Έγγραφο του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων 2ου ΓΕΛ Θέρμης προς τον Δήμαρχο για τη θέρμανση - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Έγγραφο του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων 2ου ΓΕΛ Θέρμης προς τον Δήμαρχο για τη θέρμανση



Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 2ου ΓΕΛ Θέρμης απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον Δήμαρχο Θέρμης για το ζήτημα της θέρμανσης του σχολείου.

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 
2 ου ΓΕΛ Θέρμης ‘‘Γιώργος Ιωάννου’’ 
e-mail: Sylgon2lykeiothermis@gmail.com 
Προς
1. Δήμαρχο Δήμου Θέρμης 
Κοιν.: 
1. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης 
2. Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης 

ΘΕΜΑ: Πρόβλημα θέρμανσης στο 2ου ΓΕΛ Θέρμης ‘‘Γιώργος Ιωάννου’’ 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Θέρμης ‘‘Γιώργος Ιωάννου’’ απέστειλε στις 18/9/2020 επιστολή στον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου μας κ. Αποστόλου - σε συνέχεια επιστολής από 1/9/2020 της Διευθύντριας του σχολείου μας κας Κούρφαλη – με θέμα το πρόβλημα θέρμανσης στο μισθωμένο βιοτεχνικό κτίριο στο οποίο στεγάζεται. 

Λάβετε υπόψη ότι η θέρμανση αυτή χρησιμοποιεί αγωγούς και ανακυκλώνει εντός του υφιστάμενου χώρου τον αέρα, ο οποίος θερμαίνεται με εναλλάκτη. 

Ο προβληματισμός μας, είχε και έχει να κάνει με το γεγονός αν θα πρέπει να ληφθεί κάποια έγκριση λειτουργίας του σχολείου από τον αρμόδιο φορέα ή αν πρέπει να βρεθούν λύσεις για την υπάρχουσα θέρμανση ή την αντικατάστασή της εγκαίρως, πριν αυτή χρειαστεί να λειτουργήσει, και ήταν απόρροια της εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας με αρ. πρωτ.: Δ1/ ΓΠ οικ. 49524/03-08-2020 (ΑΔΑ: ΨΗ5Ε465ΦΥΟ-ΦΤΟ) και θέμα: ‘‘Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων’’, όπου αναφέρεται: 

Οι προτεινόμενες συστάσεις αποσκοπούν στον περιορισμό της μηχανικής διάδοσης του ιού μέσω των ρευμάτων αέρα που αναπτύσσονται κατά τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων, διασφαλίζοντας παράλληλα συνθήκες θερμικής άνεσης για τον άνθρωπο. 

Οι κλιματιστικές μονάδες δεν λειτουργούν ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του ιού, ενδέχεται όμως, υπό προϋποθέσεις, να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση με μηχανικό τρόπο. 

Στο αίτημα μας μέχρι σήμερα δεν υπήρξε απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο παρά μονάχα κοινοποίηση της απάντησης – γνωμοδότησης (αρ. πρωτ.: 31517/12-10- 2020) της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της οποίας υπάλληλος της προέβη σε αυτοψία στις 10/9/2020 στο σχολικό κτίριο και η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

αυτή περιορίζεται στο τεχνικό αντικείμενο του θέματος καθώς οι γνώσεις και οι επιστημονικές ικανότητες έχουν περιορισμένα όρια και δεν εκφέρουν απόψεις σχετικές με την καταλληλόλητα χρήσης του συστήματος θέρμανσης υπό της παρούσες υγειονομικές συνθήκες της πανδημίας Covid-19, καταλήγει δε, ότι: 

σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εφαρμόζονται οι προτεινόμενες από του αρμόδιους φορείς, οδηγίες και παραπέμπει στις οδηγίες τριών εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ: ΨΗ5Ε465ΦΥΟ-ΦΤΟ, 6ΒΟ5465ΦΥΟ-ΨΣΓ και 9ΙΥΧ465ΦΥΟ-9ΗΣ) τις οποίες και συνοψίζει στα: 

Γενικά μέτρα προστασίας 

• Εξασφάλιση του επαρκούς αερισμού όλων των χώρων με εξωτερικό αέρα. 

• Θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τον συνεχή ή τουλάχιστον συστηματικό φυσικό αερισμό του χώρου μέσω ανοιγμάτων (παράθυρα, εξωτερικές θύρες) ακόμη και με παράλληλη χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων. 

• Συνίσταται να χρησιμοποιούνται τα παράθυρα (πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο ακόμα και αν προκαλεί κάποια θερμική δυσφορία). 

• Οι αίθουσες και τα γραφεία να αερίζονται για περίπου 15 λεπτά πριν την χρήση τους. Από τις 13 αίθουσες του σχολείου, που λειτουργούν σήμερα διαρκώς ως αίθουσες διδασκαλίας, οι 6 έχουν δύο παράθυρα, 6 μόνο ένα, ενώ υπάρχει και μία αίθουσα χωρίς παράθυρο της οποίας ο αερισμός επιτυγχάνεται από μία μπαλκονόπορτα με μικρή ανάκληση. 

Επίσης υπάρχει μια μικρή αίθουσα προβολών που δεν έχει εξωτερικό παράθυρο και ένα γυμναστήριο κλειστό με 2 παράθυρα εξωτερικά σε ανάκληση και 3 εσωτερικά που το 1 είναι ανοιγόμενο. 

Στα παραπάνω ας έχουμε υπόψη το μοντέλο που ανέπτυξε ο χημικός Χοσέ Λουίς Χιμένεθ του πανεπιστημίου του Κολοράντο και παρουσιάζει η ισπανική εφημερίδα El Pais, τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται ο κορωνοϊός σε κλειστούς χώρους. Το σενάριο στην τάξη βασίζεται στην υπόθεση ότι ο «ασθενής μηδέν» είναι ο εκπαιδευτικός. 

Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι μεγαλύτερος σε αυτό το σενάριο καθώς ο εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος και να μιλάει περισσότερο, και αρκετές φορές να υψώνει τη φωνή του προκειμένου να ακουστεί. Αν περάσουν δύο ώρες σε μια αίθουσα με 24 μαθητές και έναν εκπαιδευτικό φορέα του ιού, και χωρίς μάσκες τότε υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν 12 παιδιά. 

Αν όλοι φορούν μάσκα για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των μαθητών που κινδυνεύει να μολυνθεί κατεβαίνει στους πέντε. Με αερισμό της αίθουσας και μείωση της παραμονής σε αυτή κατά μία ώρα, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης για μόλις έναν μαθητή. (Πηγή:https://www.skai.gr/news/ygeia/koronoios-el-pais-etsi-kindyneyete-na-nosisete-se-domatio-mpar-i-sxoleio-) Μέτρα προστασίας στη χρήση μονάδων τύπου ‘‘fan coil (FCU)’’ 

• αν είναι εφικτό, να τίθενται εκτός λειτουργίας. 

• Εάν δεν είναι εφικτό και δεν τίθενται περιορισμοί λόγω της ασφάλειας του κτιρίου, συνίσταται η συνεχής λειτουργία (24/7) για λόγους αποφυγής της επαναιώρησης των ιών σε περίπτωση διακοπής και επαναλειτουργίας των μονάδων. 
Στο σχολείο μας 4 αίθουσες διδασκαλίας και το κλειστό Γυμναστήριο, θερμαίνονται κατά βάση με fan coil (7 μονάδες fan coil συνολικά υπάρχουν στο σχολείο). Μέτρα προστασίας στη χρήση κεντρικών κλιματιστικών μονάδων (ΚΚΜ) 

• αύξηση της παροχής νωπού αέρα και αποφυγή ανακυκλοφορίας του αέρα 

• εάν δεν τίθενται περιορισμοί λόγω της ασφάλειας του κτιρίου, συνίσταται η συνεχής λειτουργία των ΚΚΜ (24/7) για λόγους αποφυγής πολλαπλασιασμού μικροοργανισμών. 

• Εξασφάλιση του επαρκούς αερισμού των χώρων με εξωτερικό αέρα. Στην απάντηση – γνωμοδότηση (αρ. πρωτ.: 31517/12-10-2020) της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, ο υπάλληλος που προέβη σε αυτοψία στις 10/9/2020 στο σχολικό κτίριο αναφέρει: κατά την επίσκεψη μου στο κτίριο διαπίστωσα ότι τα ανοίγματα των χώρων των εναλλακτών προς τον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο ήταν ερμητικά κλειστά. (Βεβαίως, όσο περνούσε από το χέρι των εκπαιδευτικών, τα παράθυρα αυτά έχουν ήδη ανοίξει). 

Πέρα αυτών, πραγματοποιήθηκαν αρκετές επικοινωνίες τόσο δια ζώσης όσο και τηλεφωνικώς της Διευθύντριας και του Προέδρου του Συλλόγου του σχολείου μας, με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και τον Πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας, χωρίς μέχρι σήμερα – δύο μήνες μετά το αρχικό μας αίτημα - να έχει πραγματοποιηθεί τίποτα από τα παραπάνω αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών, μαθητριών και του διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού του σχολείου μας. 

Κατόπιν αυτών και επειδή πρωτεύον μέλημά μας, αποτελεί η διασφάλιση της υγείας των παιδιών και των οικογενειών μας, απέναντι σε έναν αχαρτογράφητο ακόμη ιό και όλοι αντιλαμβανόμαστε τα αυτονόητα, δεν παρακαλούμε πλέον αλλά απαιτούμε: 

• Την άμεση διάνοιξη νέων πρόσθετων παραθύρων σε όλες τις αίθουσες έτσι ώστε να υπάρχουν τρία τουλάχιστον σε κάθε μία. 

• Τα fan coil ή να αντικατασταθούν με άλλα κατάλληλα θερμαντικά μέσα, όπως ενδεχομένως με ηλεκτρικά σώματα λαδιού ή να επισκεφτεί το χώρο άμεσα τεχνικός του Δήμου για να πιστοποιήσει τη δυνατότητα της συνεχούς 24ωρης και 7 ημερών λειτουργία τους.

 • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στη χρήση της κεντρικής κλιματιστικής μονάδας - διάνοιξη χώρου στους εναλλάκτες για την προσαγωγή νωπού αέρα, τοποθέτηση ειδικών φίλτρων και οτιδήποτε άλλο κρίνεται απαραίτητο -και να επισκεφτεί το χώρο τεχνικός του Δήμου για να πιστοποιήσει τη δυνατότητα της συνεχούς 24ωρης και 7 ημερών λειτουργία της. 

Σε κάθε περίπτωση το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αν δεν δρομολογηθούν άμεσα, τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας για τη Δημόσια Υγεία από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων, επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του, στο πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας, για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

Ο Πρόεδρος                     Η Γενική Γραμματέας

Παναγιώτης Καφετζής      Μεγαλοκονόμου Αναστασία