρισμά της. Η έξυπνη ιδέα των διοργανωτών του φεστιβάλ να δημιουργήσουν έναν διαγωνισμό “καθαρίσματος” της γαρίδας, ώστε οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι να μην χρειαστεί να το κάνουν, προσελκύει ακόμα περισσότερο κόσμο.


Σημασία σε αυτά τα φεστιβάλ δεν έχει τόσο αν οι γεύσεις θα ταιριάξουν στις δικές μας. Ούτε αν θα γυρίσουμε στην πατρίδα μας επιστρέφοντας με σουβενίρ συνταγές που θα απολαμβάνουμε να μαγειρεύουμε σπίτι μας. Η ουσία έγκειται στην κατανόηση των γεύσεων άλλων πολιτισμών, όσο κι αν αυτοί δεν διαφέρουν τόσο από τις δικές μας, όσον αφορά το ευρωπαϊκό πεδίο. Τα φεστιβάλ αυτά, που δημιουργήθηκαν για την ανάπτυξη μία γέφυρας ανάμεσα στο χάσμα των διαφορετικών μαγειρικών συνηθειών του κόσμου, προσέδωσαν εντέλει πνοή στον γαστρονομικό τουρισμό.

Visit Czech Republic. Grand Restaurant Festival.
Copenhagen Cooking. What is Copenhagen Cooking and Food Festivals?
Any Day Quide. Shrimp Festival in Honfleur.