Το αέριο γέλιου δεν είναι καθόλου αστείο: Γιατί δεν πρέπει να το εισπνέετε - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το αέριο γέλιου δεν είναι καθόλου αστείο: Γιατί δεν πρέπει να το εισπνέετε



Ως αστείο ξεκίνησε η μόδα των πιτσιρικάδων να εισπνέουν αέριο γέλιου (υποξείδιο του αζώτου), μόνο που πλέον έχει αντικαταστήσει τα ναρκωτικά στα κλαμπ και τα πάρκα της Αγγλίας, καθώς μερικές εισπνοές με υποξείδιο του αζώτου προκαλούν αυτόματα ευθυμία και γέλιο. 
Σύμφωνα μάλιστα με το BBC, το αέριο γέλιου είναι πια το δεύτερο πιο κοινό ναρκωτικό ψυχαγωγικής χρήσης στη Βρετανία σε ηλικίες 16-24 ετών, πίσω μόνο από την κάνναβη.
 
Όπως έχουν υποδείξει όμως συχνά οι επιστήμονες, το αέριο γέλιου είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
 
Αυτή τη φορά είναι ο υγειονομικός αξιωματούχος της Ουαλίας, Dr Frank Atherton, που μας λέει πως το κόστος για τον οργανισμό είναι «αστρονομικό».




«Βλέπουμε ανθρώπους που δεν είναι πια σε θέση να περπατήσουν ή να χρησιμοποιήσουν χέρια ή πόδια. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμο».

Κι ενώ η πώλησή του είναι παράνομη για ψυχαγωγική χρήση, το αέριο γέλιου πωλείται νομίμως στην αγορά.

Ο καθηγητής Gino Martini της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρίας και η Dr Amira Guirguis, ακαδημαϊκός στην Ιατρική Σχολή του Swansea University, δουλεύουν εδώ και καιρό για να ενημερώσουν τον κόσμο για τους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση του.

«Πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι ότι η χρόνια χρήση του υποξειδίου του αζώτου σταματά τον οργανισμό να απορροφά τη βιταμίνη B12», λέει στο BBC ο Dr Martini, «αν εξαντληθούν τα αποθέματα, καταστρέφονται τα προστατευτικά στρώματα και έρχονται βλάβες στη σπονδυλική στήλη».

Και συνεχίζει: «Γι’ αυτό και βλέπουμε ανθρώπους με προβλήματα όπως μούδιασμα, προβλήματα με το βάδισμα και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, παραπληγία, που είναι μια μορφή παράλυσης».